Πολιτική

Χωρίς ομιλία Μητσοτάκη, ο Τσίπρας το σκέφτεται, η παραπομπή Παπαγγελόπουλου στην προανακριτική

Αύριο το απόγευμα στις 5μμ αρχίζει στην ολομέλεια της Βουλής η συζήτηση και ψηφοφορία για το αίτημα της ΝΔ για παραπομπή σε Προανακριτική Επιτροπή του πρώην αν. υπουργού Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλου, προκειμένου να διερευνηθούν οι καταγγελίες για εμπλοκή του σε «πολιτική σκευωρία» στην υπόθεση της Novartis.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα απουσιάζει στο Κάιρο για την τριμερή συνάντηση Ελλάδας - Κύπρου- Αιγύπτου οπότε ούτε θα μιλήσει, ούτε θα ψηφίσει. Οι πληροφορίες του NEWPOST αναφέρουν ότι το πιο πιθανό είναι να μη μιλήσει ούτε ο πρώην πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας. Ο ΣΥΡΙΖΑ θα καταψηφίσει την παραπομπή αν και κόπτεται ότι είναι της γραμμής «όλα στο φως». Υπάρχει μια ανησυχία όμως για το τι μπορεί να αποκαλυφθεί στη διάρκεια των συνεδριάσεων της Προανακριτικής Επιτροπής σε βάρος του Δημήτρη κ.Παπαγγελόπουλου για παρεμβάσεις στη Δικαιοσύνη σε ότι αφορά στην Novartis αλλά και άλλες δικαστικές υποθέσεις. Ο πρωθυπουργός άφησε όλες τις πρωτοβουλίες στην Βουλή.

Θα κληθεί μεγάλος αριθμός μαρτύρων στην Προανακριτική Επιτροπή οι συνεδριάσεις της οποίας αναμένεται να κρατήσουν μήνες.
Θα κληθούν για καταθέσεις όλοι οι δικαστικοί (Ελένη Ράικου, Ιωάννης Αγγελής, Γεωργία Τσατάνη κ.α) που που έκαναν καταγγελίες για παρεμβάσεις του πρώην αν.υπουργού Δικαιοσύνης τον οποίο περιέγραφαν ως «Ρασπούτιν», οι μηνυτές (Σαμαράς, Βενιζέλος, Στουρνάρας κα), ο πρώην πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, οι τρεις προστατευόμενοι μάρτυρες με τις καταθέσεις των οποίων παραπέμφθηκαν στην Προανακριτική από την προηγούμενη κυβερνητική πλειοψηφία (ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΕΛ) τα 10 πολιτικά πρόσωπα, δημοσιογράφοι κ.α.

Τα τέσσερα αδικήματα για τα οποία προκύπτουν «σαφείς ενδείξεις» κατά τη ΝΔ για τον Δ.Παπαγγελόπουλο είναι:
- Ηθική αυτουργία στο αδίκημα της κατάχρησης εξουσίας κατά φυσική αυτουργία και άμεση συνέργεια δικαστικών λειτουργών.
- Πρόκληση και προσφορά για την τέλεση εγκλήματος.
- Ηθική αυτουργία σε παράβαση καθήκοντος και παράβαση καθήκοντος.
- Ηθική αυτουργία σε ψευδορκία.

Οι φοροελαφρύνσεις και οι Βρυξέλλες
Την ίδια στιγμή συνεχίζεται ο μαραθώνιος της κυβέρνησης προκειμένου να γίνει αποδεκτό και από τους θεσμούς το προσχέδιο του προϋπολογισμού για το 2020 που κατατέθηκε στη Βουλή. Αναφέρει όλες τις φοροελαφρύνσεις για τις οποίες δεσμεύτηκε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα της Δ.Ε.Θ στις αρχές Σεπτεμβρίου.

Αυτές είναι: η θέσπιση χαμηλού φορολογικού συντελεστή 9%, αντί του 22% που είναι σήμερα για τα εισοδήματα μέχρι 10.000 ευρώ, η προσαύξηση του αφορολόγητου ορίου κατά 1.000 ευρώ για κάθε παιδί, η μείωση του φόρου των επιχειρήσεων από το 28% στο 24% και η μείωση του φόρου στα μερίσματα από το 10% στο 5%, τα φορολογικά κίνητρα για την τόνωση της αγοράς ακινήτων, ο μειωμένος συντελεστής Φ.Π.Α. 13% για βρεφικά είδη, παιδικά καθίσματα αυτοκινήτου και κράνη, καθώς και ο μειωμένος φόρος 10% για νέα αγροτικά σχήματα.

Το προσχέδιο του προϋπολογισμού θα κατατεθεί στις Βρυξέλλες έως τις 15 Οκτωβρίου. Το οικονομικό επιτελείο προσδοκά να πείσει τους θεσμούς ότι η διαφορά ύψους ενός δις ευρώ που έχουν εντοπίσει θα καλυφθεί και θα επιτευχθεί ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ, ο οποίος θα τηρείται απαρέγκλιτα όπως έχει δηλώσει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Θα διεκδικήσει τη μείωση του από το 2021 και μετά.

Η κυβέρνηση για την κάλυψη του δημοσιονομικού κενού επικαλείται στους θεσμούς ως επιχείρημα την βελτίωση της εισπραξιμότητας με την καλύτερη πορεία των φορολογικών εσόδων. Εάν η υπέρβαση που καταγράφηκε στο οκτάμηνο κατά 423 εκατ. ευρώ συνεχιστεί και τον Σεπτέμβριο, θα παίξει σημαντικό ρόλο γιατί θα στέλνει το μήνυμα ότι οι προβλέψεις για το 2020 έχουν σταθερή βάση. Η επέκταση των ηλεκτρονικών συναλλαγών που προωθείται έχει επίσης στόχο την διεύρυνση της φορολογικής βάσης.

Ταυτόχρονα η κυβέρνηση θεωρεί ότι οι φοροελαφρύνσεις και τα άλλα μέτρα υπέρ της ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας και της προσέλκυσης επενδύσεων θα επιταχύνουν τον ρυθμό ανάπτυξης και το 2019 θα κλείσει με 2%
με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να το τοποθετεί στο 2,2%. Το στοίχημα να κυμανθεί γύρω στο2,8% και το 2020, αποτελεί δύσκολο στοίχημα διότι παρατηρείται επιβράδυνση στην ευρωζώνη αλλά και σε ΗΠΑ και Κίνα.

Χωρίς «δωράκι» ακόμη...
Η ελληνική πλευρά διεκδικεί από τους Θεσμούς την ενεργοποίηση του όρου της συμφωνίας του Eurogroup του 2018 περί χρήσης των κερδών ομολόγων που επιστρέφονται στη χώρα, για άλλους σκοπούς, πέραν του χρέους. Η συζήτηση είναι ανοιχτή εδώ και δύο μήνες με πρωτοβουλία της κυβέρνησης. Το είχαν κερδίσει και άλλες χώρες που ήταν στο μνημόνιο. Εάν οι θεσμοί δώσουν το πράσινο φως δημιουργείται αυτόματα ένας δημοσιονομικός χώρος γύρω στο ένα δις ευρώ. Το ελληνικό αίτημα τέθηκε και στο προηγούμενο EuroWorkingGroup από τον Μιχάλη Αργυρό. Δεν θα ολοκληρωθεί η συζήτηση άμεσα. Οι αποφάσεις πιθανόν να ληφθούν στο Eurogroup του Δεκεμβρίου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ