Πολιτική
Ενημερώθηκε στις:

Τσίπρας: Όταν μπήκα στο Μαξίμου, δεν ήξερα τι είναι το «κόκκινο τηλέφωνο»

Στο έλλειμμα εμπειρίας εστίασε ο Αλέξης Τσίπρας, αναφερόμενος στη διακυβέρνηση της χώρας από τον ΣΥΡΙΖΑ, σε μία προσπάθεια να εξηγήσει τα όποια λάθη και παραλείψεις της «πρώτης φοράς Αριστέρας».

Πρόσθεσε δε, ότι «δεν αρκεί να έχεις τη βούληση, καθώς πρέπει να ξέρεις και τον τρόπο, το πώς - δηλαδή - θα εφαρμόσεις το σχέδιό σου». Διαβεβαίωσε, μάλιστα, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ «τώρα έχει την εμπειρία», η οποία «είναι και κρίσιμη και συσσωρευμένη».  

Συνέντευξη στην εκπομπή «Εκτός Γραμμής» του Τ/Σ «Alpha»

Συνέντευξη στον τηλεοπτικό σταθμό «Alpha» και την εκπομπή «Εκτός Γραμμής», με τον δημοσιογράφο Τάκη Χατζή.

Gepostet von Alexis Tsipras am Dienstag, 18. Februar 2020

Αξίζει να σημειωθεί ότι το «κόκκινο τηλέφωνο» του Μαξίμου είναι μία τηλεφωνική γραμμή έκτακτης ανάγκης, η οποία εξυπηρετεί την ανάγκη άμεσης επικοινωνίας του πρωθυπουργού με υψηλόβαθμα στελέχη, όπως οι επικεφαλής των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας.

«Το όνομα μπορεί να σας εκπλήξει»

Όσον αφορά τη νέα ονομασία του κόμματος, ο κ. Τσίπρας απέφυγε να διευκρινίσει ποιο θα είναι το δεύτερο συνθετικό του ονόματος, το οποίο θα προστεθεί δίπλα στη λέξη «ΣΥΡΙΖΑ».
Κληθείς, μάλιστα, να απαντήσει αν θα είναι «ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία», αρκέστηκε να επισημάνει ότι «μπορεί να είναι κάτι, το οποίο θα σας εκπλήξει».
«Σημασία δεν έχει μόνο η μαρκίζα αλλά και το περιεχόμενο. Πρώτα θα βάλουμε περιεχόμενο και μετά μαρκίζα. Με τόλμη κάνουμε απολογισμό του έργου μας, είναι μια διαδικασία αυτογνωσίας. Θέλουμε να κερδίσουμε τις εκλογές για τη μεσαία τάξη και τους μη προνομιούχους» έσπευσε να προσθέσει.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ειδική μνεία έκανε και στις προσπάθειες διεύρυνσης του ΣΥΡΙΖΑ, υπογραμμίζοντας τα εξής:
«Ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν πάντα σε διαρκή μετασχηματισμό γι’ αυτό έγινε κυβερνητικό κόμμα. Ο ΣΥΡΙΖΑ χάνοντας τις εκλογές πήρε ένα μεγάλο ποσοστό, πήρε εντολή μετασχηματισμού.  Διαφορετικές απόψεις υπάρχουν σε όλα τα κόμματα.  Εμείς έχουμε την κουλτούρα του ζωντανού διαλόγου, αλλά πίσω από αυτό υπάρχει ένα κοινό σχέδιο».

Εξηγήσεις για τους «αρμούς της εξουσίας»

Ερωτηθείς, παράλληλα, για τη φράση περί «ελέγχου των αρμών της εξουσίας», η οποία προκάλεσε πλήθος αντιδράσεων, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έδωσε την παρακάτω απάντηση:
«Μιλούσα για την εκτελεστική εξουσία όταν μιλούσα για τους αρμούς της εξουσίας. Αναφερόμουν στο ναρκοθετημένο τοπίο που βρήκαμε, ένα κράτος λάφυρο που εμπόδιζε την προσπάθεια μας την 1η τετραετία. Το κρίσιμο θέμα είναι οι τεχνοκράτες να έχουν τοποθετηθεί με αξιοκρατικά κριτήρια. Σ’ αυτό αναφερόμουν».

 

«Όλα εδώ πληρώνονται»

Όσον αφορά το προσφυγικό – μεταναστευτικό ζήτημα, ο κ. Τσίπρας άσκησε δριμεία κριτική στην κυβέρνηση, σημειώνοντας με νόημα ότι «η ζωή σε διαψεύδει, καθώς όλα εδώ πληρώνονται».
«Έλεγαν ότι φταίμε εμείς που έρχονται οι πρόσφυγες και τώρα πολλαπλασιάστηκαν. Έλεγαν στους νησιώτες ότι θα αποσυμφορηθούν τα νησιά χωρίς να έρθει κανένας στην ενδοχώρα. Αυτά δε γίνονται. Τα πλωτά φράγματα είναι αστείο πράγμα, είναι για να πιάνεις τις τσούχτρες»

 

Διευκρίνισε δε, ότι «εγώ δεν έχω κάνει αντιπολίτευση στον Μητσοτακη ούτε για το προσφυγικό ούτε για τα εθνικά θέματα».
Και κατέληξε: «Δεν πρέπει να αφήσουν τα νησιά στην τύχη τους. Στα κρίσιμα θέματα-  και στο προσφυγικό και στα εθνικά - δεν θα κάνουμε αντιπολίτευση για την αντιπολίτευση. Αν φέρει η κυβέρνηση σοβαρό σχέδιο για τις μετεγκαταστάσεις θα το στηρίξουμε. Δεν μπορεί ο κ. Μητσοτάκης να πατάει σε δυο βάρκες. Ή θα είναι φιλελεύθερος ή θα είναι ο πρωθυπουργός του κ. Γεωργιαδη και της ακροδεξιάς». 

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ