Πολιτική

Ανακοινώθηκαν οι ποινές για την υπόθεση Siemens - 15 έτη κάθειρξη στον Χριστοφοράκο

Ανάμεσα στους 22 κατηγορούμενους στελέχη της Siemens και του ΟΤΕ

Μετά από μια πολύχρονη διαδικασία το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων κατέληξε στο δια ταύτα, εκδίδοντας την απόφαση του επί των ποινών για τους 22 κατηγορούμενους στην υπόθεση των μαύρων ταμείων της Siemens. Μιας υπόθεσης που απασχόλησε την ελληνική δικαιοσύνη για 13 ολόκληρα χρόνια, καταδεικνύοντας ότι καμία μεγάλη σύμβαση δεν υπογραφόταν εάν δεν υπήρχε μίζα, προκειμένου να μην υπάρχουν αντιρρήσεις για την υπογραφή της.

Σύμφωνα με την απόφαση του δικαστηρίου, ποινική ευθύνη έχουν και τα πρώην μεγαλοστελεχη του γερμανικού κολοσσού, δύο εκ των οποίων διαφεύγουν αλλά και πρώην στελέχη του ΟΤΕ, καθώς η σύμβαση αφορούσε την ψηφιοποίηση του οργανισμού, το 1998.

Ειδικότερα οι δικαστές του Τριμελούς Εφετείου επέβαλλαν τις εξής ποινές:

Μιχάλης Χριστοφοράκος: κάθειρξη 15
Χρίστος Καραβέλας: κάθειρξη 15 έτη
Πρόδρομος Μαυρίδης: 15 έτη
Αλέξανδρος Αθανασιάδης: 10
Έντουαρτ Πιρερ 15
Τόμας Κάνσουιντ: 13
Μίκαελ Κουτσενρόιτερ: 7
Ράιχαρντ Σίκατσεκ: 7
Βόλφανγκ Ρούντολφ: 7
Χανς Γιάγκερμαν: 7
Φρανς Ρίχτερ: 7

Στους κατηγορούμενους από τον ΟΤΕ: Γιώργος Σκαρπέλης 15 έτη, Νικόλαος Νίντος 10, Γιώργος Αργυρόπουλος 14, Δημήτρης Γυφτόπουλος 12 έτη, Δημήτρης Κουβάτσος 14 έτη, Παναγιώτης Νικάκης 13 έτη.

Στους επιχειρηματίες: Γιώργος Καλδής 6, Αλέξανδρος Λέτσας 6 (τους έχει αναγνωριστεί σύννομος βίος)

Τραπεζικοί: Φάνης Λυγινός 12 έτη, Ζαν Κλοντ Όσβαλντ 14 έτη και στη συζυγο του φυγοδικου Χρηστου Καραβελλα, Μάρθα Καραβέλα 13 έτη.

Επόμενο βήμα οι αναστολές των ποινών, οι οποίες αν δεν δοθούν κάποιοι εκ των κατηγορουμένων κινδυνεύουν να οδηγηθούν στη φυλακή.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ