Πολιτική

«Μάχη σώμα με σώμα» ΠΑΣΟΚ- ΣΥΡΙΖΑ για την εκλογική βάση της κεντροαριστεράς

Κατακεραύνωσε τον ΣΥΡΙΖΑ το ΠΑΣΟΚ για την επάνοδο του Πολάκη αναφέροντας χαρακτηριστικά ο «γνωστός Τσίπρας» είναι ένας δύσκολος αντίπαλος, ο οποίος όμως έχει προβλέψιμες αντιδράσεις.


Για το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, η επάνοδος του Παύλου Πολάκη στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ, ούτε είκοσι μέρες μετά την παραπομπή του στην Πολιτική Γραμματεία από τον Αλέξη Τσίπρα, ερμηνεύεται ως απόδειξη του διαχρονικού προβλήματος του ΣΥΡΙΖΑ – δηλαδή την αδυναμία του να μετεξελιχθεί σε κόμμα εξουσίας.

Οι δύο κινήσεις του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ τις προηγούμενες ημέρες, η σκληρή στάση απέναντι στον βουλευτή Χανίων αλλά και η σχετική ψυχραιμία με την οποία αντιμετώπισε το δυστύχημα στα Τέμπη και τις επιπτώσεις του, είχαν προβληματίσει έμπειρα κεντροαριστερά στελέχη, που έβλεπαν την Κουμουνδούρου να «χτίζει» ένα αφήγημα που είναι ελκυστικό αν μη τι άλλο για ένα κομμάτι της προοδευτικής βάσης που αυτή τη στιγμή στέκεται ενδιάμεσα στα δύο κόμματα του χώρου.


Ο «πολακισμός»


Στην άτυπη μάχη που εξελίσσεται και στον κεντροαριστερό χώρο τουλάχιστον από μεριάς της Χαριλάου Τρικούπη, ο «γνωστός Τσίπρας» είναι ένας δύσκολος αντίπαλος, ο οποίος όμως έχει προβλέψιμες αντιδράσεις.

Στο ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ το προηγούμενο διάστημα είχαν καθιερώσει την χρήση του όρου «πολακισμός» αντί του λαϊκισμού, επικρίνοντας την αξιωματική αντιπολίτευση για το ύφος του σφακιανού βουλευτή. Χωρίς την παρουσία Πολάκη, η τακτική αν και παρέμενε η ίδια, χρειαζόταν αναπροσαρμογή.

Ακόμα και ο τρόπος με τον οποίο ο Πολάκης επανέκαμψε στα κομματικά πράγματα του ΣΥΡΙΖΑ, επιτρέπει στους πασόκους να μιλούν για έναν άσπαστο δεσμό, ακόμα και να «τρολάρουν» λίγο: «Οφείλουμε ωστόσο να παρατηρήσουμε ότι η δήθεν μετριοπαθής στροφή του ΣΥΡΙΖΑ που τώρα λήγει άδοξα, είχε ξεκινήσει υπό ημερολογιακά δυσοίωνους όρους, καθώς είχε συμπέσει με την Κυριακή της Αποκριάς».Με αυτόν τον τρόπο μπορούν να αντιμετωπίσουν και το αφήγημα της προοδευτικής διακυβέρνησης και τις επιθέσεις φιλίας από μεριάς της αξιωματικής αντιπολίτευσης, προβάλλοντας ως μια πιο αξιόπιστη λύση απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ – και βάζοντας στο τραπέζι όχι μόνο την νοοτροπία διακυβέρνησης της ΝΔ, αλλά και εκείνη της προηγούμενης κυβέρνησης, καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ φιλοξενεί ακόμα στις τάξεις του και στα ψηφοδέλτιά του στελέχη που ορκίζονται πως «την δεύτερη φορά θα είναι αλλιώς».

Δεν μπορεί να ξεφύγει από το παρελθόν του


Οσοι μελετούν την συριζαϊκή στρατηγική τα τελευταία χρόνια στον κεντροαριστερό χώρο γνωρίζουν πως ό,τι συνέβη με τον Πολάκη δεν θα επανακαθορίσει την στρατηγική Τσίπρα για τον πασοκικό χώρο. Αναφορά στην Δημοκρατική Παράταξη υπήρχε, άλλωστε και στην εισήγησή του στην Πολιτική Γραμματεία.

Όμως ο χειρισμός Πολάκη, εξηγούν, «δείχνει έναν πρόεδρο που δεν μπορεί να ξεφύγει από το παρελθόν του».

Εκτιμώντας, στην πραγματικότητα, πως ο ΣΥΡΙΖΑ αργά ή γρήγορα θα πληρώσει την επιλογή, γιατί μπορεί μεν να συσπειρώνει ένα μέρος της βάσης του, «σπρώχνει» όμως ένα μέρος των αναποφάσιστων προοδευτικών ψηφοφόρων, οι οποίοι έχουν ακόμα αμφιβολίες για τον ΣΥΡΙΖΑ, να επανεξετάσει και τις υπόλοιπες επιλογές του στον χώρο. Και εκεί διακρίνουν και την δική τους ευκαιρία.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

“Πύρρεια νίκη” των Rafale F4 για τη “Συμφωνία του Αιώνα”: Η εντατική “Παρισινή διπλωματία” εξασφάλισε 200 μαχητικά που θα αντικαταστήσουν τα F-15C/D Eagles του Ριάντ

Στα μέσα Ιουλίου κατέστη σαφές ότι η Γερμανική κυβέρνηση είχε ματαιώσει την πώληση σαράντα οκτώ μαχητικών αεροσκαφών...