Πολιτική

Παπανδρέου: Η συντριπτική ήττα και οι επόμενες κινήσεις

 Η σαρωτική επικράτηση Ανδρουλάκη με διαφορά 68%-32% και υπερδιπλάσιες ψήφους ήταν κόλαφος για τον ίδιο και την υστεροφημία του.

Μπήκε τελευταίος στην κούρσα, μετά από πολλές δολιχοδρομίες. Είδε ότι κανείς από τους συνυποψηφίους του, δεν κάνει πίσω. Παρά ταύτα συνέχισε, ελπίζοντας ότι το όνομα «Παπανδρέου» αρκούσε για να τον φέρει ξανά στην ηγεσία του κόμματος. Κατάφερε να μπει στον β’ γύρο, περνώντας για λίγες χιλιάδες ψήφους τον Ανδρέα Λοβέρδο. Στην εβδομάδα που μεσολάβησε ανέβασε κατακόρυφα τους τόνους, προκαλώντας οργή ακόμη και σε δικούς του. Αρνήθηκε να αποσυρθεί, παρότι ήταν βέβαιη η συντριβή του.

Και χθες, ήρθε η οριστική ήττα. Πολλοί διαβλέπουν ότι η νίκη Ανδρουλάκη βάζει οριστικά ταφόπλακα στο όνομα Παπανδρέου στο ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ. «Ερχεται η πλήρης αποπαπανδρεοποίηση» λένε έμπειροι κομματικοί.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο ίδιος ωστόσο ο πρώην πρωθυπουργός, παρά τη βαριά ήττα, χθες το βράδυ, γλέντησε με δεκάδες συνεργάτες του σε μεζεδοπωλείο στα Εξάρχεια, χορεύοντας μάλιστα ζεϊμπέκικο το -σημαδιακό - «Συννεφιασμένη Κυριακή».

Τι θα κάνει από εδώ και πέρα ο Παπανδρέου λοιπόν;

Ο ίδιος έχει διαβεβαιώσει ότι θα παραμείνει στην παράταξη, αν και έχει ήδη αποχωρήσει μία φορά από αυτή για να ιδρύσει το ΚΙΔΗΣΟ. Το κόμμα που συμμετέχει ως συνιστώσα στο ΚΙΝΑΛ θα το διατηρήσει, όπως ο ίδιος επίσης έχει δηλώσει. Αν και θα φανεί τι θα ζητήσει ο νέος αρχηγός του κόμματος, Νίκος Ανδρουλάκης ο οποίος δεν δείχνει να ενθουσιάζεται με την ιδέα να παραμείνουν τα επιμέρους κόμματα.

Οι περισσότεροι εκτιμούν ότι ο πρώην πρωθυπουργός το ποσοστό που κατέγραψε θα το αξιοποιήσει εσωκομματικά, για να διακηρύσσει τις θέσεις του τόσο στην Κοινοβουλευτική Ομάδα όσο και στο κόμμα. «Θα επιχειρήσει να κάνει πλειοψηφικές τις απόψεις του μέσα από το κόμμα» λένε συνεργάτες του αλλά προσθέτουν: «Δεν θα λειτουργήσει ως κομματάρχης». Με άλλα λόγια, εξηγούν, δεν θα επιχειρήσει να βάλει προσκόμματα στο νέο αρχηγό, ούτε να κάνει τον ηγέτη της εσωκομματικής αντιπολίτευσης, επιχειρώντας να ποδηγετεί τους βουλευτές που τάχθηκαν υπέρ του.

Η δήλωση Παπανδρέου μετά την ήττα

Ενδεικτική των προθέσεών του είναι η δήλωση που έκανε μετά το αποτέλεσμα. Ο πρώην πρωθυπουργός έκανε λόγο για «μήνυμα ευθύνης για όλους» λέγοντας παράλληλα: «Όλοι μαζί, οφείλουμε να ανταποκριθούμε στις προσδοκίες των μελών των φίλων και των δημοκρατών πολιτών. Θα συνεχίσουμε με μεγαλύτερο πείσμα και πάθος και θα πάμε μπροστά!»

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ