Πολιτική
Ενημερώθηκε στις:

Μπορεί να υπάρξει ρεύμα τύπου Μελόνι στην Ελλάδα μέχρι τις εκλογές;

Η ημέρα ανήκει ξεκάθαρα στην κα Τζόρτζια Μελόνι. Αυτό που δεν κατάφερε ο Σαλβίνι, το έκανε πράξη μια γυναίκα. Της οποίας ήδη η...προοδευτική Ευρώπη έχει κολλήσει την ταμπέλα της "ακροδεξιάς". Λες και είδε...χαϊρι η Ιταλία με τους "δημοκρατικούς" και τους "φιλελεύθερους"... 

Το ερώτημα σε σχέση με την δική μας χώρα, η οποία επίσης αργά ή γρήγορα θα πάει σε εκλογές είναι αν υπάρχει ένα πρόσωπο σαν την κα Μελόνι. Και βέβαια ποια η δυναμική της αποκαλούμενης ακροδεξιάς. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Καταρχάς επειδή το σύνθημα "ο λαός δεν ξεχνά τι σημαίνει δεξιά" έχει ανατραπεί πλήρως από τις πρακτικές των κομμάτων του αντιπάλου ιδεολογικού "προσκυνήματος" εκθέτοντας ανεπανόρθωτα τους ψευτο-προοδευτικούς , είναι τουλάχιστον άτοπο, άδικο και προβοκατόρικο η ταύτιση δεξιάς και ακροδεξιάς. 

Ωστόσο το θέμα συντηρείται. Με αφορμή τις υποκλοπές πρόσφατα η Liberation είχε βγει με τον βαρύγδουπο τίτλο «Στην Ελλάδα η ακροδεξιά είναι επικεφαλής του “βαθέως κράτους”».

Σε ανάλυσή του τον περασμένο Ιούλιο ο Διευθύνων σύμβουλος της MRB προειδοποιούσε για Αυξημένα ποσοστά στα ακροδεξιά κόμματα.

Ο χειμώνας που έρχεται είναι σαφές πως με τις δυσκολίες που θα φέρει σε ενέργεια και οικονομία θα αποτελέσει βούτυρο στο ψωμί του λαϊκισμού,  αριστερού και δεξιού, προφανέστατα όχι μόνο στην χώρα μας. 

Εντούτοις υπάρχει σοβαρή δυναμική τύπου Μελόνι στην Ελλάδα; Επιχειρήθηκαν κάποιες συνεργασίες από πολιτικούς του χώρου, αλλά ναυάγησαν εν τη γενέσει τους. Τα ποσοστά των ελληνικών κομμάτων που θα μπορούσαν ιδεολογικά και από πλευράς γραμμής να συγκριθούν με τον σχηματισμό που ηγείται η Μελόνι, συγκεντρώνουν μεταξύ 1,5-4 ποσοστιαίες μονάδες. Βασικό τους πρόβλημα πως το ένα αντλεί ψήφους από το άλλο, αντί να ψαρεύουν σε μεγαλύτερη δεξαμενή. Στις προηγούμενες εκλογές έμεινε έξω από την ελληνική Βουλή η Χρυσή Αυγή, η οποία όσο κι αν αυτό δυσαρεστεί αρκετούς, είχε σε παλιότερες εκλογικές αναμετρήσεις συσπειρώσει γύρω της αρκετά μεγάλο κομμάτι αυτού του κόσμου. Ωστόσο η συνέχεια είναι γνωστή. 

Με το μεταναστευτικό, την πανδημία και τα μέτρα που ακολούθησαν, και πλέον με την ενεργειακή κρίση η βιωσιμότητα σε πανευρωπαϊκό επίπεδο διαφορών παρόμοιων πολιτικών σχηματισμών ήταν και είναι δεδομένη. 

Οι σχέσεις με την Ρωσία 

Ένα ζήτημα που προέκυψε εσχάτως ήταν οι σχέσεις -ή όχι-κάποιων κομμάτων με το Κρεμλίνο. 

Οι Ευρωπαίοι που υποστηρίζουν δεξιά λαϊκιστικά κόμματα έχουν ιστορικά περισσότερες πιθανότητες να εκφράσουν θετική άποψη για τη Ρωσία και τον πρόεδρό της, Βλαντιμίρ Πούτιν, σε σχέση με τους υπόλοιπους Ευρωπαίους. Ενώ αυτό εξακολουθεί να ισχύει γενικά και σήμερα, οι ευνοϊκές απόψεις για τη Ρωσία και τον Πούτιν έχουν μειωθεί απότομα μεταξύ των λαϊκιστών της Ευρώπης μετά τη στρατιωτική εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, σύμφωνα με μια νέα ανάλυση του Pew Research Center.

Παρόλα αυτά η μείωση των ευνοϊκών απόψεων για τη Ρωσία και τον Πούτιν ήταν ιδιαίτερα έντονη μεταξύ των λαϊκιστών στην Ιταλία.

Στην εν λόγω έρευνα καταγράφεται πως η ευνοϊκή στάση απέναντι στη Ρωσία έχει μειωθεί απότομα μεταξύ των δεξιών λαϊκιστών της Ευρώπης. Συνολικά, οι θετικές αξιολογήσεις της Ρωσίας μειώθηκαν κατά 15 μονάδες ή περισσότερο μεταξύ των υποστηρικτών των περισσότερων δεξιών λαϊκιστικών κομμάτων στην Ευρώπη μεταξύ 2020 και 2022. Στη Γαλλία, για παράδειγμα, η πλειοψηφία των υποστηρικτών του Εθνικού Συναγερμού (55%) είχε θετική άποψη για τη Ρωσία το 2020, αλλά μόλις το ένα πέμπτο (21%) πλεόν, μια πτώση 34 μονάδων. Στην Ουγγαρία, η οποία ερευνήθηκε για τελευταία φορά το 2019, και στη Γερμανία, οι υποστηρικτές του Fidesz και της Εναλλακτικής για τη Γερμανία (AfD) έχουν επίσης γίνει λιγότερο θετικοί απέναντι στη Ρωσία, με την ευνοϊκότητα να πέφτει κατά 15 μονάδες και στις δύο χώρες.

Στη Σουηδία, όπου οι δεξιοί Σουηδοί Δημοκράτες μόλις έγιναν κόμμα ελέγχου στην κυβέρνηση, μόλις το 9% των υποστηρικτών των Σουηδοδημοκρατών προσφέρουν θετική αξιολόγηση του Ρώσου ηγέτη το 2022. Αυτό αντιπροσωπεύει μείωση της εμπιστοσύνης κατά 21 μονάδες σε σχέση με το 2021.
Σύμφωνα με την έρευνα οι Ευρωπαίοι δεξιοί λαϊκιστές παραμένουν πιο θετικοί απέναντι στη Ρωσία, τον Πούτιν από ό,τι οι υπόλοιποι Ευρωπαίοι
Ενώ οι ευνοϊκές απόψεις για τη Ρωσία και τον Πούτιν έχουν μειωθεί απότομα μεταξύ των υποστηρικτών των δεξιών λαϊκιστικών κομμάτων στην Ευρώπη, οι υποστηρικτές αυτών των κομμάτων εξακολουθούν να έχουν περισσότερες πιθανότητες από τους άλλους Ευρωπαίους να βλέπουν τη Ρωσία και τον Πούτιν με θετικό τρόπο. Για παράδειγμα, σύμφωνα πάντα με την εν λόγω έρευνα, στην Ελλάδα, όσοι έχουν θετική γνώμη για την Ελληνική Λύση έχουν 34 ποσοστιαίες μονάδες περισσότερες πιθανότητες να έχουν θετική άποψη για τη Ρωσία σε σχέση με όσους έχουν δυσμενή άποψη για το κόμμα (53% έναντι 19%).
Όσον αφορά τη γνώμη για τον Ρώσο πρόεδρο, οι υποστηρικτές των δεξιών λαϊκιστών είναι, σε πολλές περιπτώσεις, και πάλι πιο πιθανό να έχουν εμπιστοσύνη στον Πούτιν από εκείνους που δεν υποστηρίζουν αυτά τα κόμματα. Και εδώ ξεχωρίζουν οι υποστηρικτές του κόμματος Ελληνική Λύση: Το 55% δηλώνει ότι έχει εμπιστοσύνη στον Πούτιν, σε σύγκριση με το 18% εκείνων που δεν υποστηρίζουν την Ελληνική Λύση. Διψήφιες διαφορές υπάρχουν επίσης στη Γερμανία, την Ουγγαρία, την Ολλανδία και το Ηνωμένο Βασίλειο. 

Για τρία δεξιά λαϊκιστικά κόμματα που περιλαμβάνονται στην έρευνα - τη Lega στην Ιταλία, το Vox στην Ισπανία και το Νόμος και Δικαιοσύνη (PiS) στην Πολωνία - οι υποστηρικτές δεν διαφέρουν σημαντικά από τους μη υποστηρικτές ως προς τις τρέχουσες απόψεις τους για τη Ρωσία και τον Πούτιν. Συνολικά, η Πολωνία ξεχωρίζει από την υπόλοιπη Ευρώπη για τις συντριπτικά επικριτικές απόψεις της για τη Ρωσία και τον ηγέτη της.

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ελληνοτουρκικά 0

Για "κρίση θαλάσσιου πάρκου στο Αιγαίο" μιλούν τα τουρκικά ΜΜΕ - Δένδιας: "Σιγά μην ζητήσουμε την άδεια της Τουρκίας για να ψαρέουμε στις Κυκλάδες" (Βίντεο)

Δύο νέα εθνικά θαλάσσια πάρκα σε Αιγαίο και Ιόνιο και τέλος στο ψάρεμα με μηχανότρατες εξήγγελε ο Κυριάκος Μητσοτάκης