Πολιτική

Τα σενάρια για 7κομματική και 8κομματική Βουλή - Η έκπληξη της Κωνσταντοπούλου - Tα ποσοστά ΚΚΕ, Βελόπουλου, Βαρουφάκη

Η τάση που διαμορφώνεται και τα ποσοστά σε σχέση με τις προηγούμενες εκλογές.

Με δεδομένο τον κρίσιμο ρόλο τους στη διαμόρφωση του ορίου αυτοδυναμίας για τον νικητή των εκλογών, οι επιδόσεις των μικρότερων κομμάτων -δηλαδή από τη θέση Νο.4 και κάτω- εμφανίζουν τεράστιο ενδιαφέρον. Κυρίως λόγω του ισχύοντος στις παρούσες εκλογές συστήματος της απλής αναλογικής.

Σαν γενική εντύπωση, βάσει των ποσοστών που δίνουν τα πρώτα exit poll και σε σύγκριση με το τελικό μερίδιο που κατέλαβαν στις προηγούμενες εκλογές του 2019, όλοι οι «μικροί» εμφανίζονται ενισχυμένοι. Κι αυτό αποτελεί ένα πολιτικό γεγονός, μια τάση και ένα φαινόμενο το οποίο χρήζει ειδικής ανάλυσης, προφανώς σε ό,τι αφορά στις φυγόκεντρες τάσεις από τα δύο ή τρία πρώτα κόμματα. Με πάσα επιφύλαξη, οι «μικροί» δείχνουν μια ροπή προς την απαρέσκεια στο δικομματισμό -αν και επί του παρόντος αυτή είναι εν σπέρματι.

Πιο συγκεκριμένα, το ΚΚΕ εμφανίζεται από το exit poll να λαμβάνει ποσοστό 6-8%, ενώ το 2019 κατέλαβε 5,3%. Η πάγια απήχηση του ΚΚΕ στους νέους και σαφώς η προσωπικότητα του γ.γ. Δημήτρη Κουτσούμπα είναι οι κύριοι λόγοι για τους οποίους ένα κομμουνιστικό κόμμα, από τα τελευταία παραδοσιακά της Ευρώπης, εμφανίζει άνοδο στο εκλογικό μερίδιό του.

Η Ελληνική Λύση, ένα κόμμα εντελώς προσωποπαγές, με έντονη λαϊκίστικη ρητορική, φαίνεται πως αντεπεξήλθε χωρίς απώλειες τους σφοδρούς εσωτερικούς κλυδωνισμούς των τελευταίων εβδομάδων της προεκλογικής περιόδου. Με τον ιδρυτή και πρόεδρό του, τον Κυριάκο Βελόπουλο να καρπώνεται την πιο παραστατική και ζωηρή παρουσία στο ντιμπέιτ των πολιτικών αρχηγών, η Ελληνική Λύση εκτιμάται από τους δημοσκόπους στο 3,5-5,5%, ενώ το 2019, όταν για πρώτη φορά είχε επιτύχει την εκπροσώπησή της στο Ελληνικό Κοινοβούλιο, είχε τερματίσει στο 3,7%.

Το ΜέΡΑ 25, ένα επίσης προσωποπαγές κόμμα, επικεντρωμένο στην προσωπικότητα του πρώην υπουργού Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάνη Βαρουφάκη, φαίνεται πως επιτυγχάνει για δεύτερη φορά την είσοδό του στη Βουλή. Αυτή τη φορά το ποσοστό του υπολογίζεται σε 2,5-4,5%, εν συγκρίσει με το 3,44% του 2019. Η αίσθηση ότι ο κ. Βαρουφάκης συγκεντρώνει ψήφους νεολαίων, απογοητευμένων από τον ΣΥΡΙΖΑ ψηφοφόρων αριστερών πεποιθήσεων, δείχνει να επιβεβαιώνεται. Ένα, ακαδημαϊκό, ερώτημα σχετικά με το ΜέΡΑ 25 είναι το πού θα μπορούσε να έχει φτάσει, εάν ο κ. Βαρουφάκης απέφευγε να μιλήσει για το παράλληλο σύστημα πληρωμών δικής του ευρεσιτεχνίας, την «Δήμητρα», αλλά και την κατηγορηματική άρνησή του να συνεργαστεί μετεκλογικά με τον κ. Τσίπρα σε ένα υποθετικό σενάριο σύμπηξης «κυβέρνησης ηττημένων».

Η Πλεύση Ελευθερίας της κας Ζωής Κωνσταντοπούλου, θα μπορούσε να χαρακτηριστεί σαν η έκπληξη της εκλογικής βραδιάς της 21ης Μαΐου. Αυτήν ακριβώς για την οποίαν μιλούσαν υπαινικτικά αναλυτές και δημοσιογράφοι έως και λίγη ώρα πριν από την ανακοίνωση των αρχικών exit poll. Σαν αουτσάιντερ και με ένα δημοσκοπικό ντεμαράζ στα τελευταία μέτρα της κούρσας, η πρώην πρόεδρος της Βουλής, Ζωή Κωνσταντοπούλου, οδήγησε το κόμμα της σε ένα προσδοκώμενο ποσοστό 2,2-4,2% (έναντι 1,47% το 2019). Το οποίο, εάν επιβεβαιωθεί από το τελικό αποτέλεσμα της εκλογής, της προσφέρει το εισιτήριο για την επάνοδό της στο Κοινοβούλιο. Και αυτό θα είναι ένα στοιχείο που θα κάνει τη διαφορά στην επόμενη Βουλή, καθώς, ως πρώην πρόεδρος, η κα Κωνσταντοπούλου έχει εξ ορισμού το δικαίωμα να λαμβάνει το λόγο όποτε θέλει και να ομιλεί, χωρίς διακοπή, επί όσο χρόνο η ίδια επιθυμεί.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ