Πολιτική

Μεταρρυθμίσεις στην υγεία: Tι θα αλλάξει μετά την πανδημία

Η πρωτοφανής υγειονομική κρίση που «έσκασε» σε εθνικό επίπεδο στα χέρια της κυβέρνησης να τη διαχειριστεί ανάδειξε χρόνια προβλήματα, τα οποία έπρεπε άμεσα να ξεπεραστούν γιατί ο κορονοϊός δεν αφήνει ούτε περιθώρια λάθους, ούτε καθυστερήσεις στις αντιδράσεις. Έτσι, παρά τις παθογένειες στο χώρο της υγείας έγιναν υπερπροσπάθειες κυρίως από το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό για να ξεπεραστούν τα όποια προβλήματα.

Για το λόγο αυτό το Μαξίμου επικεντρώνεται ήδη στο επόμενο βήμα μετά την πανδημία, που είναι η μεταρρύθμιση στην Υγεία. Ο πρωθυπουργός σε τοποθετήσεις του έχει αναφερθεί σχετικά επισημαίνοντας, ότι η πανδημία ανέδειξε ξεκάθαρα ένα ΕΣΥ «δύο ταχυτήτων», συμπληρώνοντας ότι «δεν γίνεται να έχουμε τρία νοσοκομεία μέσα σε ακτίνα 20-30 χιλιομέτρων». Ήδη, έχει συσταθεί ειδική επιτροπή από το Υπουργείο Υγείας – από τους  καθηγητές Ιωάννη Υφαντόπουλο, Νίκο Πολύζο, Γιάννη Τούντα, Κυριάκο Σουλιώτη – που θα επισημάνει τις δυσλειτουργίες του συστήματος επικεντρώνοντας στις παρεμβάσεις που πρέπει να γίνουν για ποιοτικότερες υπηρεσίες υγείας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έρχονται συγχωνεύσεις

Η μεταρρύθμιση της υγείας προβλέπει συγχωνεύσεις, καταργήσεις αλλά και δημιουργία νέων δομών (κυρίως μετανοσοκομειακής φροντίδας, π.χ. κέντρα αποκατάστασης) όπως αποκάλυψε στο Newsbeast ανώτατος κυβερνητικός παράγοντας, δεδομένου ότι η «ακτινογραφία» των υπαρχόντων νοσοκομείων είναι σε πολλές περιπτώσεις και ειδικά στην επαρχία προβληματική, με αποτέλεσμα άλλες περιοχές να εξυπηρετούνται και άλλες να παρουσιάζουν σοβαρές ελλείψεις αναγκάζοντας τους πολίτες – ασθενείς να διανύουν πολλά χιλιόμετρα για να εξυπηρετηθούν. Πέραν όμως των δομών ο νέος χάρτης υγείας θα φέρει αλλαγές και στα εργαστήρια και τον εξοπλισμό, καθώς στόχος είναι να επιτευχθεί ο εξορθολογισμός των διαθέσιμων δυνάμεων, προκειμένου το σύστημα υγείας να γίνει πιο αποδοτικό αλλά και πιο ευέλικτο.

Η task force

H  ομάδα που διαχειρίστηκε επιτυχημένα το εμβολιαστικό πρόγραμμα – Πιερρακάκης, Κικίλιας, Θεμιστοκλέους, Σκέρτσος – καλείται να ενσωματώσει την ψηφιακή γνώση και στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, ξεκινώντας από το σύστημα των ραντεβού, για να μπει τέλος στην ταλαιπωρία χιλιάδων πολιτών. Έτσι στόχος είναι τα ραντεβού να κλείνονται ηλεκτρονικά ( όπως στον εμβολιασμό), με ενημερώσεις μέσω SMS με κατεύθυνση την καλύτερη και συντομότερη εξυπηρέτηση των ασθενών. Στη συνέχεια μετά από ένα πιλοτικό διάστημα εφαρμογής, στην εν λόγω πλατφόρμα θα ενσωματωθούν και τα ραντεβού των δημόσιων νοσοκομείων και τέλος θα δοθεί έμφαση στις προμήθειες των νοσοκομείων, ώστε πιθανές εστίες διαφθοράς και κατασπατάλησης του δημοσίου χρήματος να αποτελέσουν παρελθόν, καθώς όλα θα ελέγχονται ηλεκτρονικά και θα μπαίνει «κόφτης» σε υπέρογκα έξοδα που δεν θα δικαιολογούνται από τις ανάγκες. Εξελικτικά,  ο εκσυγχρονισμός του ΕΣΥ θα συμπεριλαμβάνει όλες τις λειτουργίες του συστήματος υγείας από τις εφημερίες, μέχρι την εκπαίδευση και την αξιολόγηση του προσωπικού.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Με κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης

Ο πρωθυπουργός έχει αναφερθεί στο Εθνικό Σχέδιο «Ελλάδα 2.0» και στις σχετικές προβλέψεις του Σχεδίου για την Υγεία, επισημαίνοντας πως «το Εθνικό Σχέδιο “Ελλάδα 2.0” προβλέπει την ενίσχυση, τη βελτίωση και τη μεταρρύθμιση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας, των Νοσοκομείων, της Πρόληψης και της Ψηφιακής Υγείας, με επιπλέον πόρους άνω του 1,5 δισ. ευρώ». Άλλωστε, στο πλαίσιο της εθνικής στρατηγικής για την ψηφιοποίηση του τομέα υγείας της χώρας εντάσσονται η αναβάθμιση στο σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, η ενίσχυση του Ατομικού Ηλεκτρονικού Φακέλου Υγείας αλλά και η ψηφιακή διασύνδεση των νοσοκομείων.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Δραματικές ώρες- Πλακώθηκαν ο επικεφαλής των υπηρεσιών πληροφοριών με τον Ουκρανό Α/ΓΕΕΔ Στρατηγό Α. Σίρσκι για την κατάρρευση του μετώπου (Βίντεο)

Ο ουκρανικός στρατός έχει υποχωρήσει από τουλάχιστον 11 οικισμούς-Οι Ρώσοι προελαύνουν από Χάρκοβο έως Λιμάν­-Δύο...