Πολιτική

Μετονομασίες κομμάτων: Από το ΠΑΣΟΚ στο ΚΙΝ.ΑΛ. και άλλες περιπτώσεις

Μπορεί ο ΣΥΡΙΖΑ να θέλει να αλλάξει όνομα, αλλά δεν είναι η πρώτη φορά που γίνεται κάτι τέτοιο. Τα κόμματα της Ελλάδας, ουκ ολίγες φορές, αλλάζουν ονόματα, αντιμετωπίζοντας διάφορες επιπτώσεις. Ας θυμηθούμε μερικές περιπτώσεις όπως αναφέρει το Sputnik.

Από Συνασπισμός σε ΣΥΡΙΖΑ

Ο Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας δημιουργήθηκε το 1989 ως εκλογική συμμαχία του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας, της Ελληνικής Αριστεράς (σ.σ. τμήμα του ΚΚΕ Εσωτερικού) και άλλων κομμάτων - πολιτικών σχηματισμών με κεντροαριστερές καταβολές.

Το 1991, ο Συνασπισμός, μετά την αποχώρηση του ΚΚΕ, μετεξελίχθηκε σε ενιαίο κόμμα, ενώ, το 2004, πρωτοστάτησε στο σχηματισμό του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς (ΣΥΡΙΖΑ), του οποίου ήταν η μεγαλύτερη συνιστώσα.

Τον Ιούνιο του 2012, επανιδρύθηκε ως ενιαίο κόμμα και κυβέρνησε τη χώρα από το 2015 έως το 2019. Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ παραμένει ο Αλέξης Τσίπρας, που κατάφερε να φέρει για πρώτη φορά την Αριστερά στην εξουσία.

Από το ΠΑΣΟΚ στο ΚΙΝ.ΑΛ.

Μπορεί να ήταν το ένα από τα δύο τμήματα του δικομματισμού για πολλά χρόνια, ωστόσο, στις εθνικές εκλογές του 2012 είχε αναδειχθεί τρίτο κόμμα. Το πανίσχυρο ΠΑΣΟΚ που κυβέρνησε αρκετές φορές την Ελλάδα άλλαξε όνομα για πρώτη φορά το 2014. Ο τότε πρόεδρος του κόμματος Ευάγγελος Βενιζέλος αποφάσισε ότι το ΠΑΣΟΚ έπρεπε να κατέβει στις Ευρωεκλογές με ένα νέο όνομα.  Και το όνομα «Ελιά-Δημοκρατική Παράταξη», ενσωμάτωσε εννέα κινήσεις από τον σοσιαλιστικό χώρο, με πρότυπο την ιταλική «Ελιά» του Ρομάνο Πρόντι.

Αν και εξέλεξε δύο ευρωβουλευτές, η πορεία του σχηματισμού δεν συνεχίστηκε.

Στις βουλευτικές εκλογές του Ιανουαρίου του 2015, το κόμμα κατέβηκε ως «ΠΑΣΟΚ-Δημοκρατική Παράταξη», ωστόσο, το ιστορικό χαμηλό 4,68 % που εισέπραξε – ήταν το έβδομο και τελευταίο κόμμα της βουλής- οδήγησε σε αλλαγή προέδρου.

Με τη Φώφη Γεννηματά στο τιμόνι, το κόμμα κατέβηκε ως «Δημοκρατική Συμπαράταξη» στις δεύτερες εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2015.

Μετά τις εσωκομματικές διεργασίες της Κεντροαριστεράς, στις αρχές του 2018, η ΔΗ.ΣΥ. έδωσε τη θέση της στο Κίνημα Αλλαγής (ΚΙΝ.ΑΛ.).

Το ΚΙΝ.ΑΛ. είναι το τρίτο κόμμα του ελληνικού κοινοβουλίου μετά τις εθνικές εκλογές του 2019, αλλά, έως σήμερα, δεν έχει καταφέρει να πλησιάσει τα ποσοστά του παλιού ΠΑΣΟΚ.

Από το ΣΕΚΕ στο ΚΚΕ και από εκεί στη διάσπαση

Το 1918 διεξήχθη στον Πειραιά το Πρώτο Πανελλαδικό Σοσιαλιστικό Συνέδριο, αποτέλεσμα του οποίου ήταν η ίδρυση του Σοσιαλιστικού Εργατικού Κόμματος Ελλάδος (ΣΕΚΕ), του πρώτου κομματικού σχηματισμού της Αριστεράς στην Ελλάδα.

Στα μέσα του 1920, μετονομάστηκε σε Σοσιαλιστικό Εργατικό Κόμμα Ελλάδας (Κομμουνιστικό) - ΣΕΚΕ(Κ), όταν εντάχθηκε στην Τρίτη Διεθνή.

Στο τέλος του 1924 (3 Δεκεμβρίου) μετονομάστηκε σε Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας (ΚΚΕ).

Το νέο όνομα δεν είχε καλές συνέπειες για το κόμμα, καθώς, το 1936, το καθεστώς του δικτάτορα Ιωάννη Μεταξά ξεκίνησε πολιτική δίωξη κατά του ΚΚΕ, με εκατοντάδες θανατώσεις, φυλακίσεις και εξορίες κομμουνιστών.

Κατά την περίοδο της παρανομίας, τα μέλη του ΚΚΕ δρούσαν κυρίως μέσω της Ενιαίας Δημοκρατικής Αριστεράς (ΕΔΑ), η οποία λειτουργούσε νόμιμα από το 1951 και είχε καταστεί σταδιακά σημαντικός παράγοντας της πολιτικής σκηνής.

Στην εποχή της δικτατορίας, το ΚΚΕ διασπάστηκε σε ΚΚΕ και ΚΚΕ Εσωτερικού.

Μετά την αποκατάσταση της Δημοκρατίας, το 1974, η κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας υπό τον Κωνσταντίνο Καραμανλή νομιμοποίησε το ΚΚΕ.

Στις εκλογές του 1974 το ΚΚΕ, η Ε.Δ.Α. και το ΚΚΕ Εσωτερικού συμμετείχαν από κοινού στην εκλογική διαδικασία, ως Ενωμένη Αριστερά, λαμβάνοντας ποσοστό 9,47%.

Έκτοτε, το ΚΚΕ μπαίνει συνεχώς στη Βουλή.

Μετά τις εκλογές του 2019, είναι το τέταρτο σε αριθμό εδρών κόμμα στο Ελληνικό Κοινοβούλιο.

Από τον «Ελληνικό συναγερμό» στην ΕΡΕ και από εκεί στη Νέα Δημοκρατία.

Σημαντικό σταθμό στην ιστορία της ελληνικής δεξιάς αποτέλεσε ο «Ελληνικός Συναγερμός», ένα δεξιό συντηρητικό ελληνικό πολιτικό κόμμα που ιδρύθηκε το 1951 από τον Στρατηγό Αλέξανδρο Παπάγο. Κυβέρνησε το 1952 μέχρι το 1955, με πρωθυπουργό τον Παπάγο.

Ωστόσο, το 1955 ο Κωνσταντίνος Καραμανλής, Υπουργός Δημοσίων Έργων, μετά τον θάνατο του στρατηγού, έλαβε εντολή σχηματισμού κυβέρνησης. Καθότι ήθελε να είναι κύριος του πολιτικού παιχνιδιού, ανακοίνωσε την ίδρυση της Εθνικής Ριζοσπαστικής Ενώσεως (ΕΡΕ) από τον Κωνσταντίνο Καραμανλή.

Στο νέο κόμμα τον ακολουθούν 170 από τους 200 βουλευτές του Ελληνικού Συναγερμού, ο οποίος μετά από λίγο καιρό διαλύθηκε.

Η ΕΡΕ ως συντηρητική παράταξη του τόπου έπαιξε καθοριστικό ρόλο έως τη δικτατορία των Συνταγματαρχών το 1967.

Θα ήταν αυθαίρετο να πει κανείς ότι η ΕΡΕ μετονομάστηκε σε «Νέα Δημοκρατία», ωστόσο, ήταν το προηγούμενο σχήμα της, καθότι η επίσημη ημερομηνία διάλυσης της ΕΡΕ ήταν η 4η Οκτωβρίου 1974. Η ίδια ημερομηνία που ο Κωνσταντίνος Καραμανλής ίδρυσε την «Νέα Δημοκρατία».

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ