Πολιτική

Συνάντηση στο Μαξίμου για το μεταναστευτικό

Συνάντηση με  τον Περιφερειάρχη και τους δημάρχους των νησιών του Βορείου Αιγαίου είχε σήμερα το πρωί ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης και ο  υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης, καθώς μαίνονται ο αναβρασμός και οι αντιδράσεις των κατοίκων για το προσφυγικό/μεταναστευτικό.

Ο Περιφερειάρχης και οι δήμαρχοι μετέφεραν τα αιτήματά τους και αναζήτησαν λύσεις στα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί στα νησιά του βορείου Αιγαίου με τα μεταναστευτικά κύματα.

Παράλληλα, παρέδωσαν το ψήφισμα των συγκεντρώσεων στο Μέγαρο Μαξίμου και στη συνέχεια στη Βουλή και στο υπουργείο Μετανάστευσης.

Προσερχόμενος στη συνάντηση, ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου, Κώστας Μουτζούρης δήλωσε πως «το Μαξίμου αναγκάστηκε να ανοίξει τις πόρτες του. Είμαστε αποφασισμένοι και οπλισμένοι με τη στήριξη των κατοίκων. Δεν πάει άλλο! Θα δώσουμε το ψήφισμα των κατοίκων αλλά αυτό είναι σε θεωρητικό επίπεδο, έχουμε δράσεις στο πεδίο. Οι πρόσφυγες και οι μετανάστες στο Βόρειο Αιγαίο εκτιμούμε ότι ανέρχονται σε 40.000-50.000» και επανέλαβε το αίτημα για αποσυμφόρηση των νησιών και εξέταση των αιτήσεων ασύλου στην ενδοχώρα.

Μετά το πέρας της συνάντησης, ο κ. Μουτζούρης είπε πως «περιμένουμε συγκεκριμένα παραδείγματα για να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη μας που έχει κλωνιστεί».

Από την πλευρά του, ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης δήλωσε:

«Είναι δικαιολογημένη η αγανάκτηση των πολιτών, η χώρα μας αντιμετωπίζει μια μεταναστευτική κρίση με αυξημένες ροές. Σε κάποια νησιά ο αριθμός έχει ξεφύγει. Προτεραιότητά μας είναι η μείωση των ροών, η αποσυμφόρηση των νησιών, η επιστροφές στην Τουρκία και η καλύτερη λειτουργία του ασύλου με ενίσχυση των μονάδων στα νησιά. Κάθε δύο εβδομάδες θα υπάρχει συστηματική συνάντηση με τον περιφερειάρχη και τους δημάρχους των νησιών. Οι ανοιχτές δομές που δημιοργούν πρόβλημα στις τοπικές κοινωνίες των νησιών θα κλείσουν».
«Φωνή λαού» στα νησιά του Βορείου Αιγαίου - Κορυφώνονται σήμερα οι κινητοποιήσεις

Χθες, οι κάτοικοι των νησιών του Βορείου Αιγαίου έστειλαν στην κυβέρνηση ένα πολύ ηχηρό μήνυμα με μαζικές κινητοποιήσεις, υπό το σύνθημα «θέλουμε πίσω τα νησιά μας, θέλουμε πίσω τη ζωή μας» και απαιτώντας την αποσυμφόρηση αλλά και την ανάκληση της δημιουργίας νέων δομών που έχουν προαναγγελθεί.

Τοπικοί φορείς και χιλιάδες πολίτες κατήγγειλαν τις άθλιες συνθήκες που επικρατούν στα νησιά εξαιτίας των εκατοντάδων μεταναστών που καταφθάνουν καθημερινά.

Το μήνυμα σε κυβέρνηση αλλά στην Ευρώπη ήταν ξεκάθαρο: να δοθεί άμεση λύση στον πολύμηνο εγκλωβισμό όλων αυτών των χιλιάδων ανθρώπων στα νησιά.

Οι κινητοποιήσεις αναμένεται να κορυφωθούν σήμερα, καθώς θα παραμείνουν κλειστές όλες οι δημόσιες υπηρεσίες και τα καταστήματα με απόφαση των Εμπορικών Συλλόγων.
Το ψήφισμα των κινητοποιήσεων

«Οι κάτοικοι της περιφέρειας Βορείου Αιγαίου προκειμένου τα νησιά της να σταματήσουν να είναι αποθήκες ψυχών ξεριζωμένων ανθρώπων ενώνουμε της φωνές μας και απαιτούμε από την κυβέρνηση και την Ευρώπη. Άμεση αποσυμφόρηση και μεταφορά των προσφύγων μεταναστών σε χώρους με ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης. Καμία νέα δομή στα νησιά και κλείσιμο των υπαρχουσών δομών. Έλεγχο όλων των ΜΚΟ. Αποτελεσματική φύλαξη των θαλάσσιων συνόρων. Μέτρα στήριξης για τα νησιά προκειμένου να αποκατασταθεί η ζημιά που έχουν υποστεί».

Να σημειωθεί ότι ο περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου επικεφαλής της πορείας που ακολούθησε, μετέβη στην κλειστή – λόγω της απεργίας των εργαζομένων – Γενική Γραμματεία Αιγαίου και νησιωτικής πολιτικής όπου και θυροκόλλησε το ψήφισμα.

Προέβη δε στην ακόλουθη δήλωση: «Δεν γίνεται να ερχόμαστε σε κυβερνητικό κτήριο και να βρίσκουμε κλειστές πόρτες. Η κυβέρνηση οφείλει να ακούει τα αιτήματά μας. Αύριο θα πάμε στην Αθήνα να επιδώσουμε στο Μέγαρο Μαξίμου, στην Βουλή και το υπουργείο Εσωτερικών το ψήφισμά μας. Δεν κάνουμε πίσω».
Οι μεγάλες συγκεντρώσεις της Τετάρτης

Οι κεντρικές συγκεντρώσεις, οργανωμένες από την Περιφέρεια βορείου Αιγαίου και τους οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης ξεκίνησαν στις 12 το μεσημέρι της Τετάρτης, στη Μυτιλήνη στον χώρο της Προκυμαίας έξω από το Δημοτικό Θέατρο της πόλης, στη Χίο στην πλατεία Πλαστήρα και στη Σάμο στην πλατεία Πυθαγόρα.

Με αποφάσεις των ΟΤΑ, σωματείων και άλλων φορέων που συμμετέχουν απορρίπτεται το κυβερνητικό σχέδιο για τη δημιουργία νέων δομών στα νησιά, ζητείται ο άμεσος απεγκλωβισμός των αιτούντων άσυλο, ο έλεγχος των μη Κυβερνητικών Οργανώσεων που δραστηριοποιούνται στα νησιά, η φύλαξη των συνόρων και η ενίσχυση των τοπικών κοινωνιών και των δομών υγείας και ασφάλειας. Βασικό σύνθημα της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου που διοργάνωσε τη διαμαρτυρία με άλλους αυτοδιοικητικούς φορείς «θέλουμε πίσω τα νησιά μας, θέλουμε πίσω τη ζωή μας».

«Δεν θέλουμε καμία υπάρχουσα και καμία άλλη αποθήκη πίσω. Θέλουμε τα νησιά μας πίσω, θέλουμε τις ζωές μας, πίσω. Τι είναι αυτό που μας ενοχλεί; Μας ενοχλεί ότι τα νησιά μας έχουν γίνει τόπος συγκέντρωσης ανθρώπων από 80 χώρες. Περίπου 50.000 σε όλα τα νησιά. Μας ενοχλεί ότι αυτή κατάσταση είναι μια συνεννόηση σιωπής όλης της Ευρώπη και της κυβερνήσεως. Όλοι τους χτίζουν τείχη απομονώσεως και σιωπής, εδώ είμαστε να τα σπάσουμε» είπε ο περιφερειάρχης Κώστας Μουτζούρης, που ήταν και ο κεντρικός ομιλητής της συγκέντρωσης.

Ο κ. Μουτζούρης στην ομιλία του αναφέρθηκε σε ένα σχέδιο του ΟΗΕ από το 2000 για την ανάγκη μεταφοράς 250 εκατομμυρίων νέων κατοίκων στην Ευρώπη. «Σχέδιο υποκατάστασης πληθυσμού» είπε ο κ. Μουτζούρης ότι υπάρχει αναφερόμενος και στον επιχειρηματία Σόρος και τον ρόλο του, καθώς και «στην αιχμαλωσία της Ελλάδας από τη συμφωνία Δουβλίνο 2». «Τον τάφο μας» όπως χαρακτήρισε τη συμφωνία. «Θέλουν να μας επιβάλλουν άλλο τρόπο ζωής, άλλη θρησκεία» σημείωσε.

Ο κ. Μουτζούρης αναφέρθηκε στον ρόλο των μη Κυβερνητικών Οργανώσεων και στην ανάγκη ελέγχου των.

Τέλος, ζήτησε ην πραγματοποίηση ενεργειών αποτροπής στα σύνορα. «Θέλουμε αποτροπή. Η πατρίς κινδυνεύει. Δεν μ' ενδιαφέρει τι

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ