Πολιτική

Στην Αθήνα αμερικανικό κλιμάκιο για τα F-35

Στην Αθήνα βρίσκεται το κλιμάκιο της αμερικανικής κυβέρνησης JSF PO (Joint Strike Fighter Program Office), το οποίο σύμφωνα με πληροφορίες θα παραμείνει στην Ελλάδα για τρεις ημέρες και αναμένεται να θέσει υπόψη της πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας του υπουργείου Εθνικής Άμυνας -και κυρίως υπόψη του Αεροπορικού Επιτελείου- τη νέα επικαιροποιημένη πρόταση για τα F-35.     

Οι Αμερικανοί ειδικοί, συνοδευόμενοι από τον Πρέσβη των ΗΠΑ στην Αθήνα Τζωρτζ Τσούνης, θα συναντηθούν αρχικά με τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας κ. Νίκο Παναγιωτόπουλο το απόγευμα της Τρίτης 26 Μαΐου.  

Η ανακοίνωση εισόδου της Ελλάδας και της Πολεμικής Αεροπορίας στο πρόγραμμα των F-35 από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη την περασμένη Δευτέρα στην Ουάσιγκτον σήμανε συναγερμό στο Αεροπορικό Επιτελείο στην Αθήνα, με την ΠΑ να ανεβάζει στροφές σε επίπεδο "after burner" και να προετοιμάζει τα επόμενα βήματα ώστε να επισπευστούν οι διαδικασίες.

Το αμερικανικό κλιμάκιο ανήκει απευθείας στο Αμερικανικό Πεντάγωνο και αποτελεί ουσιαστικά τον παγκόσμιο πωλητή του F-35. Είναι διακλαδικό αφού στελεχώνεται από την USAF, τους US Marines και το US Navy, τους χρήστες δηλαδή των F-35A, F-35B και F-35C.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πρόκειται για το ίδιο κλιμάκιο το οποίο επισκέφθηκε την Αθήνα στις αρχές του περασμένου Φεβρουαρίου. Τότε προχώρησε σε πρόταση προς την Ελλάδα για πώληση 20 αεροσκαφών F-35 τελευταίας διαμόρφωσης έναντι 3,5 δισ δολαρίων χωρίς τον οπλισμό τους, ενώ ταυτόχρονα έκανε και αυτοψία σε αεροπορικές βάσεις οι οποίες εξετάζεται να αποτελέσουν τη ‘’φωλιά’’ των Stealth μαχητικών στην Ελλάδα.

Στη συνάντηση του αμερικανικού κλιμακίου με τον Ν. Παναγιωτόπουλο θα τεθεί το πλαίσιο συνεργασίας μεταξύ JSF PO (Joint Strike Fighter Program Office), ΓΕΑ και ΓΔΑΕΕ ώστε να προετοιμαστεί η επίσημη έγγραφη επιστολή εκδήλωσης ενδιαφέροντος LOR (Letter of Request) η οποία θα σημάνει και την έναρξη της διαδικασίας για την απόκτηση από την Πολεμική μας Αεροπορία του Stealth μαχητικού 5ης γενιάς.

Οι Αμερικανοί θα προχωρήσουν σε νέα ανάλογη παρουσίαση με τα τεχνικά, οικονομικά αλλά και χρονικά δεδομένα να μην έχουν αλλάξει κατά πολύ αν και το παγκόσμιο ενδιαφέρον για το F-35 φαίνεται να έχει αυξηθεί. Έπειτα από τη Φινλανδία και τη Γερμανία που εισέρχονται στο πρόγραμμα οι Αμερικανοί βρίσκονται σε επαφές με Πορτογαλία, Ρουμανία, Ισπανία και Τσεχία ενώ ενδιαφέρον για το Stealth μαχητικό φέρονται να εκφράζουν Αίγυπτος, Μαρόκο, Ιορδανία και Φιλιππίνες. Η προτεραιότητα πάντως που δίνει η Ελληνοαμερικανική αμυντική συμφωνία MDCA αλλά και η πολιτική βούληση της Ουάσιγκτον και του Κογκρέσου υπέρ της Ελλάδος δίνουν πλεονέκτημα στην Αθήνα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Σύμφωνα με πληροφορίες το ΓΕΑ έχει ήδη προετοιμαστεί εδώ και αρκετές εβδομάδες προκειμένου να υποδεχθεί το αμερικανικό κλιμάκιο όμως η εξαγγελία του πρωθυπουργού φαίνεται ότι επιταχύνει τις εξελίξεις. Έτσι πέρα από την επικαιροποιημένη πρόταση του JSF PO αναμένεται συνεργασία ώστε η ελληνική πλευρά να προετοιμάσει την LOR την οποία θα αποστείλει στις ΗΠΑ.

Με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι αυτή η κίνηση αναμένεται να γίνει εντός του καλοκαιριού αφού η Αθήνα θέλει να κερδίσει χρόνο. Με στόχο να έχει την απάντηση μέσω LOA σύμφωνα με την θεσμοθετημένη διαδικασία εντός του 2023. Αποδοχή της Αμερικανικής έγγραφης απάντησης ουσιαστικά θα σημαίνει και συμφωνία με το επόμενο βήμα να είναι η διακρατική σύμβαση.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ελληνοτουρκικά 0

Δεν του γλίτωσε ούτε ο βασιλιάς Αιγέας! Τούρκος συγγραφέας προαναγγέλλει την πρώτη φάση του σχεδίου υπαγωγής των νησιών μας στην τουρκική επικράτεια

“Βρώμικα” παιχνίδια με την ιστορία του Αιγαίου παίζουν οι Τούρκοι και ως γνωστόν η ιστορία εκδικείται