Πολιτική

Συμπληρώθηκαν 32 χρόνια: Όταν ο Κων. Μητσοτάκης είχε επισκεφθεί τη Δερβιτσάνη -Μαζί με Μίκη Θεοδωράκη [βίντεο]

Ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης ήταν ο πρώτος ηγέτης δυτικής χώρας που είχε επισκεφθεί την Αλβανία μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.

Το ημερολόγιο έδειχνε 13 Ιανουαρίου 1991, όταν ο τότε πρωθυπουργός, Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, είχε επισκεφθεί τη Δερβιτσάνη, το κεφαλοχώρι του Δήμου Δρόπολης, που αποτελεί έναν από τους πιο γνωστούς οικισμούς των μειονοτικών περιοχών της Αλβανίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η υποδοχή του κόσμου ήταν ιδιαίτερα θερμή στο δημαρχείο του χωριού. Μαζί του ήταν ο τότε υπουργός Επικρατείας της κυβέρνησης Μίκης Θεοδωράκης, και η υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ Ντόρα Μπακογιάννη.

Σημειώνεται ότι κατά την πρόσφατη περιοδεία του σε ελληνικές μειονοτικές περιοχές της Αλβανίας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισκέφθηκε και τη Δερβιτσάνη. Εκεί έμαθε ότι η πλατεία του χωριού θα πάρει το όνομα του πατέρα του.

Προτομή του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη θα τοποθετηθεί στην πλατεία της Δερβιτσάνης
Επίσης, ο Κυριάκος Μητσοτάκης πραγματοποίησε ιστορική επίσκεψη και στη Χειμάρρα, ενώ βρέθηκε και στη Λιβαδειά, στον Δήμο Φοινίκης.

Κατά τον σύντομο χαιρετισμό του στους κατοίκους της Δερβιτσάνης και της Δρόπολης, ο κ. Μητσοτάκης θυμήθηκε που ο πατέρας του είχε βρεθεί πριν από 31 χρόνια στον ίδιο χώρο, όταν και είχε πει ότι «η Ελληνική Εθνική Μειονότητα είναι γέφυρα φιλίας μεταξύ των δύο κρατών». Οπως τόνισε ο πρωθυπουργός, «όσο ίσχυε πριν από 31 χρόνια, άλλο τόσο ισχύει και τώρα».

Όπως ανακοίνωσαν ο πρωθυπουργός της Αλβανίας, Έντι Ράμα, και ο δήμαρχος Δρόπολης/Πωγωνίου, Δημήτρης Τόλης, η κεντρική πλατεία θα λάβει το όνομα του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη και στο σημείο θα τοποθετηθεί προτομή του. Ο Έλληνας πρωθυπουργός υποσχέθηκε ότι θα είναι παρών στην τελετή ονοματοδοσίας.

Στη συνέχεια, ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Έντι Ράμα επισκέφθηκαν το Ενιαίο Μεσαίο Σχολείο Δερβιτσάνης, όπου ξεναγήθηκαν στις εγκαταστάσεις, συνομίλησαν με παιδιά και άκουσαν τα χριστουγεννιάτικα κάλαντα. Στο σχολείο διδάσκεται η ελληνική γλώσσα. Αποτελείται από Δημοτικό, Γυμνάσιο και Λύκειο, ενώ φοιτούν συνολικά 113 παιδιά. Χώροι του έχουν διακοσμηθεί από ομάδα Ελλήνων γραφιστών.

Μετά την επίσκεψη στο σχολείο, ο πρωθυπουργός και ο κ. Ράμα μετέβησαν στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου.

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Ουκρανός στρατιώτης σε Ζελένσκι: “ Θα το πληρώσεις αυτό”-Σφαγή Ουκρανών ενώ η Wagner δηλώνει ότι μπήκε στο Δημαρχείο του Μπαχμούτ (Βίντεο)

Δήλωση Αμερικανού Α/ΓΕΕΘΑ για περιορισμό των Ρώσων στην πόλη και τα περίχωρα του Μπαχμούτ- Έρχεται μεγάλη ουκρανική...