Πολιτική

Εκλογές 25ης Ιουνίου-Το μετέωρο βήμα της Ελλάδας μεταξύ αυτοδύναμης κυβέρνησης - αναγκαστικής κυβέρνησης συνεργασίας ή ακυβερνησίας-Σενάρια-Αναλύσεις

Οι εκλογές της 21ης Μαΐου, είχαν ως αποτέλεσμα μια πολύ μεγάλη νίκη του κυβερνώντος κόμματος την ΝΔ , το οποίο έλαβε ποσοστό 40,79%, επικρατώντας με πολύ μεγάλη διαφορά του ΣΥΡΙΖΑ που υπέστη ήττα σόκ, αφού έλαβε ποσοστό μόλις 20,07%.

Το ΠΑΣΟΚ αύξησε τα ποσοστά του σε σημαντικό βαθμό σε σχέση με την προηγούμενη εκλογική αναμέτρηση καταγράφοντας ποσοστό 11,46%, ενώ άνοδο σημείωσαν και τα ποσοστά του ΚΚΕ που έλαβε 7,23%, όπως και της Ελληνικής Λύσης του Κ. Βελόπουλου που έλαβε  ποσοστό 4,45% .

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τι οδήγησε στην διεξαγωγή νέων εκλογών

Ωστόσο παρά το πολύ υψηλό ποσοστό που έλαβε η ΝΔ,  δεν μπόρεσε να δημιουργήσει αυτοδύναμη κυβέρνηση, αφού λόγω της απλής αναλογικής κατέλαβε  146 βουλευτικές έδρες, την ώρα που απαιτόυνταν κατ'ελάχιστο απαιτούνταν 151 από αυτές προκειμένου να είχε την αυτοδυναμία.  

Το παραπάνω σε συγκερασμό με τα ποσοστά των άλλων κομμάτων, αλλά και του το γεγονότος  ότι κανένα εκ των 5 κομμάτων που εξελέγησαν δεν επιθυμούσε συνεργασία με κάποιο άλλο κόμμα, οδήγησε στην απόφαση διεξαγωγής νέων εκλογών στις 25 Ιουνίου με το σύστημα της ενισχυμένης αναλογικής, όπου το πρώτο κόμμα πριμοδοτείται με  επιπλέον βουλευτικές έδρες, μέχρι 50 το maximum, προκειμένου να είναι ποιό εύκολη η απόκτηση της αυτοδυναμίας από αυτό.

Πως γίνεται η πριμοδότηση των εδρών στο πρώτο κόμα με την ενισχυμένη αναλογική-Ανάλυση

Για να γίνει κατανοητό το τελευταίο, αναφέρουμε πως το πρώτο κόμα εφόσον καταλάβει ποσοστό 25% και άνω, παίρνει με βάση τον εκλογικό νόμο επιπλέον 20 έδρες, ενώ για κάθε επιπλέον ποσοστό 0,5% άνω του 25% παίρνει και μία έδρα, φθάνοντας έτσι να παίρνει το maximum των 50 βουλευτικών εδρών, εάν πετύχει να λάβει ποσοστό 40%. 

Εφόσον λάβει ποσοστό άνω του 40% το πρίμ των εδρών εξακολουθεί να είναι 50 και δεν αυξάνεται περαιτερω.

Πως βγαίνουν οι έδρες του Πρώτου κόμματος 

Ωστόσο πέραν των παραπάνω σημαντικότατο ρόλο για την αυτοδυναμίας από το πρώτο κόμα θα παίξει και το ποσοστό των κομμάτων που θα μείνουν εκτός βουλής.

Υποθετικό σενάριο

Για παράδειγμα αν υποθέσουμε ότι έχουμε:

100 έγκυρες ψήφους στην επικράτεια, και το συνολικό ποσοστό των κομμάτων που μπαίνουν στη βουλή με ποσοστό του 3% και άνω, είναι 92%( ψήφοι)

38% στη ΝΔ (38 ψήφοι)

26% στον ΣΥΡΙΖΑ (26 ψήφοι)

14% στο ΠΑΣΟΚ (14 ψήφοι)

7% στο ΚΚΕ (7 ψήφοι)

4% στην Ελληνική Λύση (4 ψήφοι)

3% σε ένα άλλο κόμμα  (3 ψήφοι)

Τότε:

Το 1ο κόμμα θα πάρει το σταθερό μπόνους των 20 εδρών και επιπλέον 26 έδρες (38%-25% = 13% Χ 2 έδρες = 26 έδρες). Το συνολικό μπόνους λοιπόν είναι 46 έδρες.

Οι προς κατανομή έδρες θα είναι 300-46=254.

Οι έδρες του πρώτου κόμματος από την αναλογική κατανομή θα είναι 38 Χ 254=9.652/92=104,91

Το πρώτο κόμμα θα πάρει 105 + 46 έδρες = 151 και θα έχει αυτοδυναμία οριακά.

Πως βγαίνουν οι έδρες των άλλων κομμάτων που μπαίνουν στην Βουλή

Για να βγάλουμε τις έδρες των άλλων κομμάτων, πολλαπλασιάζουμε το ποσοστό τους, επί τον αριθμό εδρών προς κατανομή (προκύπτουν αφαιρώντας από τις 300 έδρες τις έδρες bonus του πρώτου κόμματος, εν προκειμένω 300-46=  254) και διαιρώντας το γινόμενο με το 92 ( είναι το συνολικό  αθροιζόμενο ποσοστό των κομμάτων που μπαίνουν στην Βουλή)

Για παράδειγμα το δεύτερο κόμμα στο παράδειγμά μας βάσει του υποθετικού σεναρίου θα έπαιρνε 26Χ 254=6604/92=71,78

Άρα το δεύτερο κόμμα θα έπαιρνε 72 βουλευτικές έδρες 

Τα σενάρια των εκλογών της 25ης Ιουνίου

Οι εκλογές της 25ης Ιουνίου είναι μια εντελώς νέα εκλογική αναμέτρηση, με την κάλπη να είναι άδεια.

Αυτοδύναμη κυβέρνηση

Ωστόσο τα αποτελέσματα των εκλογών της 21ης Μαΐου, θεωρούμε ότι είναι εξαιρετικά δύσκολο, έως ακατόρθωτο να ανατραπούν, αναφορικά με το ποιό θα είναι το πρώτο κόμμα στην νέα εκλογική αναμέτρηση σε 32 ημέρες από σήμερα, όπου αναμένεται να είναι η ΝΔ.

Το θέμα είναι ένα για το κόμμα της Πειραιώς κατά την εκτίμησή μας και αυτό έγκειται στο γεγονός αν θα καταφέρει να  σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση , πράγμα που για να γίνει έστω και οριακά, θα πρέπει να κρατήσει τα ποσοστά της, με ελάχιστο κατώτατο όριο το 38% περίπου.

Το λέμε αυτό γιατί το σενάριο-παράδειγμα που χρησιμοποιήσαμε παραπάνω για τον υπολογισμό των εδρών των κομμάτων με την ενισχυμένη αναλογική, όπου μένουν εκτός βουλής κόμματα με συνολικό ποσοστό 8%, μοιάζει πιθανό, με δεδομένη την συσπείρωση των ψηφοφόρων  που θα υπάρξει  γύρω από τα μεγάλα κόμματα  στις εκλογές της 25ης Ιουνίου.

Παράλληλα κάλλιστα η ΝΔ μπορεί να θεωρεί ότι μέσα σε διάστημα 32 ημερών, είναι δύσκολο να χάσει ποσοστό άνω του 2,79% του εκλογικού σώματος για να πέσει κάτω από το όριο του 38%, ενώ χάρη στην παράσταση νίκης που έχει ενδέχεται κατά άλλους να αυξήσει τα ποσοστά της ακόμη και άνω του 41%.

Ωστόσο  με βάσει τα παραπάνω παίζονται πολλά  σε ένα ποσοστό, στα όρια του στατιστικού λάθους του πλήν 2,5% έως 3% για το πρώτο κόμμα με βάση τα πρόσφατα ποσοστά του και την αυτοδυναμία.

Κυβέρνηση Συνεργασίας

Στην περίπτωση που η ΝΔ δεν εξασφαλίσει έστω και οριακά αυτοδυναμία, τότε όλα είναι ανοιχτά, αφού θα χρειαστεί να συγκυβερνήσει με κάποιο άλλο κόμμα.

Ωστόσο αυτό με τον ΣΥΡΙΖΑ δεν υπάρχει καμία πιθανότητα να γίνει, ούτε  και με το ΚΚΕ. Η περίπτωση συνεργασίας με το ΠΑΣΟΚ θα πρέπει να θεωρείται επίσης αδύνατη, αφού αυτό επιθυμεί να αναγορευθεί ως το  κύριο κόμμα της αντιπολίτευσης, αντί του ΣΥΡΙΖΑ, οπότε και θα απέκλειε τυχόν συγκυβέρνηση με την ΝΔ.

Με βάση τα παραπάνω η ΝΔ θα  κοιτάξει να συνεργαστεί με την "Ελληνική Λύση" του Κυριάκου Βελλόπουλου, έχοντας ως δεδομένο ότι ή δεν θα μπεί άλλο κόμμα στη Βουλή, ή αν μπεί, αυτό θα απέχει ιδεολογικά από αυτήν.

Εδώ είναι το θέμα αν θα δεχθεί και με ποιούς όρους κάτι τέτοιο η "Ελληνική λύση", δημιουργώντας Κυβέρνηση Συνεργασίας με την ΝΔ.

Τέλος η δυνατότητα δημιουργίας Κυβέρνησης Συνεργασίας μεταξύ των άλλων κομμάτων χωρίς την ΝΔ, θα πρέπει να θεωρηθεί αδύνατη, αφού δεν θα βγαίνουν οι βουλευτικές έδρες, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ δεν συμπράττουν μεταξύ τους, ενώ το ΚΚΕ έχει την γνωστή πάγια θέση του ότι δεν συγκυβερνά με κανένα από ατα άλλα κόμματα.

Ακυβερνησία

Αυτό θα ήταν κάτι εξαιρετικά οδυνηρό και επικίνδυνο  για την χώρα μας, έχοντας απέναντί της έναν Ερντογάν με νωπή την λαϊκή εντολή κατά πάσα πιθανότητα , επιθετικό και υπερεξοπλισμένο.

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ