Πολιτική

Η Εφημερίδα των Συντακτών καταγγέλει πως στην ΕΥΠ καταστρέφουν υλικό από τις υποκλοπές

Το Μαξίμου και ΕΥΠ ευρισκόμενοι σε πανικό για τις αποκαλύψεις και από φόβο για νέα στοιχεία παρακολουθήσεων έχουν ξεκινήσει επιχείρηση καταστροφής αρχείων, εγγράφων και υλικού της ΕΥΠ, σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Εφημερίδας των Συντακτών και του Δημήτρη Τερζή.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πρόκειται για στοιχεία που μπορεί να λειτουργήσουν επιβαρυντικά για τους χειρισμούς στο σκάνδαλο των παρακολουθήσεων.

Συγκεκριμένα, η επιχείρηση καταστροφής αποδεικτικών υλικών λαμβάνει χώρα στο Κέντρο Τεχνολογικής Υποστήριξης, Ανάπτυξης και Καινοτομίας, το οποίο συστάθηκε το 2020 με νυχτερινή τροπολογία της κυβέρνησης, υπάγεται απευθείας στον διοικητή της ΕΥΠ, με δικό της προϋπολογισμό και τη νομοθετική δυνατότητα να συνάπτει συμβάσεις και απευθείας αναθέσεις χωρίς να δημοσιεύονται στη Διαύγεια.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Εφημερίδας των Συντακτών, η έναρξη της επιχείρησης καταστροφής αποδεικτικού υλικού ξεκίνησε τη στιγμή της ανακοίνωσης της ΑΔΑΕ για διενέργεια ελέγχων σε ΕΥΠ, ΚΕΤΥΑΚ και ΕΛ.ΑΣ (ΔΙΔΑΠ). Μόλις έγινε γνωστή η εντολή της ΑΔΑΕ, δόθηκε εντολή από ο υψηλόβαθμο στέλεχος της ΕΥΠ και διατελέσαντα στο παρελθόν στενότατο συνεργάτη του Κυριάκου Μητσοτάκη, να ξεκινήσει η καταστροφή πολλών αρχείων, κρίσιμων για το σκάνδαλο των υποκλοπών.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι ακόμα δύο υψηλόβαθμα στελέχη της Υπηρεσίας ζήτησαν από τους υπαλλήλους να παραδώσουν τα ειδικού τύπου υπηρεσιακά usb ασφαλείας, γνωστά και ως iron keys, με σκοπό να συγκροτηθεί άμεσα Επιτροπή Καταστροφής Υλικού.

Oσον αφορά στα στοιχεία των επισυνδέσεων ωστόσο, αυτά μπορούν να ανακτηθούν από τους παρόχους κινητής τηλεφωνίας, οι οποίοι είναι υποχρεωμένοι να διατηρήσουν τα αρχεία , εφόσον βέβαια η ΑΔΑΕ και οι εισαγγελικές Αρχές τους απευθύνουν σχετικό αίτημα.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ