Πολιτική

«Αν εκδοθώ στο Ιράν, θα πεθάνω» είπε στους δικαστές του Άρειου Πάγου η 37χρονη Ιρανή

«Είμαι πολιτικός πρόσφυγας στη χώρα σας και ζητώ την προστασία σας» είπε στους αρεοπαγίτες η 37χρόνη Σαραρέ Κχαντεμί - Σαν μάρτυρας υπεράσπισης κατέθεσε για την Ιρανή ο συγγραφέας Απόστολος Δοξιάδης - Να μην εκδοθεί η Ιρανή πρότεινε η αντεισαγγελέας της έδρας του 6ου Ποινικού Τμήματος του Αρείου Πάγου.

Η αντεισαγγελέας της έδρας του 6ου Ποινικού Τμήματος του Αρείου Πάγου πρότεινε στους αρεοπαγίτες να μην εκδοθεί η 37χρόνη Ιρανή Σαραρέ Κχαντεμί, επισημαίνοντας ότι εάν γίνει δεκτό το αίτημα των Ιρανικών αρχών η ζωή της μπορεί να κινδυνεύσει και να κακοποιηθεί.

Ενώπιον των αρεοπαγιτών, με δάκρυα στα μάτια η Σαραρέ Κχαντεμί ζήτησε από τους δικαστές να προστατεύσουν την ίδια και την κόρη της, λέγοντας χαρακτηριστικά: "Είμαι πολιτικός πρόσφυγας στη χώρα σας και ζητώ την προστασία σας. Αν παραδοθώ στο καθεστώς, θα πεθάνω και η κόρη μου θα δοθεί στον σύζυγό μου. Ήθελε να την παντρέψει από τα 9 της".

Σε άλλο σημείο η 37χρόνη, ανέφερε ότι οποίος έχει πολιτική δράση στην πατρίδα της συλλαμβάνεται και εξήγησε ότι η ίδια βιντεοσκοπούσε διαδηλώσεις που γίνονταν σε βάρος της κυβέρνησης και τις έστελνε σε τηλεοπτικού σταθμούς. Όμως, τόνισε "αυτό είναι έγκλημα στη χώρα μου και όποιος έχει πολιτική δράση συλλαμβάνεται".

Απαντώντας σε ερωτήσεις της έδρας για την ζωή της στο Ιράν και την σχέση με τον σύζυγό της, τόνισε ότι εκείνος έστειλε την μητέρα της στη φυλακή για 7 μήνες.

Μάρτυρας υπεράσπισης κατέθεσε ο συγγραφέας Απόστολος Δοξιάδης, τονίζοντας ότι η 37χρονη κινδυνεύει πολύ σοβαρά να αντιμετωπίσει την ποινή του θανάτου εάν επιστρέψει στην πατρίδα. Χαρακτηριστικά ανέφερε: «Το Ιράν βρίσκεται σε μια περίοδο μεγάλης αλλαγής. Σε αυξανόμενη σύγκρουση με τη Δύση και με άνοδος του κόμματος των ακραίων ισλαμιστών. Στο Ιράν υπάρχουν επαναστατικά δικαστήρια και κανονικά. Τα πρώτα δικάζουν πολιτικά αδικήματα. Αποτελούνται από ιερείς και οι κατηγορούμενοι δεν έχουν δικηγόρο. Τα κανονικά δικαστήρια αποτελούνται μόνο από άντρες. Ύπατος άρχοντας σε αυτά είναι ο Εμπραχήμ Ραιζι. Αυτός έχει ποινικοποιήσει το λειτούργημα του δικηγόρου. Υπάρχει ακόμη και επιβάλλεται η ποινή του θανάτου. Η ύπατη Αρμοστεία γνωρίζει μόνο το 20% αυτών. Είναι η χώρα με τον μεγαλύτερο ποσοστό κατά κεφαλή θανατικών ποινών κυρίως ανηλίκων».

Ακόμη, ο κ. Δοξιάδης επισήμανε ότι στο Ιράν η γυναίκα από τα 9 της θεωρείται υπόλογη απέναντι στον νόμο και η θανατική ποινή εφαρμόζεται για πολλά αδικήματα και με διάφορους τρόπους, απαγχονισμού, λιθοβολισμού και σταύρωση και συνέχισε:«Εκτός για τα αδικήματα του φόνου και της ένοπλης ληστείας, η θανατική ποινή προβλέπεται για την ομοφυλοφιλία, την απαγωγή και την πολιτική διαμαρτυρία. Γι' αυτό πιστεύω ότι έχει κίνδυνο ζωής».

Κλείνοντας την κατάθεσή του, απευθυνομένος στους αρεοπαγίτες είπε: "Το έργο του Θεού είναι στα δικά σας χέρια. Να σώσετε δύο ζωές".

Τέλος, το Ποινικό Τμήμα του Αρείου Πάγου θα ανακοινώσει την απόφασή του στις 29 Οκτωβρίου 2019.

Μικροεπεισόδια έξω από το δικαστήριο

Στο μεταξύ, μικρής έκτασης επεισόδιο δημιουργήθηκε έξω από τον Άρειο Πάγο μεταξύ μελών αντιπροσωπίας του Κινήματος Αλλαγής, που οργάνωσε «παράσταση διαμαρτυρίας» για την Ιρανή και το παιδί της, με ομάδα περιθωριακών, οι οποίοι πέταξαν μπουκαλάκια με νερό και καφέ στα μέλη του ΚΙΝΑΛ.

Η αντιπροσωπεία ζητούσε με πανό να μην εκδοθεί στο Ιράν η Σαραρέ Κχαντεμί και το παιδί της, καθώς θα δικαστεί με τους νομούς της Σαρίας.

Τα μέλη του Κινήματος Αλλαγής, άνοιξαν πανό μπροστά από τον Άρειο Πάγο και μετέβησαν στην συνέχεια και μέσα στο δικαστήριο.

Πηγή: protothema.gr (Παναγιώτης Τσιμπούκης)

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ