Πολιτική

Μαργαρίτης Σχοινάς: Το παρασκήνιο της ακρόαση και η «ανίερη» συμμαχία απέναντί του

Μόνο ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Αρβανίτης και οι ακροδεξιοί τάχθηκαν κατά του Μαργαρίτη Σχοινά.

Ο Μαργαρίτης Σχοινάς έγινε και επισήμως ο πρώτος Έλληνας στην ιστορία της Ευρωπαϊκής Ένωσης που αναλαμβάνει θέση αντιπροέδρου στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Ωστόσο εκτός από την μαραθώνια ακρόαση ενώπιον των αρμοδίων κοινοβουλευτικών επιτροπών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και τη σκληρή κριτική που δέχθηκε από τις περισσότερες πολιτικές ομάδες αναφορικά με τον τίτλο του χαρτοφυλακίου του, ο Μαργαρίτης Σχοινάς αντιμετώπισε και μια ανίερη συμμαχία Αριστεράς - Ακροδεξιάς που προσπάθησαν, αρχικά, να μπλοκάρουν την υποψηφιότητά του.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του protothema.gr μετά την ακρόαση του κ. Σχοινά, όταν και συναντήθηκαν οι συντονιστές των αρμοδίων πολιτών ομάδων για να εγκρίνουν ή να απορρίψουν την υποψηφιότητα του προτεινόμενου Αντιπροέδρου της Κομισιόν, ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Αρβανίτης αποφάσισε να συμμαχήσει με την ακροδεξιά και να καταψηφίσει τον Μαργαρίτη Σχοινά.

Ο κ. Αρβανίτης προσπάθησε μάλιστα να δικαιολογήσει την απόφασή του να ακολουθήσει την ευρωπαϊκή ακροδεξιά, υποστηρίζοντας ότι ο κ. Σχοινάς δεν αξίζει να αναλάβει τη θέση του Αντιπροέδρου της Κομισιόν της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν για τους εξής λόγους.

Πρώτον (σύμφωνα πάντα με τον ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ) ο κ. Σχοινάς δεν «πιστεύει ούτε ο ίδιος στον τίτλο του χαρτοφυλακίου του» για την προστασία του ευρωπαϊκού τρόπου ζωής. Δεύτερον, κατηγόρησε τον προτεινόμενο αντιπρόεδρο της Κομισιόν ότι ακολουθεί την εθνική πολιτική του κ. Μητσοτάκη στην αντιμετώπιση προσφύγων και μεταναστών και τρίτον ότι ο κ. Σχοινάς δεν ανέφερε τίποτε για την εσωτερική ασφάλεια της ΕΕ.

Παρόλο που αρκετές άλλες πολιτικές ομάδες, όπως οι Φιλελεύθεροι και οι Σοσιαλδημοκράτες είχαν αντιρρήσεις με τον τίτλο του χαρτοφυλακίου του κ. Σχοινά, μόνο ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και αυτός της ακροδεξιάς θέλησαν να απορρίψουν την υποψηφιότητά του. Την παρτίδα έσωσε ο κ. Νιαζί Κιζιλγιουρέκ. Ο Τουρκοκύπριος ευρωβουλευτής του ΑΚΕΛ (κόμμα που ανήκει επίσης στην ίδια πολιτική ομάδα με τον ΣΥΡΙΖΑ).

Όπως ανέφεραν πηγές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο protothema.gr ο τουρκοκύπριος Ευρωβουλευτής, ο πρώτος τουρκοκύπριος που εξελέγη στο ΕΚ, κράτησε τελείως αντίθετη στάση με τον Έλληνα ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ κ. Αρβανίτη, και εν τέλει τον ανάγκασε να αλλάξει την ψήφο του.

Ο Τουρκοκύπριος ευρωβουλευτής, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης των συντονιστών των πολιτών ομάδων, τόνισε ότι ο ίδιος ως ευρωβουλευτής που έχει εκλεγεί στην Κυπριακή Δημοκρατία δεν μπορεί να καταψηφίσει έναν 'Έλληνα υποψήφιο. Σύμφωνα με τον Τουρκοκύπριο Ευρωβουλευτή η επιλογή ενός Έλληνα για την αντιπροεδρία της Κομισιόν αποτελεί τιμή και για την Κύπρο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ