Πολιτική

Επίτιμος Δημότης του Δήμου Αλεξανδρούπολης ανακηρύχθηκε ο Νίκος Δένδιας

Επίτιμος Δημότης του Δήμου Αλεξανδρούπολης ανακηρύχθηκε την Παρασκευή 10.12.2021 ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Νίκος Δένδιας, όπως αναφέρει το Evros-news.gr, σε μια ειδική εκδήλωση που έλαβε χώρα στο Δημοτικό Θέατρο Αλεξανδρούπολης, παρουσία του Περιφερειάρχη Αν. Μακεδονίας και Θράκης Χρήστου Μέτιου, των βουλευτών Χρήστου Δερμεντζόπουλου και Τάσου Δημοσχάκη (απουσίαζε ο Σταύρος Κελέτσης), του Αντιπεριφερειάρχη Έβρου Δημήτρη Πέτροβιτς, του Μητροπολίτη Αλεξανδρουπόλεως, του Τοποτηρητή Μουφτή Διδυμοτείχου, του αναπληρωτή Μητροπολίτη της Αρμένικης Εκκλησίας, των Δημάρχων του νομού Έβρου, του Διοικητή Δ’ Σώματος Στρατού Αντιστράτηγου Άγγελου Χουδελούδη, του Διοικητή της ΧΙΙ Μεραρχίας Πεζικού Υποστράτηγου κ.Παπασταθόπουλου, εκπροσώπων στρατιωτικών αρχών και σωμάτων ασφαλείας, αντιδημάρχων, δημοτικών συμβούλων και εκπροσώπων θεσμικών φορέων.

Την εκδήλωση παρουσίασε η δημοσιογράφος Μαρίνα Κονδύλη και την απόφαση ανακήρυξης του Υπουργού Εξωτερικών κ. Δένδια ως Επίτιμου Δημότη του Δήμου Αλεξανδρούπολης που ελήφθη από το Δημοτικό Συμβούλιο στις 10 Μαΐου 2021, ως ελάχιστη τιμή και επιβράβευση των προσπαθειών του και του αγώνα που δίνει σε διπλωματικό επίπεδο για την υπεράσπιση των συμφερόντων της Χώρας μας, ανέγνωσε ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Δημήτρης Κολιός, την οποία και απέδωσε στον Υπουργό σε μορφή παπύρου.

Κατά τον χαιρετισμό του ο Δήμαρχος Αλεξανδρούπολης Γιάννης Ζαμπούκης τόνισε: “…ως Υπουργός Εξωτερικών της σημερινής Κυβέρνησης, επενδύετε μεγάλο μέρος της δράσης και της στρατηγικής σας στον τόπο μας. Υπέρμαχος και άξιος Υπερασπιστής της κυριαρχίας και των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων, του εθνικού μας συμφέροντος, των πανανθρώπινων αξιών, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του Διεθνούς Δικαίου. Με υπευθυνότητα, σοβαρότητα και κυρίως με αποφασιστικότητα επιδιώκετε την ασφάλεια και τη σταθερότητα της Πατρίδας μας ως ηγέτιδα και πρωταγωνίστρια δύναμη στην Νοτιοανατολική Μεσόγειο, μέσω της ανάπτυξης της Θράκης και ιδιαίτερα της Αλεξανδρούπολης.

Όλα αυτά τεκμηριώνουν αδιαμφισβήτητα ότι…μας γνωρίζετε κύριε Υπουργέ! Μας γνωρίζετε καλά. Και αυτό μας προσδίδει χαρά, ικανοποίηση και αίσθημα ασφάλειας. Μόνο ένας δημότης γνωρίζει τόσο καλά τον τόπο του. Συνεπώς ήταν φυσική ως εξέλιξη, η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Αλεξανδρούπολης  να σας ανακηρύξουμε ως Επίτιμο Δημότη Αλεξανδρούπολης. Διότι το αξίζετε πραγματικά. Σας χρειαζόμαστε δίπλα μας. Και είστε δίπλα μας. Τιμάτε την Πόλη μας και η Πόλη μας σας τιμά!”

Η ομιλία του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια

Με τη σειρά του ο κ. Δένδιας ανέφερε στην ομιλία του:

Σεβασμιώτατε,
Πανοσιολογιώτατε,
Σοφολογιώτατοι,
Αγαπητοί μου κύριοι συνάδελφοι στη Βουλή,
Στρατηγοί,
κ. Αντιπεριφερειάρχα,
κ. Δήμαρχε,
κ. Πρόεδρε,
κκ. Σύμβουλοι,
Κυρίες και κύριοι,

Πράγματι, πριν από 2 χρόνια βρέθηκα εδώ στην πόλη σας, για πρώτη φορά με την ιδιότητα του Υπουργού Εξωτερικών. Και όπως είχε την καλοσύνη να θυμηθεί ο Δήμαρχος, για να παρουσιάσω, το βιβλίο του συμπολίτη σας, του κ. Τσινταράκη για την πόλη, στις 26 Φεβρουαρίου 2020.
Είχε την καλοσύνη να θυμηθεί ο Δήμαρχος ότι θεώρησα, και θεωρώ, τον εαυτό μου επαρκή παρατηρητή. Κανένας μας όμως από τη συνάντηση εκείνη δεν μπορούσε να προβλέψει ότι ελάχιστα, δύο και κάτι εικοσιτετράωρα μετά, θα ξεκινούσε εναντίον της πατρίδας μας, της ιδιαίτερης πατρίδας μας, της ευρύτερης πατρίδας μας, αλλά και της ίδιας της Ευρώπης, μια νέα υβριδική απειλή. Και αυτή η υβριδική απειλή, και αναφέρομαι στη χρήση του μεταναστευτικού-προσφυγικού ως εργαλείου αποσταθεροποίησης της Ελλάδας και της Ευρώπης, κατέληξε στο να αναδείξει τον Έβρο, την Αλεξανδρούπολη, τη Θράκη, ως πρότυπο Ευρωπαϊκής αλληλεγγύης και ενότητας, και ως πρότυπο αντίστασης στη νέα γενιά υβριδικών απειλών που βρήκε μιμητές και σε άλλες χώρες της περιφέρειας της Ευρώπης.

Κατά την περίοδο εκείνη, η Θράκη, ο Έβρος, η Αλεξανδρούπολη όχι μόνο δεν πτοήθηκαν, αλλά ανέδειξαν το προφανές, ότι η Ευρώπη ξεκινά εδώ. Ότι εδώ ξεκινά ένας χώρος δικαίου, δημοκρατίας,αλληλεγγύης, προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, προστασίας τελικά της ιδέας και της αξιοπρέπειας του ανθρώπου. Και αυτές τις θεμελιώδεις αρχές η πατρίδα μας, η κοινωνία μας, τα κόμματα, η κυβέρνηση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη δεν έχει καμία πρόθεση να θέσει υπό διαπραγμάτευση.
Στην ομιλία μου τότε, την έχω κρατήσει, είχα κάνει λόγο για τις εσχατιές της Ευρώπης. Το ιδιαίτερο αίσθημα να ανήκει κανείς σε αυτές τις εσχατιές, να ανήκει εδώ. Γιατί εδώ, στην εσχατιά, στο όριο, τα αισθήματα είναι δυνατότερα, καθαρότερα. Στους δρόμους αυτής της όμορφης πόλης, το καταλαβαίνει πολύ καθαρά. Τη ζωτικότητα, την αδιαμφισβήτητη δυναμική, το ευρύ μέλλον. Όλοι γνωρίζουν, όλοι μπορούν να παρατηρήσουν, τα συστατικά που δημιουργούν αυτή την εξαιρετική πόλη: η θάλασσα, η ευρεία αντίληψη, η δίψα για ελευθερία, η αναζήτηση του καινούργιου για την κοινωνία, η συνδεσιμότητα.


Έχω λοιπόν τη μεγάλη χαρά και τη μεγάλη τιμή, κ. Δήμαρχε, να είμαι εδώ σήμερα, για να επαναλάβω αυτό που βαθιά πιστεύω: ότι η πόλη σας, μου επιτρέπετε από εδώ και πέρα να λέω η πόλη μας, έχει ένα λαμπρό μέλλον. Συνομιλεί με την ευρύτερη περιοχή, συνομιλεί με τους οδικούς άξονες, συνομιλεί με τις θαλάσσιες γραμμές επικοινωνίας, συνομιλεί με τις ενεργειακές διασυνδέσεις, συνομιλεί, όμως και με την ιστορία. Ενσωματώνει το λαμπρό παρελθόν της, κινείται προς ένα λαμπρότερο μέλλον.
Κύριε Δήμαρχε, ελπίζω από καρδιάς ότι αυτό το οποίο συμβαίνει στην Αλεξανδρούπολη σήμερα, στην πραγματικότητα αποτελεί προβολή του μέλλοντος της πατρίδας μας. Μίας πατρίδας που επιδιώκει την ειρήνη με όλους, τη συναντίληψη με όλους, την αλληλοκατανόηση, αλλά πάνω σε ένα σαφές, διακριτό, διακεκριμένο, καθαρό πλαίσιο. Το πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου, το πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας, το πλαίσιο της δημοκρατίας, το πλαίσιο της προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

GALLERY

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ