Πολιτική

Σφοδρή σύγκρουση Θεοδωρικάκου - Σκουρλέτη για την πανεπιστημιακή αστυνομία

Σφοδρή σύγκρουση για την πανεπιστημιακή αστυνομία είχαν στην Ολομέλεια της Βουλής ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Τάκης Θεοδωρικάκος με τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Πάνο Σκουρλέτη.

Το επεισόδιο προκλήθηκε όταν ο κ. Σκουρλέτης επέλεξε να εκτρέψει την συζήτηση επίκαιρης ερώτησης που ο ίδιος κατέθεσε για τα φαινόμενα ενδοοικογενειακής βίας και να επιτεθεί στην κυβέρνηση για την παρουσία της πανεπιστημιακής βίας φωνάζοντας «πάψτε να χτυπάτε τα παιδιά». «Θέλετε πανεπιστήμιο μπάχαλο» ανταπάντησε ο κ. Θεοδωρικάκος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

«Δεν εκπλήσσομαι που αλλάξατε το περιεχόμενο της ερώτησή σας. Οφείλετε να είστε πιο προσεκτικός. Πριν από λίγες ημέρες αναφερθήκατε στο περιστατικό με του 38 μετανάστες στον Έβρο και μιλήσατε για κυβέρνηση ρεντίκολο. Διαψευστήκατε αλλά δεν ζητήσατε συγγνώμη. Δεν μου κάνει εντύπωση αυτό που κάνετε και σήμερα. Προτεραιότητά μας είναι η ασφάλεια των συνόρων της πατρίδας και των πολιτών. Ξεκινώντας από τον Εβρο εκεί που η ΕΛΑΣ με στρατό και χιλιάδες ακρίτες φυλάμε τα σύνορα της πατρίδας που είναι και σύνορα του Δυτικού κόσμου με την Τουρκία η οποία εργαλειοποιεί ανθρώπους και εσείς έχετε πιει το αμίλητο νερό και δεν τολμάτε να πείτε παραμικρό» είπε ο υπουργός.

«Εμάς μας ενδιαφέρει η ασφάλεια στα πανεπιστήμια. Η ασφάλεια προσώπων. Είναι ντροπή αυτό που έγινε με τον πρύτανη του οικονομικού πανεπιστημίου της Αθήνας που του κρεμάσανε ταμπέλα με αυτό τον τρόπο. Είναι μια αποκρουστική εικόνα. Δεν είναι δυνατόν σε ένα πανεπιστήμιο να μην υπάρχει το πιο αυτονόητο πράγμα όπως είναι η βιβλιοθήκη. Η ΕΛΑΣ δεν ελέγχει εκπαιδευτικές διαδικασίες ή πολιτικές πεποιθήσεις. Η ΕΛΑΣ σε συνεργασία με τις πρυτανικές αρχές αντιμετωπίζει εγκληματικές δραστηριότητες όπως εμπόριο ναρκωτικών, παραεμπόριο βιασμοί», πρόσθεσε.

Η απάντηση του κ. Θεοδωρικάκου προκάλεσε την έκρηξη του κ. Σκουρλέτη ο οποίος διαμαρτυρήθηκε έντονα από τα έδρανα με τον υπουργό ωστόσο να συνεχίζει λέγοντας πως «δεν θέλατε να συζητήσουμε σήμερα για την ενδοοικογενειακή βία. Τελικά κατάλαβαν όλοι πόσο ενδιαφέρεστε για τις γυναίκες και την ενδοοικογενειακή βία. Να μάθετε να σέβεστε. Υπάρχουν και αντίθετες απόψεις από τις δικές σας. Θέλετε ένα πανεπιστήμιο μπάχαλο. Δεν νοιάζεστε για τα παιδία του ελληνικού λαού και για την μόρφωσή τους. Νοιάζεστε για να τα κάνετε μπάχαλο τίποτε άλλο δεν σας ενδιαφέρει. Είναι κρίμα».

Νωρίτερα ο κ. Σκουρλέτης είχε αναφέρει τα εξής: «Πάψτε να χτυπάτε τα παιδία. Αποσύρετε το νόμο για την πανεπιστημιακή αστυνομία. Σταματήστε να απευθύνεστε στο ακροδεξιό σας κοινό για να αντιμετωπίσετε την πολιτική σας απομόνωση».

Κατά την πρωτολογία του ο κ. Θεοδωρικάκος αναφέρθηκε στο οξύ πρόβλημα της ενδοοικογενειακής βίας παρουσιάζοντας στοιχεία που δείχνουν ότι τα περιστατικά έχουν σχεδόν διπλασιαστεί τα τελευταία χρόνια.

Συγκεκριμένα σύμφωνα με τα στατιστικά της Ελληνικής Αστυνομίας το 2019 καταγράφηκαν 5.221 περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας, το 2020 5.413 για να εκτοξευτούν το 2021 σε 8.776 ενώ μόνο το πρώτο εξάμηνο του 2022 η ΕΛΑΣ χειρίστηκε 6.204 υποθέσεις. Αντίστοιχα, το 2020 υπήρξαν 4 γυναικοκτονίες για να αυξηθούν σε 15 το 2021 ενώ εως τον Αύγουστο του 2022 υπήρξαν 8 δολοφονίες.

Παράλληλα ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη σημείωσε ότι πραγματοποιούνται σεμινάρια στα στελέχη της ΕΛΑΣ για την αντιμετώπιση αυτών των φαινομένων ενώ σημείωσε ότι στα 6 Γραφεία Ενδοοικογενειακής Βίας που λειτουργούν ήδη στην Ομόνοια, τον Πειραιά, το Περιστέρι, την Αγία Παρασκευή, τον Άλιμο και τη Θεσσαλονίκη θα προστεθούν άλλα 12 στην Καλλιθέα, τις Αχαρνές, τη Λάρισα, τους Αμπελόκηπους Θεσσαλονίκης, το Ηράκλειο Κρήτης, τα Χανιά, την Πάτρα, τον Βόλο, την Χαλκίδα, τα Ιωάννινα, το Αγρίνιο και τις Σέρρες.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ