Πολιτική

Σε αμηχανία το Μαξίμου για το σφυροκόπημα κατά Ντογιάκου

Η πολιτική κόντρα με αφορμή τη γνωμοδότηση του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ισίδωρου Ντογιάκου σχετικά με την αναρμοδιότητα της ΑΔΑΕ να ενημερώνει τους πολίτες για το αν παρακολουθούνται για λόγους ασφαλείας συνεχίζεται, με την κυβέρνηση σε θέση αμηχανίας. Απέναντι στο σφυροκόπημα της γνωμοδότησης Ντογιάκου από συνταγματολόγους, οι οποίοι βλέπουν «σειρά σοβαρών ατοπημάτων», το Μαξίμου επιμένει στα «πυρά» του προς τον ΣΥΡΙΖΑ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Και μάλιστα με αιχμές, όπως τις διατύπωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, ότι από την αξιωματική αντιπολίτευση «προσεγγίζουν στενότατα τελευταία κάποιες ανεξάρτητες αρχές». Εξάλλου η κυβέρνηση αποφεύγει να μπει στην ουσία του περιεχομένου της γνωμοδότησης Ντογιάκου, κατηγορώντας την αντιπολίτευση ότι δεν κινείται στην ίδια «θεσμική» κατεύθυνση.

Είναι προφανές ότι η κυβέρνηση παρακολουθεί τον εν εξελίξει διάλογο αλλά και το ποιοι συμμετέχουν σε αυτόν, θέλοντας να καλλιεργήσει την εικόνα ότι η ίδια δεν θα αντιδικήσει – όπως ευθέως σημείωσε ο Οικονόμου – με την επιστημονική κοινότητα.

«Η κυβέρνηση δεν υπαγορεύει τις απόψεις, τον ρόλο, την τακτική ούτε της Δικαιοσύνης, ούτε των ανεξαρτήτων Αρχών, σέβεται την ανεξαρτησία τους» είπε. Και κάνοντας ένα βήμα παρακάτω κατηγόρησε όσους ήθελαν τις ανεξάρτητες Αρχές «να επανέλθουν σε πολιτικό έλεγχο» αλλά τώρα «έχουν σφιχταγκαλιάσει κάποιες από αυτές».

Με δεδομένο πάντως ότι η γνωμοδότηση του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου «πατά» στον νέο νόμο της ΝΔ για τις παρακολουθήσεις, η κυβέρνηση στριμώχνεται. Εξου και ο σχολιασμός των κυβερνητικών ότι υπερασπίζονται τους νόμους τους «και είναι μιας άλλης τάξεως συζήτηση» το αν οι νόμοι αυτοί κριθούν στο μέλλον αντισυνταγματικοί από τα αρμόδια όργανα.

Παίρνουν αποστάσεις

Είναι σαφές ότι στην κυβέρνηση θέλουν να πάρουν αποστάσεις από την εν εξελίξει ομοβροντία αντιδράσεων, με ενδεικτική την αποστροφή του κυβερνητικού πορτ παρόλ ότι «θα ήταν καλό οι επικεφαλής θεσμικών φορέων να επιδιώξουν δίαυλο επικοινωνίας μεταξύ τους, γιατί πιθανόν να υπάρχουν διαφορετικές ερμηνείες παρεξηγήσεις και παρανοήσεις».

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ