Πολιτική

Δια χειρός Κοτζιά ο διορισμός Ροζάκη! - Έγγραφα

Συνεχίζεται ο ''θόρυβος'' με τον εθνικά επικίνδυνο Ροζάκη. Η Κυβέρνηση μετά τις αντιδράσεις αποφάσισε να πάρει θέση για το ζήτημα και με διαρροή προσπαθεί να ''βγάλει'' από την πλάτη της τις ευθύνες που έχει. 

Μπορεί από της 7 Ιουνίου ο κ. Ροζάκης να αποτελεί παρελθόν από Σύμβουλος του ΥΠΕΞ, όμως εδώ και χρόνια είχε λόγο και η σημερινή Κυβέρνηση δεν τον έδιωχνε από την θέση του. 

Και για να μην ξεχνιόμαστε, το ίδιο θα πρέπει να κάνει και με τον κ. Ντόκο. Το Πενταπόσταγμα δεν θα σταματήσει να γράφει για τον συγκεκριμένο κύριο, μέχρι να φύγει από την θέση του.  

 

Η αποκάλυψη  

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ


 
«Από τις 7 Ιουνίου του 2020 έληξε η τριετής θητεία του κ. Ροζάκη στο Επιστημονικό Συμβούλιο του υπουργείου Εξωτερικών και δεν πρόκειται να ανανεωθεί», τονίζουν οι ίδιες πηγές μεταφέροντας τις αποφάσεις της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Εξωτερικών. Άλλωστε, με το νέο οργανόγραμμα του ΥΠΕΞ καταργείται η αυτοτελής διεύθυνση του Επιστημονικού Συμβουλίου και μαζί με το Κέντρο Ανάλυσης και Σχεδιασμού συγχωνεύονται στο Κεντρικό Επιστημονικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής (ΚΕΣΕΠ).

Όπως φαίνεται από έγγραφο, στις 7 Ιουνίου του 2017, με απόφαση του τότε υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά, ο καθηγητής Χρήστος Ροζάκης τοποθετήθηκε πρόεδρος του Επιστημονικού Συμβουλίου που συστήθηκε με σκοπό να «γνωμοδοτεί για ερωτήματα νομικής φύσης μείζονος σημασίας που υποβάλλονται προς αυτό από τον υπουργό Εξωτερικών». Εκτός του κ. Ροζάκη που κατείχε τη θέση του προέδρου, μέλη του Επιστημονικού Συμβουλίου που είχε συστήσει ο Νίκος Κοτζιάς στο υπουργείο Εξωτερικών ήταν οι καθηγητές Αντώνης Μπρεδήμας, Παρούλα Νάσκου-Περράκη, Φωτεινή Παζαρτζή, Χάρης Παμπούκης, Πέτρος Λιάκουρας και ο Αντώνης Τζανακόπουλος, αδελφός του Δημήτρη Τζανακόπουλου πρώην κυβερνητικού εκπροσώπου επί κυβερνήσεων ΣΥΡΙΖΑ. 

Προφανώς ως εκ της θέσεως που κατείχε από τον Ιούνιο του 2017 μέχρι πριν από λίγες ημέρες, ο Χρήστος Ροζάκης, ομότιμος καθηγητής της Σχολής Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών γνωμοδοτούσε για ερωτήματα μείζονος σημασίας σχετικά με την νομική αντιμετώπιση θεμάτων όπως η επήρεια του Καστελόριζου σε θαλάσσιες ζώνες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τον Μάρτιο του 2019, στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, ο Νίκος Κοτζιάς είχε μιλήσει για το Καστελόριζο εκφράζοντας παρόμοιες απόψεις με αυτές του Χρήστου Ροζάκη. Πρέπει να βάλεις τον «άλλο στο παιγνίδι για να τον κατευνάζεις» είχε πει τότε o πρώην υπουργός Εξωτερικών και σχετικά με τις ενεργειακές εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο είχε υποστηρίξει ότι «δεν πρέπει να φαίνεσαι μοναχοφάης και να λες είναι όλα δικά μου, γιατί τότε γίνεσαι μέρος του προβλήματος».

Μάλιστα ο κ. Κοτζιάς -όπως και ο κ. Ροζάκης προσφάτως- είχε φανεί να υιοθετεί την άποψη που εκφράζεται κεντρικά από την Άγκυρα περί μειωμένης επήρειας του Καστελλόριζου σε θαλάσσιες ζώνες. Ο Νίκος Κοτζιάς τότε είχε μιλήσει για λάθος όσων «πιστεύουν ότι η Τουρκία με τόσες χιλιάδες χιλιόμετρα (σσ μάλλον εννοούσε ακτογραμμής) δεν έχει ΑΟΖ και το Καστελλόριζο έχει όλη την ΑΟΖ στην περιοχή».  

Οι ευθύνες Μητσοτάκη όμως είναι τεράστιες, διότι εδώ και ένα χρόνο ο κ. Ροζάκης έκανε ότι ήθελε στο Υπουργείο Εξωτερικών!
 

Δείτε το έγγραφο του διορισμού του Χρήστου Ροζάκη από τον Νίκο Κοτζιά στο Επιστημονικό Συμβούλιο του υπουργείου Εξωτερικών

Τι είπε ο Ροζάκης

 

«Το Καστελόριζο είναι απομακρυσμένο απ' τη Ρόδο αλλά είναι κοντά στις ακτές της Τουρκίας», είπε σε πρόσφατη τηλεοπτική του συνέντευξη ο Χρήστος Ροζάκης υποστηρίζοντας ότι «εμείς έχουμε αναπτύξει μια μαξιμαλιστική θέση, ή μια σειρά μαξιμαλιστικών θέσεων. Είναι διαπραγματευτικές θέσεις αυτές, ένα κράτος ξεκινάει πάντα μια διαπραγμάτευση με μαξιμαλισμούς και από κει και πέρα υποχωρεί σε δεύτερες θέσεις» και συνέχισε λέγοντας ότι «το μήκος των ακτών της Τουρκίας απέναντι στο μήκος των ακτών της Κύπρου είναι πολύ μεγαλύτερο».

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ελληνοτουρκικά 0

Κόλαφος για την Τουρκία με NAVTEX από την Ελλάδα σε χώρο Αιγυπτιακής δικαιοδοσίας μετά από αίτημα του Διεθνούς Οργανισμού Ναυτιλίας

Αν αυτό δεν είναι αναγνώριση του φερέγγυου ρόλου που επιτελεί η Ελλάδα στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, τι άλλο...