Πολιτική

Δημοσκόπηση Marc: Ευρύ προβάδισμα ΝΔ έναντι ΣΥΡΙΖΑ

Με προβάδισμα εφάμιλλο της διαφοράς την οποία απέσπασε στις εκλογές του 2019 μπαίνει το κυβερνών κόμμα στην τελική ευθεία προς τις κάλπες, την ίδια ώρα που ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, διατηρώντας αλώβητη την πρωτοκαθεδρία που κατέχει στους ψηφοφόρους του Κέντρου, υπερτερεί σε όλους τους τομείς του βασικού του αντιπάλου.

Τα ευρήματα αυτά έρχεται να επιβεβαιώσει η έρευνα της Marc, η οποία διενεργήθηκε για λογαριασμό του «ΘΕΜΑτος» το διάστημα 16-21 Δεκεμβρίου. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ


Στην πρόθεση ψήφου επί των εγκύρων, η ΝΔ προηγείται με διαφορά 8,1 ποσοστιαίων μονάδων, συγκεντρώνοντας ποσοστό 33,4%, έναντι 25,3% του ΣΥΡΙΖΑ. Άξια λόγου αλλαγή, ωστόσο, που προκύπτει από τη μέτρηση, είναι η υποχώρηση 1,1% του ΠΑΣΟΚ, από την οποία ενισχύονται η ΝΔ σε ποσοστό 0,5% και ο ΣΥΡΙΖΑ κατά 0,6%. Η παράταξη του Νίκου Ανδρουλάκη συγκεντρώνει πλέον ποσοστό 10,5%, ήτοι το χαμηλότερο από τον Δεκέμβριο του 2021, όταν και ανέλαβε την αρχηγία ο Νίκος Ανδρουλάκης.

Ακολουθούν το ΚΚΕ με 5,8%, η Ελληνική Λύση με 4,1% και το ΜέΡΑ25, το οποίο, με το 3,1% που συγκεντρώνει, περνά τον πήχη της κοινοβουλευτικής εκπροσώπησης.


Την ίδια ώρα, η πλειοψηφία των πολιτών τάσσεται υπέρ του σχηματισμού αυτοδύναμης κυβέρνησης από τη Νέα Δημοκρατία, ή προκρίνει τη λύση μιας κυβέρνησης συνεργασίας με τη συμμετοχή της ΝΔ.

Περισσότεροι, δε, από το 50% των Ελλήνων πιστεύουν ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης μπορεί να υπερασπιστεί καλύτερα τα συμφέροντα της χώρας απέναντι στην Τουρκία (54,5%) και να διαχειριστεί καλύτερα τις κρίσεις (50,1%).

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ