Πολιτική

Ο Γ. Αρναούτης νέος εκπρόσωπος Τύπου στο ΥΠΕΞ – Γιατί αντικαταστάθηκε ο Αλ. Παπαϊωάννου

Αλλαγή σκυτάλης στην εκπροσώπηση του υπουργείου Εξωτερικών με τον Γιώργο Αρναούτη να αναλαμβάνει εκπρόσωπος Τύπου του ΥΠΕΞ καθώς ο απερχόμενος εκπρόσωπος Αλέξανδρος Παπαϊωάννου αναλαμβάνει νέα καθήκοντα ως μόνιμος αντιπρόσωπος της Ελλάδας στους Διεθνείς Οργανισμούς στη Γενεύη.

Στη Γενεύη

Σε ανακοίνωσή του πριν από λίγο το υπουργείο Εξωτερικών αναφέρει:

«Με απόφαση του Υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια, από σήμερα Παρασκευή, 9 Δεκεμβρίου, ο Γεώργιος Αρναούτης, Σύμβουλος Πρεσβείας Α΄, αναλαμβάνει καθήκοντα Εκπροσώπου του Υπουργείου Εξωτερικών.

»O Υπουργός Εξωτερικών, ευχαρίστησε θερμά τον απερχόμενο Εκπρόσωπο, Αλέξανδρο Παπαϊωάννου, για τις υπηρεσίες του και την προσφορά του από τη θέση αυτή. Παράλληλα, του ευχήθηκε κάθε επιτυχία στη σταδιοδρομία του και, ειδικότερα, στα νέα του καθήκοντα ως Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Ελλάδας στους Διεθνείς Οργανισμούς στη Γενεύη».

Προεδρικό διάταγμα από 4.8.22

Σύμφωνα με πληροφορίες η μεταπήδηση του Αλέξανδρου Παπαϊωάννου στη νέα του θέση στη Γενεύη είχε αποφασιστεί εδώ και πολλούς μήνες. Όπως αναφέρουν διπλωματικές πηγές «ο Αλέξανδρος Παπαϊωάννου ορίστηκε Μόνιμος Αντιπρόσωπος στους Διεθνείς Οργανισμούς στη Γενεύη με Προεδρικό Διάταγμα από 4.8.22 που δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως στις 11.8.22.

»Η εντολή τοποθέτησης του εκδόθηκε στις 7.9.22 με ανάληψη υπηρεσίας, η οποία ορίστηκε για το δεύτερο δεκαήμερο Δεκεμβρίου και θα λάβει χώρα στις 12.12.22 προκειμένου να επιδόσει τα διαπιστευτήρια πριν το τέλος του χρόνου, συγκεκριμένα στις 20.12.22».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η χρονική στιγμή της ανακοίνωσης

Ωστόσο, η χρονική στιγμή της ανακοίνωσης της αντικατάστασης του κ. Παπαϊωάννου δίνει την αφορμή σε πολλούς να συνδέσουν την αλλαγή σκυτάλης στη θέση του εκπροσώπου Τύπου με τις υποκλοπές και συγκεκριμένα με το δημοσίευμα των New York Times για την αδειοδότηση της Intellexa από το ΥΠΕΞ για εξαγωγή του Predator.

Ειδικότερα οι New York Times έγραψαν ότι «ο Αλέξανδρος Παπαϊωάννου, εκπρόσωπος του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, επιβεβαίωσε ότι τμήμα του υπουργείου εξέδωσε δύο άδειες εξαγωγής για την Intellexa στις 15 Νοεμβρίου 2021» προσθέτοντας ότι «ο κ. Παπαϊωάννου δήλωσε ότι ο γενικός επιθεωρητής του υπουργείου ξεκίνησε εσωτερική έρευνα μετά από δημοσιεύματα στον τοπικό Τύπο σχετικά με την εταιρεία».

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ