Πολιτική
Ενημερώθηκε στις:

Ξεκαθαρίζει ο Γεραπετρίτης: Δεν υπάρχει καμία κρυφή ή φανερή συμφωνία για αποστρατικοποίηση των νησιών Αιγαίου

Σε σαφή και κατηγορηματική τοποθέτηση για το ζήτημα της αμυντικής θωράκισης των νησιών του Αιγαίου και για δημοσιεύματα που μιλούν για ελληνοτουρκική συμφωνίας αποστρατικοποίησης προχώρησε ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης υπογραμμίζοντας πως «Δεν υφίσταται καμία κρυφή ή φανερή συμφωνία για αποστρατικοποίηση των νησιών όπως και για κανένα ζήτημα που αφορά την διάταξη των Ενόπλων Δυνάμεων. Ζητήματα της κυριαρχίας – όπως είναι και η διάταξη των Ενόπλων Δυνάμεων δεν μπορεί να είναι αντικείμενο οποιασδήποτε συμφωνίας».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ


Απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση στην Ολομέλεια της Βουλής κράτησε αποστάσεις και από σχετικές δηλώσεις του βουλευτή της ΝΔ Αγγελου Συρίγου λέγοντας «Βρίσκομαι εδώ να απαντώ για λογαριασμό κυβέρνησης και όχι να διερμηνεύω τις δηλώσεις βουλευτών» και επανέλαβε «Δεν τίθεται κανένα θέμα απομείωσης της ισχύος των νησιών από άποψη Ενόπλων Δυνάμεων. Αυτονοήτως η Ελλάδα διατηρεί τα δικαιώματα από τις συνθήκες Λωζάνης, Μοντρέ και Παρισίων για την θωράκιση της άμυνάς της».

Ο Υπουργός σημείωσε παράλληλα πως «Η Ελλάδα βρίσκεται σήμερα στο υψηλότερο σημείο διπλωματικής ισχύος. Την τελευταία 4ετία υπήρξε ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεων σε προσωπικό και υποδομές που δεν είχε υπάρξει τις προηγούμενες δεκαετίες. Παράλληλα έχουμε αναπτύξει συμμαχίες σε διπλωματικό επίπεδο και αποκτήσαμε διεθνές κεφάλαιο. Προσερχόμενοι στις συζητήσεις με την Τουρκία – εμείς είμαστε πάντα υπερ του διαλόγου στην βάση Διεθνούς Δικαίου και του καταστατικού χάρτη των Ηνωμένων Εθνών – προσερχόμαστε από θέση ισχύος και αυτό θα συνεχίσουμε να κάνουμε»

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ