Πολιτική

"Σφάξε με αγά μου να αγιάσω" η κυβέρνηση με τους Αμερικανούς-Πάμε για νέο αμυντικό deal κι εκείνοι σφυρίζουν αδιάφορα στις τουρκικές προκλήσεις

Την πλέον αλγεινή εντύπωση έχει προκαλέσει η στάση του Λευκού Οίκου σε σχέση με τα ελληνοτουρκικά και μάλιστα μόνο λίγες μέρες πριν από την προγραμματισμένη υπογραφή της νέας αμυντικής συμφωνίας Αθήνας-Ουάσινγκτον, την επέκταση της οποίας είχε ανακοινώσει ο πρωθυπουργός από την ΔΕΘ.

Για ακόμη μια φορά χθες το Στέιτ Ντιπάρτμεντ έδειξε να σφυρίζει αδιάφορα για τις τουρκικές προκλήσεις και τις αδιανόητες αξιώσεις σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο και με μια χλιαρή, άνευρη και εν τέλει ανούσια ανακοίνωση μας είπε πως “υποστηρίζει τις προσπάθειες για αποκλιμάκωση της έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο”.

 

Είναι η δεύτερη φορά μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα που οι Αμερικανοί νίπτουν τας χείρας τους. Πριν από 20 μέρες ο Αμερικανός πρέσβης Τζέφρι Πάιατ είχε και πάλι “χαϊδέψει” την Τουρκία απορρίπτοντας ελληνοτουρκική σύγκρουση λέγοντας πως ''δεν συμφέρει τις ΗΠΑ''.

Προφανώς οι ΗΠΑ θεωρούν σαν ένα ιδιότυπο προτεκτοράτο την χώρα μας ιδίως μετά και την “μεγάλη απόβασή” τους στην Αλεξανδρούπολη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Το ζήτημα είναι όμως τι κάνει η ελληνική κυβέρνηση. Στις 14 του μηνός θα κληθεί εκτός απροόπτου να επεκτείνει στην αμυντική΄συμφωνία με την υπερδύναμη και φήμες λένε πως οι Αμερικανοί θα ζητήσουν η επέκταση να είναι μεγαλύτερη των προκαθορισμένων αρχικά 5 ετών.

Το ζήτημα της ελληνοαμερικανικής συμφωνίας έχει απασχολήσει πολλούς αναλυτές και τα μηνύματα είναι διφορούμενα, όπως αναφέραμε και σε προηγούμενο άρθρο.

Την ίδια στιγμή η χώρα μας σε διπλωματικό επίπεδο δεν απολαμβάνει ούτε κατά διάνοιαν την στήριξη των Αμερικανών στην αντιπαράθεση με την Άγκυρα. Και υποτίθεται πως και η Ουάσινγκτον έχει την Τουρκία στην “μαύρη λίστα”...

Αυτή η στάση μοιάζει πραγματικά με παθητική νοοτροπία του τύπου “σφάξε με αγά μου να αγιάσω” που παραπέμπει σε άλλες περιόδους...

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ