Πολιτική

Οικονόμου για τις νέες ταυτότητες: Ίδιες με της Γαλλίας και της Γερμανίας - Δεν υπάρχει σύστημα γεωεντοπισμού

Για την επερχόμενη κακοκαιρία, τις νέες ταυτότητες και τη βία των ανηλίκων, μίλησε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Γιάννης Οικονόμου.

Σύμφωνα με όσα είπε ο κ. Οικονόμου στον ΑΝΤ1, ο Βασίλης Κικίλιας είναι ήδη στη Λάρισα, όπου «έχουν γίνει προπαρασκευαστικές εργασίες για να διαχειριστούμε τις συνέπειες της καταστροφής. Μιλάμε για μία καταστροφή η διαχείριση της οποίας είναι δύσκολη. Θα είμαστε εκεί, δίπλα, μέχρι να αποκαταστήσουμε και το τελευταίο σημάδι της καταστροφής».

Χαρακτήρισε «γιγαντιαία και πρωτόγονη» τη διαδικασία καύσης των νεκρών ζώων και διαβεβαίωσε ότι «θα επιχειρήσουμε και θα κινηθούμε πιο γρήγορα», αναφέροντας ότι, ήδη στη Θεσσαλία βρίσκονται οι δυνάμεις του Στρατού, της Αστυνομίας και της Πολιτικής Προστασίας, ενώ συνέστησε στους πολίτες να ακολουθούν τις οδηγίες των Αρχών.

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη παραδέχθηκε ότι «το 112 δεν είναι αρκετό από μόνο του, όμως έσωσε ζωές».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Για τις νέες ταυτότητες για τις οποίες σήμερα ξεκινούν οι αιτήσεις είπε ότι, προς το παρόν η απάντηση στο αίτημα (στο id.gov.gr) αρχικά 12 ώρες πριν και μετά 2 ώρες πριν το ραντεβού, θα έρχεται μέσω email, όμως σε 1,5 μήνα θα έρχεται και μέσω sms στο κινητό τηλέφωνο για να γίνει η διαδικασία και μετά να παραληφθεί η ταυτότητα.

Σχετικά με τις φωτογραφίες για τις ταυτότητες, για τις οποίες έχουν υπάρξει αντιδράσεις από τους επαγγελματίες φωτογράφους είπε ότι, δεν απαγορεύεται οι πολίτες να φωτογραφίζονται στο φωτογραφείο, ωστόσο τους δίνεται η δυνατότητα να το κάνουν μέσα στο Αστυνομικό Τμήμα, χωρίς χρήματα και πληρώνοντας μόνο το παράβολο.

«Μετά το 2026 δεν θα υπάρχουν άλλες ταυτότητες, θα πάψουν να ισχύουν όλες οι παλιές, είναι υποχρέωση, είναι μια μεταρρύθμιση, είναι ένα έγγραφο που δεν παραχαράσσεται και δεν μπορούν να κλαπούν τα προσωπικά δεδομένα», είπε, επαναλαμβάνοντας ότι, «οι νέες ταυτότητες εκδίδονται βάσει των κανόνων της ΕΕ. Είναι ίδιες με της Γαλλίας και της Γερμανίας και δεν υπάρχει σύστημα γεωεντοπισμού σε αυτές».

Ακόμη, είπε πως η νέα ταυτότητα θα έχει νέο αριθμό, ο οποίος στα δημόσια τουλάχιστον έγγραφα, θα αλλάζει αυτόματα λόγω της ψηφιοποίησης των υπηρεσιών, που είναι διασυνδεδεμένες.

Στο μεγάλο θέμα της βίας των ανηλίκων, είπε αρχικά ότι, «η αστυνόμευση πρέπει να είναι πιο εμφανής, έχουμε παρατηρήσει ότι όταν έγινε, είχε αποτέλεσμα. Αυτό συνδέεται με την απόφαση του Πρωθυπουργού να αποδεσμευτούν από αλλού αστυνομικοί», μία διαδικασία που έχει ήδη ξεκινήσει.

«Χρειάζεται συνολικά το σύστημα επανασχεδιασμό, είχε ξεχειλώσει», σημείωσε αναγνωρίζοντας ότι, πρόκειται για διαχρονικό ζήτημα.

Πέραν της αστυνόμευσης, ο Υπουργός Πολιτικής Προστασίας ανέφερε ότι, «ο βασικός ύποπτος του χθεσινού επεισοδίου ήταν ένα παιδί 15 ετών, που συνελήφθη. Πέρα από την αστυνόμευση, εδώ μιλάμε ότι πρέπει να διαχειριστούμε μία κοινωνική κατάσταση άλλη, στην οικογένεια, στο σχολείο».

Για την πανεπιστημιακή αστυνομία σημείωσε ότι, υπήρχε και εξακολουθεί να είναι στα πανεπιστήμια. «Θα τους δούμε εκεί που μπορούν να έχουν σημαντική συμβολή».

Τόνισε τέλος ότι, «η Αστυνομία το τελευταίο διάστημα έχει αντιμετωπίσει μια σειρά καταλήψεων και τις έχει παραδώσει στην κοινωνία».

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Μέση Ανατολή 0

Το Master plan ΗΠΑ-Ισραήλ διάνοιξης του "θαλάσσιου καναλιού Μπέν Γκουριόν" σβήνει τη Διώρυγα του Σουέζ- Έρχονται τεκτονικές αλλαγές σε Παγκόσμιο εμπόριο και άμυνα

Ισραήλ -ΗΠΑ φαίνεται ότι προωθούν  την κατασκευή του  «Καναλιού Μπεν Γκουριόν», με το οποίο θα συνδεόταν ο κόλπος της...
Ελληνοτουρκικά 0

Τρόμος για την Διοίκηση Υποβρυχίων Καταστροφών (ΔΥΚ) του στόλου μας από τους Τούρκους- "Άρον -άρον" ενεργοποιούν το σόναρ ανίχνευσης δυτών "Aras-2023"

Οι Τούρκοι γνωρίζουν ότι τα λιμάνια τους στα μικρασιατικά παράλια και οι κρίσιμες σταθερές εγκαταστάσεις παροχής ...