Πολιτική
Ενημερώθηκε στις:

Να μας "χρυσώσει" το χάπι θέλει ο Αδωνις για το επερχόμενο "τσουνάμι" ανατιμήσεων: Οι τιμές στην Ελλάδα δεν αυξήθηκαν όπως σε άλλες χώρες

Την πεποίθηση ότι το διεθνές κλίμα για την Ελλάδα έχει αναστραφεί κι ότι η χώρα βρίσκεται πλέον στα πρωτοσέλιδα ως παράδειγμα επιτυχίας, κάτι που προσελκύει περισσότερους ξένους επενδυτές, οι οποίοι της δίνουν "ψήφο εμπιστοσύνης", εξέφρασε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης, μιλώντας από το βήμα εκδήλωσης, που διοργάνωσε σήμερα το Εμποροβιομηχανικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης (ΕΒΕΘ), με την ευκαιρία της γενικής συνέλευσης της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος (ΚΕΕΕ).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο κ. Γεωργιάδης, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, τόνισε ότι διανύουμε εβδομάδα με πολύ θετικές οικονομικές εξελίξεις, ενώ πρόσθεσε πως "όσο συνεχίζουμε στον δρόμο των μεταρρυθμίσεων και της οικονομικής πολιτικής που έχει χαράξει η κυβέρνηση, θα έχουμε όλο και καλύτερα αποτελέσματα".

Συμπλήρωσε ότι μέσα στο Ταμείο Ανάκαμψης έχουν μπει συγκεκριμένα κίνητρα για τη συνένωση των μικρότερων επιχειρήσεων της χώρας. Αναφερόμενος δε στο ζήτημα των δανειοδοτήσεων, δήλωσε ότι οι εξαιρετικά μικρές επιχειρήσεις, που είναι η συντριπτική πλειονότητα στη χώρα, δεν έχουν πρόσβαση στο τραπεζικό σύστημα, άρα ένας τρόπος για να αποκτήσουν είναι να μεγαλώσουν και να συνενωθούν.

Όσον αφορά στα μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων, είπε ότι η πολύ πετυχημένη επιστρεπτέα προκαταβολή ήταν και ένα μέτρο εμπέδωσης της φορολογικής συνείδησης στην Ελλάδα.

"Περνάμε στην Ελλάδα από την εποχή του brain drain στην εποχή του brain gain" τόνισε και συμπλήρωσε ότι "η οικονομική ανάπτυξη δεν αποφασίζεται στο γραφείο του Υπουργού Ανάπτυξης, αλλά είναι άθροισμα της δουλειάς όλων".

Όσον αφορά τον πληθωρισμό, ο κ. Γεωργιάδης επισήμανε ότι, βάσει στοιχείων της ΕΛΣΤΑΤ, η Ελλάδα τον Ιούλιο του 2021 συγκριτικά με τον αντίστοιχο μήνα του 2020 είχε αύξηση πληθωρισμού +1,4%, ο μέσος όρος της ευρωζώνης για το ίδιο διάστημα +2,2%. "Για τον μήνα Αύγουστο, την ώρα που η Γερμανία ανακοίνωσε τον υψηλότερο της πληθωρισμό από το 2008, +3,4%, η Ελλάδα παρέμεινε με 1,9% στην πρώτη τετράδα των χαμηλότερων σε πληθωρισμό χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η Ελλάδα δηλαδή είχε χαμηλότερο πληθωρισμό, χαμηλότερη πληθωριστική πίεση από τις περισσότερες χώρες της Ευρώπης. Οι τιμές στην Ελλάδα δεν αυξήθηκαν κατά τον ίδιο τρόπο που αυξήθηκαν σε άλλες χώρες της Ευρώπης" υπογράμμισε.

Γ. Χατζηθεοδοσίου: Χρειάζεται εγρήγορση το επόμενο διάστημα

Την εκτίμηση ότι ο δρόμος προς την ανάκαμψη είναι δύσβατος και ότι θα απαιτηθεί εγρήγορση στο επόμενο διάστημα, διατύπωσε ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος, Γιάννης Χατζηθεοδοσίου, επισημαίνοντας ωστόσο ότι η φετινή 85η ΔΕΘ πραγματοποιείται σε κλίμα αισιοδοξίας για την επιστροφή της ελληνικής οικονομίας σε ανάπτυξη. Μάλιστα, σημείωσε με έμφαση ότι το 40% των εκθετών στη ΔΕΘ συμμετέχουν μέσω των επιμελητηρίων, κάτι που αποδεικνύει ότι η επιμελητηριακή κοινότητα στηρίζει τη διοργάνωση σε μια δύσκολη στιγμή.

Ο κ. Χατζηθεοδοσίου διατύπωσε ακόμα την εκτίμηση ότι η χρονιά θα κλείσει με ανάπτυξη μεγαλύτερη από τις αρχικές εκτιμήσεις εάν δεν υπάρξουν δυσάρεστες εξελίξεις.

Με την ευκαιρία της εκδήλωσης, η ΚΕΕΕ βράβευσε τον κ. Γεωργιάδη. "Για πρώτη φορά βραβεύουμε υπουργό εν ενεργεία, καθώς στα 21 χρόνια που συμμετέχω στον επιμελητηριακό θεσμό δεν έχουμε ξαναβρεί άτομο που να μπορούμε να συνεργαστούμε τόσο καλά μαζί του" υπογράμμισε ο κ. Χατζηθεοδοσίου.

Μέτρα για την ενίσχυση της ρευστότητας ζήτησε ο πρόεδρος του ΕΒΕΘ

Την ανάγκη να ληφθούν μέτρα για την ενίσχυση της ρευστότητας και της ιδιωτικής κατανάλωσης, υπογράμμισε ο οικοδεσπότης της εκδήλωσης, πρόεδρος του Εμποροβιομηχανικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης (ΕΒΕΘ), Ιωάννης Μασούτης. Πρόσθεσε ότι θα πρέπει να βρεθεί εναλλακτική λύση για την ενίσχυση της παροχής μικροπιστώσεων, σε μια περίοδο που το 55% των μικρομεσαίων επιχειρήσεων-μελών του Εμποροβιομηχανικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης (ΕΒΕΘ) αντιμετωπίζει πρόβλημα ρευστότητας.

Όπως είπε, έρευνα του ΕΒΕΘ δείχνει ότι το χρηματοπιστωτικό σύστημα δεν ανταποκρίνεται στις ανάγκες χρηματοδότησης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, ενώ οι ίδιοι οι μικροί επιχειρηματίες δηλώνουν ότι αναμένουν αύξηση των δανειακών τους υποχρεώσεων και δυσμενέστερους όρους δανεισμού στο προσεχές μέλλον.

Σε ό,τι αφορά δε, το Ταμείο Ανάκαμψης, επισήμανε πως "το ερώτημα είναι κατά πόσο οι πόροι που προορίζονται για ιδιωτικές επενδύσεις θα κατευθυνθούν τελικά προς τις ελληνικές ΜμΕ. Θα πρέπει η κυβέρνηση να εξετάσει τρόπους ώστε τα κεφάλαια αυτά να φτάσουν σε όσο το δυνατόν περισσότερες ΜμΕ".

"Οι περισσότερες ΜμΕ μετά την πολυετή οικονομική κρίση έχασαν την πιστοληπτική τους ικανότητα. Έτσι είδαμε ακόμα και εγγυημένα δάνεια να μην εγκρίνονται ή να μην εκταμιεύονται. Για τον σκοπό αυτό, πρέπει να διευρυνθούν οι φοροελαφρύνσεις, στον ΦΠΑ, στον ΕΝΦΙΑ και άλλες επιβαρύνσεις, όπως οι προκαταβολές και να επιταχυνθεί η εξόφληση των υποχρεώσεων του ευρύτερου δημόσιου τομέα προς τον ιδιωτικό" σημείωσε και πρόσθεσε πως οι επιχειρηματίες αναμένουν εναγωνίως τις ανακοινώσεις του πρωθυπουργού για τις φοροελαφρύνσεις και τη συγκράτηση του κόστους ανατιμήσεων του τελευταίου διαστήματος.

Πρόσθεσε πως χρειάζεται ένα περιβάλλον φιλικό προς το επιχειρείν -"ήδη έχουν γίνει σημαντικά βήματα προς αυτή την κατεύθυνση τα τελευταία δύο χρόνια, κάτι που φαίνεται από την εμπιστοσύνη των χρηματαγορών και των επενδυτών, ενώ έχει σημειωθεί πολύ σημαντική πρόοδος στο μέτωπο του ψηφιακού μετασχηματισμού". Εάν ολοκληρωθεί η δημιουργία τέτοιου περιβάλλοντος, η χώρα μπορεί να απογειωθεί κυριολεκτικά, εκτίμησε.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...
Ένοπλες Συρράξεις 0

Σοβαρές ζημιές υπέστη το Ρωσικό σκάφος "Yamal" στην Κριμαία- Απομακρύνεται η πιθανότητα Ρωσικής αποβατικής ενέργειας στην Οδησσό

Η Κριμαία δεν είναι ασφαλής για τον Ρωσικό στόλο, ο οποίος αναγκαστικά έχει μετακινηθεί κατά κύριο λόγο ανατολικότερα...