Πολιτική
Ενημερώθηκε στις:

Ολοκληρώθηκε η συνάντηση Μητσοτάκη με Ερντογάν στο Βίλνιους

Μισή ώρα πάνω από το προγραμματισμένο κράτησε η συνάντηση στο Βίλνιους της Λιθουανίας και στο περιθώριο της Συνόδου του ΝΑΤΟ του πρωθυπουργού της Ελλάδας Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Πρόεδρο της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Η συνάντηση ξεκίνησε στις 12.10 και τα πρώτα λεπτά περίσσευαν τα χαμόγελα αλλά και τα αστεία μεταξύ τους. Το κλίμα ήταν σαφώς πιο ευχάριστο από τις προηγούμενες συναντήσεις. Ολοκληρώθηκε σχεδόν μια ώρα αργότερα και μάλιστα όπως σημείωναν πηγές ενδεικτικό του καλού κλίματος ήταν ότι άλλες φορές τα πρώτα λεπτά δεν υπήρχε ήχος αλλά τώρα ακούστηκαν τα πάντα. 

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, κατά την έναρξη της συνάντησης του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη με τον πρόεδρο της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στο περιθώριο της Συνόδου του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους της Λιθουανίας, ο Τούρκος πρόεδρος επεσήμανε την ύπαρξη νέου Υπουργικού Συμβουλίου και στις δύο χώρες με τον κ. Μητσοτάκη να τονίζει πως «αντιλαμβάνομαι πως οι Υπουργοί Εξωτερικών έχουν ήδη μιλήσει και έχουν μία πολύ καλή επαφή και συνεργασία».

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι στην αρχή της συνάντησης των δύο ηγετών ήταν παρών και ο επικεφαλής των τουρκικών μυστικών υπηρεσιών, Ιμπραήμ Καλίν, ο οποίος και συνεχάρη τον Έλληνα πρωθυπουργό για την επανεκλογή του. Με τη σειρά του ο Κυριάκος Μητσοτάκης συνεχάρη τον κ. Καλίν για την ανάληψη των νέων καθηκόντων του.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει διαμηνύσει στην Άγκυρα, ενόψει και της σημερινής συνάντησης, ότι η μόνη διαφορά που αναγνωρίζει με την Τουρκία είναι η οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών.

«Έχουμε προφανώς σημαντικές διαφορές. Μπορούμε όμως να συμφωνήσουμε ότι, με γνώμονα τις σχέσεις καλής γειτονίας αλλά και τον σεβασμό μας στο Διεθνές Δίκαιο, θα χαράξουμε έναν οδικό χάρτη ώστε να μπορέσουμε να επιλύσουμε τη σημαντικότερη γεωπολιτική μας διαφορά, που δεν είναι άλλη από την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών, δηλαδή ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδος, στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο» δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

 

Δίπλα στους δύο ηγέτες, στη συνάντηση τους σήμερα, η οποία αναμένεται να διαρκέσει περίπου 40’, πήραν θέση και οι υπουργοί Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης και Χακάν Φιντάν, όπως και οι διπλωματικοί σύμβουλοι τους, η Άννα – Μαρια Μπούρα κα ο Ακίφ Τσαγατάι Κιλίτς.

Αρχικό κείμενο

Με τον Πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συναντάται αυτή την ώρα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στο περιθώριο της Συνόδου του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους της Λιθουανίας.

Νωρίτερα συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν.

Μετά το πέρας της συνάντησης με τον Ερντογάν, ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί με τον Όλαφ Σολτς.

Μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της Συνόδου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου.

Ο κύκλος επαφών του Κυριάκου Μητσοτάκη ξεκίνησε το πρωί με τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό των Σκοπίων Ντίμιταρ Κοβάτσεφκι (Dimitar Kovachevski). Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, οι δύο άνδρες αντάλλαξαν απόψεις για τις τελευταίες εξελίξεις στην περιοχή, ενώ προέβησαν σε επισκόπηση των διμερών σχέσεων και επιβεβαίωσαν τη βούλησή τους για την εμβάθυνσή τους.

Στην παρέμβασή του στην πρώτη συνεδρία της Ολομέλειας του ΝΑΤΟ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης χαιρέτισε την διαδικασία ένταξης της Σουηδίας. Επιπλέον, έκανε ειδική αναφορά στο Μεταναστευτικό, το οποίο, όπως είπε, είναι πρόκληση πολιτική και γεωπολιτική για το ΝΑΤΟ, καθώς αφορά τις σχέσεις των χωρών της Συμμαχίας με τη Νότια Γειτονία. Αναφερόμενος στην Ουκρανία, τόνισε ότι η Συμμαχία έχει κάνει πολλά και ότι το Ανακοινωθέν της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ αντανακλά τον κοινό τόπο των χωρών-μελών της Συμμαχίας. Ο Πρωθυπουργός επέστησε την προσοχή στις εντάσεις στα Δυτικά Βαλκάνια, υπογραμμίζοντας ότι μπορεί να είναι ακόμη μια πρόκληση για τη σταθερότητα του ΝΑΤΟ.

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ελληνοτουρκικά 0

Έρχονται ραγδαίες εξελίξεις στο Αιγαίο-Ενημέρωση Αμερικανών Γερουσιαστών από τον κ. Ιωάννη Σιτιλίδη για τα τουρκικά τερτίπια στο Αιγαίο

Αναφέρθηκε το ζήτημα της ΑΟΖ , το FIR Αθηνών και οι τομείς έρευνας και διάσωσης στο Αιγαίο-Είμαστε πολύ κοντά σε...