Πολιτική

Βουλή: Live η συζήτηση για την πρόταση δυσπιστίας

Πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης κατέθεσε την Τετάρτη ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Αλέξης Τσίπρας στη βάση των «αδιάψευστων αποδείξεων» που, όπως είπε, περιέχει ο φάκελος που έλαβε την Τρίτη από τον επικεφαλής τής ΑΔΑΕ, Χρήστο Ράμμο για την παρακολούθηση ακόμα έξι ατόμων. Την πρόταση αποδέχτηκε η κυβέρνηση με τη συζήτηση να ξεκινά το απόγευμα της Τετάρτης. 

Δείτε live τη συζήτηση στη Βουλή 
 


Μπουτσικάκης (ΝΔ): Το «βαθύ ΣΥΡΙΖΑ» έχει πλοκάμια σε Αρχές

Για «ρυπαρά δίκτυα» και «βαθύ ΣΥΡΙΖΑ» με πλοκάμια σε αρχές και υπηρεσίες που θα έπρεπε να διέπονται από την απόλυτη προσήλωσή τους στην υπηρέτηση της αλήθειας, έκανε λόγο ο βουλευτής ΝΔ Χριστόφορος Μπουτσικάκης μιλώντας στην πρόταση δυσπιστίας στην Κυβέρνηση που κατέθεσε ο ΣΥΡΖΑ.

Ο βουλευτής είπε «ας μιλήσουμε για την κυρία Αικατερίνη Παπανικολάου η οποία πρωτοστατεί το τελευταίο διάστημα ως μέλος της ΑΔΑΕ στα τηλεοπτικά παράθυρα για την υπόθεση των υποκλοπών» σημειώνοντας πως «σύμφωνα με δημοσιεύματα και δημοσιογραφικές αποκαλύψεις, ενδεικτικά αναφέρω στην « Απογευματινή», στον ΣΚΑΙ και στην ΕΡΤ τα οποία έχει επιβεβαιώσει η κυρία Παπανικολάου, η διαδρομή της προκαλεί τουλάχιστον ερωτηματικά».

Ειδικότερα, ανέφερε πως η κυρία Παπανικολάου «τη διετία 2002- 2004 διορίζεται νομική σύμβουλος του τότε διοικητή στην ΕΥΠ πρέσβη Παύλου Αποστολίδη. Το 2003 διορίζεται ειδική συνεργάτις του Συνήγορου του Πολίτη. Τον Νοέμβριο του 2015 επί πρωθυπουργίας Τσίπρα, αποσπάται στο γραφείο του τότε Υπουργού Πολιτισμού Αριστείδη Μπαλτά».

«Λίγους μήνες αργότερα διορίζεται και αντιπρόεδρος του Ελληνικού Φεστιβάλ πάλι με απόφαση Μπαλτά και η ίδια δηλώνει υπερήφανη γι' αυτή τη συνεργασία! Τον Οκτώβριο του 2016 διορίζεται Τακτικό μέλος της Ολομέλειας της ΑΔΑΕ, με θέση πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης. Την τριετία 2020- 2022 η ίδια εμφανίζεται να διδάσκει στο Πανεπιστήμιο Πειραιά κάτι που σύμφωνα με τα δημοσιεύματα είναι παράτυπο. Το συγκεκριμένο έργο της το είχε αναθέσει στο πανεπιστήμιο ο καθηγητής Στέφανος Γκρίτζαλης που επίσης είναι τακτικό μέλος στην Ολομέλεια της ΑΔΑΕ. Ο κ. Γκρίτζαλης είχε διατελέσει ειδικός γραμματέας στο Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης από το 2009 έως το 2012 με υπουργό τότε, τον σημερινό βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννη Ραγκούση. Στις 3 Αυγούστου 2022, Γκρίτζαλης και Παπανικολάου συμμετείχαν στην τετραμελή επιτροπή για την παρακολούθηση του Νίκου Ανδρουλάκη. Ο Χρήστος Ράμμος διορίστηκε πρόεδρος της ΑΔΑΕ με πρόταση του Μιχάλη Καλογήρου, διευθυντή του πολιτικού γραφείου του Αλέξη Τσίπρα και ενός από τους πιο έμπιστους συνεργάτες του μέχρι σήμερα» υπογράμμισε ο κ. Μπουτσικάκης .

Ο βουλευτής της ΝΔ, υπενθύμισε πως «ο κ. Τσίπρας ακόμα δεν έχει απαντήσει σε δημοσιεύματα της εφημερίδας Παραπολιτικά από το 2020 για την 70σέλιδη έρευνα της ΕΥΠ με βαρύτατες καταγγελίες για μια παρακρατική δράση ενός κυκλώματος που δρούσε σε σημαντικές υπηρεσίες της ελληνικής αστυνομίας την περίοδο της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ με κεντρικό πρόσωπα μάλιστα τον πρώην Υπουργό 'Αμυνας Πάνο Καμμένο». 

«Η έρευνα που είχε γίνει υπό τη διοίκηση της ΕΥΠ Γιάννη Ρουμπάτη, σύμφωνα με τα δημοσιεύματα ήταν σε γνώση του τότε πρωθυπουργικού γραφείου του κ. Τσίπρα και περιελάβανε τηλεφωνικές παρακολουθήσεις, βιντεοσκοπημένες συναλλαγές με παραδόσεις χρημάτων ενώ αποκαλύπτεται ότι κορυφαίοι αξιωματικοί της ΕΛΑΣ έπαιρναν ανοιχτά εντολές από τη σύζυγο του κ. Καμμένου προκειμένου να συλληφθούν ο εκδότης της εφημερίδας Γιάννης Κουρτάκης και ο αείμνηστος διευθυντής των Παραπολιτικών, Παναγιώτης Τζένος. Τι έκανε ο κ. Τσίπρας καθώς γνώριζε για τη δράση του παρακράτους από την ενημέρωση του τότε αρχηγού της ΕΥΠ; Γιατί αδράνησε μπροστά σε τέτοια φαινόμενα σε βάρος της Δημοκρατίας;» αναρωτήθηκε ο βουλευτής ΝΔ.

Πολάκης: Όσα κάνατε θα τα πληρώσετε

Είναι φανερό μετά από 3,5 χρόνια ότι δεν ήρθατε να αλλάξετε τη χώρα αλλά να τη ληστέψετε για ακόμα μια φορά, είπε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Παύλος Πολάκης, κατά τη συζήτηση της πρότασης δυσπιστίας στην κυβέρνηση. Σύμφωνα με τον κ. Πολάκη, η κυβέρνηση ευθύνεται για την κερδοσκοπία. «Υποθάλπηκε από την κυβέρνηση των κοριών του Κ. Μητσοτάκη για να τα οικονομήσουν 100 οικογένειες» ανέφερε ο κ. Πολάκης ο οποίος προσέθεσε ότι «αυτή την αναδιανομή που κάνατε (σε βάρος του λαού) να ξέρετε ότι αποκαλύφθηκε», και «θα την πληρώσετε ακριβά στις εκλογές που έρχονται». Όπως είπε, με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, «όλα όσα κάνατε θα τα πληρώσετε. Θα στηθούν δικαστήρια, που εκεί θα υπάρξουν αποδείξεις του μαύρου χρήματος».

Κικίλιας: Πολιτική κίνηση τακτικισμού η πρόταση δυσπιστίας σε προεκλογικό χρόνο

«Ξαναγυρίσατε στο ίδιο ακριβώς σημείο που βρισκόσασταν πριν έλθετε στην εξουσία. Όμως τώρα ο κόσμος έχει και γνώση και μνήμη» είπε ο Βασίλης Κικίλιας, σημειώνοντας ότι συμπεριφορές που βασίζονται σε ύβρεις, συκοφαντίες και λάσπη, μετατρέποντας το Κοινοβούλιο σε «ρωμαϊκή αρένα», δεν τον εκφράζουν και γίνονται για λόγους εντυπωσιασμού σε μια αγωνιώδη προσπάθεια της αξιωματικής αντιπολίτευσης να δημιουργήσει ένα πεδίο μετωπικής σύγκρουσης. «Έχετε αυτοπαγιδευτεί σε μια χρονική λούπα την ώρα που η κοινωνία, η χώρα, ο υπόλοιπος κόσμος έχει φύγει μπροστά και ζει στο σήμερα με ορίζοντα το 2030» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Κικίλιας τόνισε ότι στο παρελθόν στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, με αφορμή την κρίση της πανδημίας, είχαν δηλώσει ότι «στην πραγματικότητα, η κανονικότητα ποτέ δεν είναι ευκαιρία για την Αριστερά», αλλά δυστυχώς για την Αριστερά και ευτυχώς για τους υπόλοιπους, οι κρίσεις δεν γέννησαν τις ευκαιρίες που περίμεναν κάποιοι. Αντιθέτως, η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας διαχειρίστηκε τις κρίσεις αποτελεσματικά, με μετριοπάθεια, στρατηγικό σχεδιασμό, με μεγάλη κοινωνική ευαισθησία, με σκληρή και συντονισμένη δουλειά και κυρίως με τη συμμετοχή και τη στήριξη των ίδιων των πολιτών.

«Η χώρα θα οδηγηθεί θεσμικά σε λίγους μήνες σε εκλογές. Και τότε το διακύβευμα του "πάμε μπροστά ή πίσω", η σύγκριση του χθες με το αύριο και τα όσα κατάφερε η κυβέρνησή μας, το πώς στήριξε τους πολίτες και την κοινωνία, θα είναι τα βασικά κριτήρια για τα οποία θα μας δώσει ο ελληνικός λαός εντολή για μια ακόμα τετραετία» υπογράμμισε ο υπουργός Τουρισμού.

Κεραμέως: Διχαστική, παραπλανητική, άκρως πολωτική η ρητορική του ΣΥΡΙΖΑ

«Καθαρά επικοινωνιακό τέχνασμα» και «όνειδος», χαρακτήρισε η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως, την πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, τονίζοντας ότι είναι πρώτης τάξεως ευκαιρία για μία δημόσια εκτενή παρουσία των πεπραγμένων ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ.

«Η σύγκριση μεταξύ κυβέρνησης Μητσοτάκη και κυβέρνησης Αλέξη Τσίπρα είναι αμείλικτη και καταδεικνύει τις χαώδεις διαφορές που χωρίζουν τη δραματική τετραετία 2015-2019 με την ελπιδοφόρα επόμενη τετραετία 2019-2023», ανέφερε η κ. Κεραμέως.

Όπως είπε η κ. Κεραμέως, «είναι η τρίτη φορά που ο ΣΥΡΙΖΑ καταθέτει πρόταση μομφής, κάνοντας ένα ακόμα επικοινωνιακό τέχνασμα».

«Διάβασα με μεγάλο ενδιαφέρον το κείμενο της πρότασης δυσπιστίας, και πραγματικά είναι να απορεί κανείς. Πραγματικά απαιτείται θράσος αλλά και υποτίμηση της μνήμης και της λογικής όλων μας, να καταθέτετε στη Βουλή ένα τέτοιο όνειδος, με αυτή τη διχαστική, παραπλανητική, άκρως πολωτική ρητορική. Λασπολογείτε, γιατί δεν μπορείτε να επιχειρηματολογήσετε»τόνισε χαρακτηριστικά και συμπλήρωσε: «Μιλάτε για σκάνδαλα, εσείς που τα υφαίνετε, όπως στην υπόθεση Novartis. Μιλάτε για συγκάλυψη, τη στιγμή των συγκλονιστικών αποκαλύψεων για την υπόθεση Καλογρίτσα. Μιλάτε για απαξίωση της ερευνητικής δημοσιογραφίας, εσείς που προσπαθήσατε με κάθε μέσο να ελέγξετε το τηλεοπτικό τοπίο της χώρας. Μιλάτε για ανάλγητες κυβερνητικές πολιτικές, εσείς, που εν γνώσει και κατ' επιλογήν σας, διαλύσατε τη μεσαία τάξη και αφήσατε τους πολίτες να κλαίνε στα πεζοδρόμια έξω από τις τράπεζες για 60 ευρώ. Μιλάτε για καθεστωτισμό, εσείς που θέλατε να ελέγξετε τους "αρμούς της εξουσίας". Μιλάτε για απομάκρυνση της χώρας από το ευρωπαϊκό κεκτημένο, εσείς που μας σύρατε στην καταστροφή και παρ' ολίγον εκτός Ευρώπης».

«Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι συνώνυμος της αβεβαιότητας, της ανασφάλειας, της αναποτελεσματικότητας, της ανεπάρκειας. Και δεν έχετε αλλάξει τίποτα από όσα πρεσβεύατε, δεν μάθατε τίποτα από τα λάθη σας. Μόνο τολμάτε να ζητάτε δεύτερη φορά αριστερά. Δεύτερη φορά στη συμφορά! Θα ήταν κωμικό, αν δεν ήταν τραγικό αυτό», κατέληξε η υπουργός Παιδείας.

Θεοδωρικάκος: Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν κάνει αντιπολίτευση στη ΝΔ αλλά στην Ελλάδα

«Η πρόταση δυσπιστίας που κατέθεσε η αξιωματική αντιπολίτευση, δεν αφορά την κυβέρνηση, αλλά στα υπαρξιακά προβλήματα του ΣΥΡΙΖΑ και την αδυναμία του να συσπειρώσει τον δικό της κόσμο», δήλωσε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Τάκης Θεοδωρικάκος από το βήμα της Βουλής κατά τη διάρκεια της συζήτησης για την πρόταση δυσπιστίας που κατέθεσε ο Αλέξης Τσίπρας. 

Τόνισε επίσης, ότι άλλη μια ήττα περιμένει τον ΣΥΡΙΖΑ και απευθυνόμενος προς τους βουλευτές του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης είπε «μια ακόμα ήττα σας περιμένει, άλλη μια τετραετία στα έδρανα της αντιπολίτευσης».

Κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ, ότι δεν διαθέτει προτάσεις ούτε στην οικονομία αλλά ούτε και κυβερνητική και επιθυμεί να δημιουργήσει εντυπώσεις. Το ΚΚΕ, πρόσθεσε, έχει αποκλείσει το ενδεχόμενο συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ, άρα παραμένετε χωρίς εναλλακτική πρόταση στις εκλογές. Πρόσθεσε, ότι η χώρα χρειάζεται ένα σταθερό χέρι στο τιμόνι της διακυβέρνησης και εξέφρασε την άποψη ότι η Νέα Δημοκρατία θα κερδίσει τις εκλογές.

Για το μεταναστευτικό ο κ. Θεοδωρικάκος, είπε ότι το γερμανικό Spiegel ζήτησε συγνώμη για την υπόθεση του Έβρου, όμως ο ΣΥΡΙΖΑ ακόμη δεν το έχει κάνει. Αναφέρθηκε σε στελέχη της αντιπολίτευσης που κατήγγειλαν τον φράχτη, λέγοντας ότι παραβιάζει το διεθνές δίκαιο. 

«Ύστερα από το αμίμητο δεν υπάρχουν σύνορα, όπως είπε ο Τσίπρας, τώρα η αξιωματική αντιπολίτευση, θα μας πει ότι ούτε στον Έβρο έχει σύνορα. Αυτό δεν είναι αντιπολίτευση στη Νέα Δημοκρατία αλλά στην Ελλάδα». 

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, υπογράμμισε ότι η φύλαξη των συνόρων αλλά και η προστασία της ανθρώπινης ζωής είναι προαπαιτούμενα, αναφέροντας το περιστατικό όπου διασώθηκαν μετανάστες από χειμαρρώδη νερά χάρις στην έγκαιρη παρέμβαση των Αρχών. 

Ο κ. Θεοδωρικάκος, αναφέρθηκε στο έργο του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και υπογράμμισε ότι αρκετά από τα υπό κατάληψη κτίρια ελευθερώθηκαν, εξαρθρώθηκαν εγκληματικές οργάνωσεις στις φοιτητικές εστίες, έδωσε ιδιαίτερη βάση στις δομές και το πλαίσιο προστασίας στα περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας. Υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση πέτυχε τους στόχους που είχε θέσει στην οικονομία. Όσον αφορά την Αστυνομία, ο κ. Θεοδωρικάκος, τόνισε ότι στέκονται δίπλα και γίνεται καθημερινός αγώνας για την ενίσχυση της προστασίας στις γειτονιές.Δένδιας: Η Τουρκία θυμίζει Βόρεια Κορέα με τις απειλές της - Δεν θα σταματήσουμε να απαντάμε

Με το καθεστώς του Κιμ Γιονγκ Ουν και της Βόρειας Κορέας παρομοίασε την προκλητική ρητορική του Ερντογάν ο κ. Νίκος Δένδιας μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής.

«Η πατρίδα μας αποτελεί πυλώνα σταθερότητας και ενεργειακός κόμβος. Οι δυνάμεις αναθεωρητισμού ενοχλούνται από αυτά. Αυξάνουν την προκλητική τους συμπεριφορά με απειλές τύπου Βόρειας Κορέας που περιλαμβάνουν πυραύλους και αναφορές ότι η Ελλάδα δεν έχει επήρεια στα νησιά της αν δεν τα αποστρατικοποιήσει. Με αφηγήματα όπως της δήθεν Γαλάζιας πατρίδας και προσπάθειες αναβάθμισης του ψευδοκράτους. Επαναλαμβάνω την Ελληνική θέση για το Κυπριακό: η Κυπρος δεν κείται μακραν και δεν θα σταματήσουμε να απαντάμε σε κάθε παράνομη δήλωση, παράνομη συμφωνία και σε κάθε σε βάρος μας ρητορική. Θα αποδομούμε με επιχειρήματα που βασίζονται στο Διεθνές Δίκαιο κάθε σε βάρος μας επίθεση» ανέφερε χαρακτηριστικά.

 


Παράλληλα ο κ. Δένδιας είπε πως «ο τουρκικός αναθεωρητισμός επιχειρεί ανατροπή των ισορροπιών της ευρύτερης περιοχής. Άλλαξε ο κόσμος επιχειρεί να αλλάξει γειτονιά. Έχουμε βασική αρχή το Διεθνές Δίκαιο και την ειρηνική επίλυσης διαφορών. Αυτή τη πολιτική αρχών και αξιών επιλέξαμε» για να προσθέσει σε άλλο σημείο «απαιτείται ψυχραιμία και νηφαλιότητα. Η Ελλάδα δεν απαντά στην προπαγάνδα με προπαγάνδα. Αυτό χωρίζει τον Δημοκρατικό κόσμο με τον αυταρχισμό. Η λογική του 19ου των κανονιοφόρων έχει παρέλθει. Η αντίληψη της κυβέρνησης και της κοινωνίας είναι ότι ο λαός της Τουρκίας θέλει ειρήνη σταθερότητα συνεργασία στην συντριπτική του πλειοψηφία γιατί αυτά θα φέρουν ανάπτυξη και ευημερία στην περιοχή και αυτά επιδιώκει η Ελλάδα».

Παράλληλα, ο υπουργός Εξωτερικών υπογράμμισε απευθυνόμενος στην αντιπολίτευση και με αφορμή την συζήτηση για την πρόταση δυσπιστίας που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ πως δεν πρέπει «να διαρραγεί το κεκτημένο της συνεννόησης στα θέματα εξωτερικής πολιτικής κατά την προεκλογική περίοδο».

Τέλος, εξέφρασε την αισιοδοξία του πως στις επικείμενες εθνικές εκλογές οι πολίτες θα ανανεώσουν την εμπιστοσύνη τους προς την ΝΔ και την κυβέρνηση.


Μηταράκης: Υπάρχει διασύνδεση των ΜΚΟ της «μικρής Μαρίας» με προβεβλημένα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ

«Διασύνδεση» των ΜΚΟ που εμπλέκονται στην κατασκευή της ιστορίας του δήθεν θανάτου της μικρής Μαρίας σε νησίδα του Εβρου με προβεβλημένα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ κατήγγειλε ο κ. Νότης Μηταράκης καλώντας τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης να ζητήσει συγγνώμη που υιοθέτησε fake news προκειμένου να πλήξει την εικόνα της Ελλάδας διεθνώς.

Ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής για την πρόταση δυσπιστίας που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε χαρακτηριστικά «Η αναπαραγωγή fake news είναι γνωστή τακτική για τον ΣΥΡΙΖΑ. Ξεκίνησε στην υπόθεση Νοβάρτις με τους κουκουλοφόρους μάρτυρες. Είδαμε τι έγινε με αυτούς. Η υπόθεση που ήταν όπως λέγατε το μεγαλύτερο σκάνδαλο από συστάσεως Ελληνικού κράτους κατάρρευσε και σήμερα το Ανώτατο Δικαστήριο εξετάζει προσπάθειες χειραγώγησης δικαιοσύνης και ΜΜΕ από εσάς» για να προσθέσει «τα ake news συνεχίστηκαν με την μικρή Μαρία που δεν υπήρξε ποτέ. Για να τελειώνουμε με την μονταζιέρα του ΣΥΡΙΖΑ, εγώ αποκάλυψα ότι δεν υπήρχε μικρή Μαρία. Είχα πει τότε ότι υπήρξαν μαρτυρίες που πρέπει να ερευνηθούν Σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ εξακολουθεί να επιμένει αν και τα διεθνή ΜΜΕ έχουν αποσύρει τα σχετικά δημοσιεύματα. Έρευνα εγχώριων και ξένων δημοσιογράφων απέδειξαν ότι η «είδηση» για τον θάνατο του μικρού παιδιού είχε κατασκευαστεί. Υπάρχει διασύνδεση των ΜΚΟ με προβεβλημένα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που πρέπει να διευκρινίσουν το ρόλο τους. Περιμένουμε συγγνώμη από τον κ. Τσίπρα και τον ΣΥΡΙΖΑ».


Παράλληλα, ο υπουργός ανέφερε ότι η συζήτηση που διεξάγεται στην Ολομέλεια της Βουλής αποτελεί ευκαιρία προκειμένου να συγκριθούν σε όλους τους τομείς οι πολιτικές της κυβέρνησης της ΝΔ με τις αντίστοιχες της κυβέρνησης Τσίπρα. «Εμείς ανακτήσαμε τον έλεγχο της μεταναστευτικής κρίσης. Το 2015 το 75% των παράνομων αφίξεων της ΕΕ ήταν στην Ελλάδα ενώ το 2022 μόνο το 2%. Δεν είμαστε πλέον η πύλη εισόδου των λαθροδιακινητών. Καταφέραμε να αποσυμφορήσουμε τα νησιά μας. Από άνω των 40 χιλ σήμερα φιλοξενούνται κάτω από 5 χιλ. Βάλαμε τέλος στα αίσχη της Μόρια , της Ειδομένης και στην εγκατάλειψη των ασυνόδευτων ανηλίκων. Η Ελλάδα θα συνεχίσει να φυλά τα σύνορά της απέναντι στην εργαλοποιηση του μεταναστευτικού επεκτείνοντας τον φράχτη σε όλα τα χερσαία σύνορα στον Εβρο και φυλάσσοντας τα θαλάσσια»

Πιερρακάκης σε ΣΥΡΙΖΑ: Προσοχή, γιατί η λάσπη στον ανεμιστήρα μπορεί να γυρίσει σε αυτούς που την εκτοξεύουν

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΣτο ίδιο έντονο με χθες κλίμα αντιπαράθεσης, μεταξύ κυβέρνησης και Αντιπολίτευσης, ξεκίνησε, από νωρίς το πρωί, η συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής, επί της πρότασης δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης που είχε καταθέσει ο ΣΥΡΙΖΑ. Η αυλαία άνοιξε με την πρώτη λεκτική σύγκρουση μεταξύ του υπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκου Πιερρακάκη και του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ Πάνου Σκουρλέτη.

 


Ο κ. Πιερρακάκης κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ για προσπάθεια εργαλειοποίησης της πρότασης δυσπιστίας και έκανε λόγο για λάσπη στον ανεμιστήρα που όμως, όπως είπε, καμιά φορά γυρίζει σε αυτόν που την εκτοξεύει. «Πέραν της διάστασης της πρότασης δυσπιστίας, η συζήτηση δεν αφορά το δέντρο αλλά το δάσος. Και το δάσος είναι η συνολική σύγκριση των πεπραγμένων μας. Είναι μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να γίνει σύγκριση. Και τα δεδομένα μιλούν από μόνα τους και είναι εκκωφαντικά», επεσήμανε αρχικά ο κ. Πιερρακάκης.

Όπως υποστήριξε, «ο ρυθμός ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας πέρσι διπλασιάστηκε, φέτος τριπλασιάστηκε και του χρόνου αναμένεται να τετραπλασιαστεί, οι εξαγωγές υπερδιαπλασιάστηκαν, οι άμεσες επενδύσεις αυξήθηκαν και ο τουρισμός σημείωσε ρεκόρ». «Ο ρόλος της κυβέρνησης της ΝΔ είναι διττός. Απέδειξε ότι καταφέρνει να λύνει εκκρεμότητες του παρελθόντος και να διαχειρίζεται αποτελεσματικά μεγάλες εξωγενείς κρίσεις», είπε σημειώνοντας, παράλληλα, ότι «το μεγάλο δίλημμα των εκλογών θα είναι κυβέρνηση ή Αντιπολίτευση;»

«Το δίλημμα θα είναι: Με τις δυνατότητες της χώρας ή τους φόβους; Ποια κυβέρνηση διαχειρίζεται αποτελεσματικά τις εξωγενείς κρίσεις;» ανέφερε. Ο κ. Πιερρακάκης έκανε λόγο για «συνωμοσιολογία που υπονομεύει τους θεσμούς», προσθέτοντας ότι «για αυτό η συζήτηση πρέπει να αφορά το δάσος, δηλαδή το μέλλον της χώρας, το ποιοι είμαστε και που πάμε ως χώρα και να διεξάγεται με το λεξιλόγιο του μέλλοντος».

«Η κυβέρνηση απέδειξε ότι μπορεί να λύσει χρονίζοντα προβλήματα και απέδειξε ότι μπορεί να μαθαίνει από τις αστοχίες της. Και όπως είπε ο πρωθυπουργός, καλύτερα μια κυβέρνηση να κάνει λάθη και να μαθαίνει από αυτά από μια λάθος κυβέρνηση», κατέληξε ο κ. Πιερρακάκης. Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Πάνος Σκουρλέτης, κατηγόρησε τον κ. Πιερρακάκη ότι «επικαλείται συνωμοσιολογίες αποφεύγοντας να απαντήσει στα κρίσιμα ερωτήματα στο επίκεντρο των οποίων είναι τα κακόβουλα λογισμικά και οι παράνομες παρακολουθήσεις».

«Θα απαντήσετε για τα στοιχεία της ΑΔΑΕ που επιβεβαιώνουν ότι υπήρξαν παράνομες παρακολουθήσεις; Θα απαντήσετε στα αμείλικτα ερωτήματα που προκύπτουν ή θα συνεχίσετε την απαράδεκτη απαξιωτική σας συμπεριφορά απέναντι στους θεσμούς και στις ανάγκες του λαού», αντέτεινε ο κ. Σκουρλέτης.

«Δεν μιλώ τυχαία για συνωμοσιολογία, γιατί είναι στα έργα σας με κάθε τρόπο. Φτάνει πια με τη λάσπη στον ανεμιστήρα. Προσοχή όμως γιατί καμιά φορά γυρίζει ανάποδα ο ανεμιστήρας την λάσπη σε αυτόν που την εκτοξεύει», απάντησε ο κ. Πιερρακάκης. «Η αξιωματική αντιπολίτευση ήρθε "καβάλα στο άλογο" έτοιμη να ρίξει την κυβέρνηση. Η παράταξη που αποκατέστησε τη δημοκρατία στη χώρα δεν δέχεται μαθήματα από αυτούς που πρωτοστατούσαν έξω από τη Bουλή και φώναζαν να καεί η βουλή. Πολύ όψιμα θυμάστε τη δημοκρατία», σχολίασε από την πλευρά του ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Χάρης Θεοχάρης.

Χατζηδάκης: Ο Μητσοτάκης πήρε σημαντικές αποφάσεις για τις παρακολουθήσεις - Δεν τον συνδέω με την υπόθεση

«Δεν υπάρχει ούτε ένας Έλληνας που να έχει ενοχληθεί περισσότερο από αυτή την ιστορία από όσο εγώ. Γι’ αυτό είμαι και ο πρώτος που θέλω να διαλευκανθεί από τη Δικαιοσύνη αυτή η υπόθεση το ταχύτερο δυνατό, για να μην μένουν σκιές και να τιμωρηθούν οι υπεύθυνοι όλων αυτών των απαράδεκτων μεθοδεύσεων».

Αυτό επεσήμανε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κωστής Χατζηδάκης, μιλώντας σήμερα στην Ολομέλεια της Βουλής, στη συζήτηση για την πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης, για το ζήτημα των παρακολουθήσεων από την ΕΥΠ.

«Ενώ εγώ λοιπόν ενδιαφέρομαι να διαλευκανθεί αυτή η υπόθεση, πέρα από τη θεσμική της διάσταση και για λόγους βαθιά προσωπικούς, έχω την εντύπωση ότι ο ΣΥΡΙΖΑ τόσο με τις κινήσεις του των τελευταίων μηνών όσο και με το περιεχόμενο της πρότασης μομφής ενδιαφέρεται πρωτίστως να ζημιώσει και να ρίξει την κυβέρνηση. Δεν το κρύβει άλλωστε. Και γι’ αυτό στοχοποιεί τον Πρωθυπουργό», πρόσθεσε ο κ. Χατζηδάκης.

Ο κ. Χατζηδάκης υπενθύμισε τις πρωτοβουλίες που ανέλαβε ο πρωθυπουργός με την απομάκρυνση του γενικού γραμματέα του Πρωθυπουργού και του διοικητή της ΕΥΠ, σημειώνοντας ότι έχει δείξει σεβασμό των θεσμών. «Κυρίως όμως στην περίπτωσή μου είναι ένας Πρωθυπουργός με τον οποίο έχουμε επί δεκαετίες κοινή διαδρομή. Δεν είναι μυστικό. Είναι κάτι που το γνωρίζουν όλοι. Και γι’ αυτό τον λόγο επαναλαμβάνω ότι είμαι απολύτως πεπεισμένος ότι ο Πρωθυπουργός δεν είχε καμία γνώση αυτής της δύσοσμης υπόθεσης, που άλλωστε χρησιμοποιείται τώρα εις βάρος του», πρόσθεσε.

Αναφερόμενος στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, έθεσε το ερώτημα ποιος είναι αυτός που επικρίνει και παριστάνει τον εισαγγελέα. «Έχετε ακούσει για τα δυο ειδικά δικαστήρια που αυτή την ώρα έχει το κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ στην πλάτη. Έχετε ακούσει για τον Μάξιμο Σαράφη. Έχετε ακούσει για υποκλοπές που βεβαιωμένα σε κάποιες περιπτώσεις γινόταν εις βάρος των δικών σας υπουργών επί ΣΥΡΙΖΑ. Τα προσυπογράφω, αλλά δεν θέλω να οξύνω περισσότερο το κλίμα. Κανείς δεν μπορεί να στερήσει το δικαίωμα από την αντιπολίτευση να ελέγξει αυστηρά την κυβέρνηση. Ωστόσο, η τοξική και εμπαθής αντιπολίτευση, που ασκεί μονίμως ο ΣΥΡΙΖΑ αλλά ακόμη περισσότερο τους τελευταίους μήνες, ζημιώνει τη χώρα και τις προοπτικές της», τόνισε. «Μιλά για πολιτική αξιοπρέπεια ο ΣΥΡΙΖΑ που η αναξιοπιστία του έχει γίνει διεθνές ανέκδοτο; Που πριν μερικούς μήνες έκανε αντιπολιτευτική σημαία την υπόθεση της μικρής Μαρίας στον Έβρο και δεν τολμά να ζητήσει συγνώμη; Που κατηγορείται για σακούλες με μαύρα χρήματα; Μαθήματα σοβαρότητας, αξιοπιστίας και αξιοπρέπειας από τον ΣΥΡΙΖΑ ειδικά δεν δέχομαι», υπογράμμισε.

Ο υπουργός Εργασίας έκανε λόγο για «πράκτορες 000», ή κάποιους «Κλουζώ» που αποφάσισαν να επιδείξουν το αστυνομικό τους δαιμόνιο και να εξαντλήσουν τη φαντασία τους σε βάρος του και στη συνέχεια «άφησαν να διαρρεύσουν τα αποτελέσματα των ανήθικων και παράνομων δραστηριοτήτων τους σε εχθρικά προς την κυβέρνηση μέσα ενημέρωσης, για λόγους που μόνο την κυβέρνηση πάντως δεν εξυπηρετούν», και υπογράμμισε:

«Δεν έχω να φοβηθώ τίποτα βεβαίως, διότι η πολιτική μου διαδρομή είναι απολύτως διαυγής. Όλα αυτά αποδεικνύονται άλλωστε και από όλες τις ιδιωτικές συνομιλίες που έχουν διαρρεύσει. Τόσα χρόνια στην πολιτική μπορεί να έχω κατηγορηθεί για την ιδεολογική μου κατεύθυνση και τις πολιτικές μου επιλογές, αλλά ποτέ, ούτε από τον πιο φανατικό αντίπαλο, για την ηθική μου υπόσταση και την ακεραιότητά μου. Ωστόσο, πιστέψτε με, δεν είναι καθόλου ευχάριστο να αισθάνεσαι ότι παρακολουθείται κάθε φράση και κάθε επικοινωνία σου και ότι βρίσκεσαι στο στόχαστρο τέτοιων άθλιων μεθοδεύσεων.

Αναφερόμενος στο έργο της κυβέρνησης στάθηκε μεταξύ άλλων στην αντιμετώπιση των διαδοχικών κρίσεων του κορωνοϊού, της τουρκικής προκλητικότητας και της ενεργειακής κρίσης, στη μείωση της φορολογίας και των ασφαλιστικών εισφορών, τη μείωση της ανεργίας από 17,5 σε 11,4%, την αύξηση του κατώτατου μισθού, την εκκαθάριση των εκκρεμοτήτων και την αύξηση των συντάξεων, τα μέτρα για την οικογένεια.

«Δεν ισχυριστήκαμε ποτέ ότι είμαστε μια κυβέρνηση αλάθητων. Κλασική περίπτωση είναι το θέμα που συζητάμε. Το ισοζύγιο όμως είναι παραπάνω από θετικό. Αυτή η κυβέρνηση πήγε τη χώρα μπροστά και είναι η μόνη που μπορεί να της εξασφαλίσει μια σταθερή πορεία και μια σύγχρονη προοπτική. Πολύ περισσότερο που απέναντί μας έχουμε ένα κόμμα που επιδιώκει αμετανόητο να επανέλθει στην εξουσία. Να επανέλθει μέσα από μια ακραία, εμπαθή αντιπολίτευση και μια βλαπτική για τη χώρα τοξικότητα. Οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας λοιπόν θα απορρίψουμε την πρόταση δυσπιστίας. Θα προχωρήσουμε μπροστά με σοβαρότητα και αίσθημα εθνικής ευθύνης. Με επίγνωση ασφαλώς των όποιων λαθών μας. Αλλά και συναίσθηση της ιστορικότητας των στιγμών. Είναι υποχρέωσή μας απέναντι στους Έλληνες. Υποχρέωση απέναντι στην πατρίδα μας», κατέληξε ο κ. Χατζηδάκης.

Νίκος Παππάς: Χωρίς εξηγήσεις στη Βουλή για τις καταγγελίες περί χρημάτων

Πίσω από την μήνυση που κατέθεσε κατά της γραμματέως του Χρήστο Καλογρίτσα οχυρώθηκε ο Νίκος Παππάς αποφεύγοντας να δώσει εξηγήσεις στην Βουλή για τις καταγγελίες περί χρημάτων που έφευγαν από το γραφείο του γνωστού εργολάβου προς τον ΣΥΡΙΖΑ.

Ο πρώην υπουργός της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής για την πρόταση δυσπιστίας αναφέρθηκε στις εργασίες του Ειδικού Δικαστηρίου λέγοντας «παλιά τέχνη κόσκινο για την ΝΔ με συκοφαντίες κατά των πολιτικών της αντιπάλων. Στήσατε τα Ειδικά Δικαστήρια για να δώσετε ένα πολιτικό παράδειγμα ότι οι έχοντες και κατέχοντες κακώς πλήρωσαν τους φόρους τους. Ότι κακώς ελέγχθηκαν και πλήρωσαν τους φόρους τους». Ειδικά για τα όσα ακούγονται στο Ειδικό Δικαστήριο που εξετάζει την υπόθεση που τον αφορά είπε «έχουν περάσει μάρτυρες και είπαν ότι ούτε είδαν ούτε άκουσαν κάτι για τον Παππά. Μόνο μια κυρία το έκανε για την οποία έχω καταθέσει μήνυση. Από εσάς έχει καταθέσει κανείς μήνυση κατά των παρακολουθητών του; Οι παρακολουθήσεις σας κρατούν μαζί; Δεν βρέθηκε ένας να παραιτηθεί;».

 


Ο κ. Παππάς σημείωσε ότι δικηγόρος του κ. Καλογρίτσα είναι ο κ. Ανδρέας Λοβέρδος και πρόσθεσε «έστειλαν ένα ραβασάκι στο δικαστήριο. Ένα ημερολόγιο που έχει μεταξύ άλλων δυο ραντεβού του κ. Καλογρίτσα με τον κ. Θεοδωρικάκο. Ο κ. Θεοδωριάκος είχε τότε διπλή ιδιότητα. Ηταν συνεργάτης του κ. Καλογρίτσα και σύμβουλος στρατηγικής του κ. Μητσοτάκη. Αρα έχουμε ευθεία πολιτική και επιχειρηματική εμπλοκή του κ. Μητσοτάκη δια του Θεοδωρικάκου».


Λοβέρδος: Η κυβέρνηση είναι εκτεθειμένη ανεπανόρθωτα

Το ΠΑΣΟΚ υπερψηφίζει την πρόταση δυσπιστίας που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ, υπογράμμισε στην ομιλία του στη βουλή ο Ανδρέας Λοβέρδος. Έκανε λόγο για ανεπανόρθωτο ολίσθημα της κυβέρνησης, τονίζοντας ότι «η θέση μας ήταν, είναι και θα είναι πάγια. Η προστασία των επικοινωνιών αποτελεί θεμέλιο της Δημοκρατίας. Η κυβέρνηση είναι εκτεθειμένη ανεπανόρθωτα. Αστοχία πάνω στην αστοχία, δικαιολογία πάνω στη δικαιολογία, λάθος πάνω στο λάθος, κατήφορος πάνω στον κατήφορο»

Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, υποστήριξε ότι όσο το ζήτημα δεν ξεκαθαρίζει οδηγούμαστε σε εκλογές με βαριές σκιές. «Αυτό που έγινε στην Ελλάδα είναι βαρύ και οι σκιές του δεν φεύγουν με το πρώτο αεράκι. Όλη η αντιπολίτευση είναι απέναντι και τα επιχειρήματα της αντιπολίτευσης είναι πάρα πολύ σοβαρά. Το ολίσθημα είναι βαρύτατο και δεν μπορεί να ξεπεραστεί επειδή θα κερδηθεί μία ψηφοφορία» είπε μεταξύ άλλων. 

Μιλώντας για τις υποκλοπές, ο κ. Λοβέρδος τόνισε ότι «τα πράγματα είναι καθαρά και δεν έχουμε μία ή δύο ή τρεις περιπτώσεις αλλά μαζικές παρακολουθήσεις. Ένα φαινόμενο εκτεταμένο που κάλυψε δεκάδες εκατοντάδες πολιτών και αυτό επαναλαμβάνω εκθέτει την κυβέρνηση ανεπανόρθωτα. Όποιος ήθελε παρακολουθούσε όποιον ήθελε. Και η νομοθεσία που ήρθε μετά δεν ήρθε για να διορθώσει κακώς κείμενα αλλά ήρθε να καλύψει κακώς κείμενα και κακές πρακτικές».

Κλείνοντας ο Βουλευτής του ΠΑΣΟΚ υπογράμμισε ότι «οι εκλογές που έρχονται θα είναι σκληρές και θα αντέξουν εκείνοι που δεν είναι αφρόψαρα». 

Για «Μάξιμο Σαράφη»

Ο Ανδρέας Λοβέρδος, ξεκίνησε την ομιλία του αναφερόμενος στη σύλληψη του «Μαξίμου Σαράφη». «Θέλω να συγχαρώ την αξιωματική αντιπολίτευση για τους κουκουλοφόρους μάρτυρες που υποστήριζε από τον Πρωθυπουργό της τότε μέχρι τον τελευταίο Βουλευτή της στον κοινοβουλευτικό και στο δημόσιο διάλογο». Υποστήριξε επίσης, «ότι τώρα που ένας από τους κουκουλοφόρους έχει συλληφθεί και θα μιλήσει, θα είναι πάρα πολύ ενδιαφέρον να μας πει ποιοι είναι εκείνοι που τον προωθούσαν και εκτός Ελλάδος». Ο κ.Λοβέρδος κατέληξε ότι «η αξιωματική αντιπολίτευση ως προς αυτό χρωστάει εξηγήσεις». Και χαρακτηριστικά τόνισε ότι «εάν δεν μιλήσει κεντρικά, χρωστάνε να μιλήσουν οι δημοκράτες Βουλευτές της ή τα στελέχη της. Δεν μπορεί να ανέχονται αυτό το πρόσφατο παρελθόν. Απώλεια πρόσφατης μνήμης δεν υπάρχει και δεν θα υπάρχει και οφείλουν οι ευαίσθητοι να πάρουν τον λόγο. Έστι ουν δίκης οφθαλμός, όσο τα πανθ ορά. Πιο λαϊκά; Όλα εδώ πληρώνονται». 
 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ