μητσοτακης εμιρης
Πολιτική

Ελλάδα-Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα: Συμμαχία με κύριο αποδέκτη την Τουρκία

Με ξεκάθαρο μήνυμα στην Άγκυρα η ελληνική διπλωματία προσεγγίζει τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και συνεχίζει να προσελκύει συμμάχους την ώρα που η τουρκική ''βυθίζεται'' στην απομόνωση. Στο τραπέζι της 17ης Νοεμβρίου στο Άμπου Ντάμπι θα είναι η άμυνα και η οικονομία καθώς και η τουρκική επιθετικότητα. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα έχει μαζί του για αυτά τα ζητήματα το Νίκο Δένδια και τον Άδωνι Γεωργιάδη.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, σκοπός της επίσκεψης του πρωθυπουργού στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα είναι αφενός η σύναψη αμυντικής συμφωνίας ανάμεσα στια δύο κράτη, αφετέρου η προσέλκυση επενδύσεων από την πλούσια αραβική χώρα, κάτι που ενδιαφέρει άμεσα την κυβέρνηση εν μέσω της πανδημίας του κορωνοϊού και οικονομικής κρίσης που αυτή προκαλεί.

Υπενθυμίζεται ότι το Σεπτέμβριο πραγματοποιήθηκε συνεκπαίδευση Μονάδων των Ενόπλων Δυνάμεων της Ελλάδας με προσωπικό και μέσα των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων. Η στρατιωτική άσκηση διεξήχθη στη θαλάσσια περιοχή νότια, ανατολικά και δυτικά από την Κρήτη.

Το Άμπου Ντάμπι έχει εναντιωθεί στην νεοοθωμανική πολιτική της Άγκυρας στη Λιβύη, την Ανατολική Μεσόγειο και άλλες περιοχές, ενώ έχει χαρακτηρίσει την Τουρκία ως αποσταθεροποιητικό παράγοντα για την περιοχή της Μέσης Ανατολής. Έντονη ανησυχία έχει εκφράσει άλλωστε και για τις στρατιωτικές βάσεις της Τουρκίας στο Κατάρ. 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ