Πολιτική

Δεν θα μιλήσει στην ΓΣ του ΣΕΒ ο Τσίπρας -Τί συνέβη;

Μόλις την τελευταία στιγμή ενημέρωσε το Μέγαρο Μαξίμου ότι ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας δεν θα παραστεί και δεν θα μιλήσει στην Γενική Συνέλευση του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών, που θα γίνει σήμερα, και αντ’ αυτού θα μιλήσει ο αντιπρόεδρος Γιάννης Δραγασάκης.

Η ακύρωση της συμμετοχής του κ. Τσίπρα στην ΓΣ του ΣΕΒ και μάλιστα στο παρά 5, προκαλεί εντύπωση και γιατί υπήρχε κατ’αρχήν συμφωνία για την συμμετοχή του και γιατί είθισται, οι πρωθυπουργοί να δίνουν πάντα το παρών στην Γενική Συνέλευση του Συνδέσμου των Βιομηχάνων και να παρουσιάζουν το σχέδιό τους για την οικονομική πολιτική του επόμενου χρόνου.

Η επίσημη εκδοχή που δίνουν κυβερνητικές πηγές είναι οτι η συμμετοχή και η ομιλία του κ.Τσίπρα στον ΣΕΒ είχε μεν συμφωνηθεί προ των ευρωεκλογών, αλλά η προκήρυξη πρόωρων εκλογών άλλαξε τα σχέδια του πρωθυπουργού που σήμερα θα μιλήσει σε προεκλογική συγκέντρωση στο Θησείο.

Η ερμηνεία που δίνουν όμως άλλες πηγές, είναι οτι η ακύρωση της συμμετοχής του κ. Τσίπρα στην ΓΣ του ΣΕΒ υπακούει σε άλλες σκοπιμότητες και έχει να κάνει με το αριστερό προφίλ που προσπαθεί να οικοδομήσει και πάλι ο κ. Τσίπρας εν όψει εκλογών, ώστε να συσπειρώσει το ακροατήριό του, που δείχνει να ελκύεται από την ρητορική πολιτικών όπως ο Γιάνης Βαρουφάκης.

Πάντως σε κάθε περίπτωση, η απόφαση του Αλέξη Τσίπρα προκάλεσε εντύπωση αφού είθισται οι εν ενεργεία πρωθυπουργοί, να δίνουν πάντα το παρών στην συνέλευση των βιομηχάνων, στην οποία συμμετέχουν όλοι οι σημαντικοί επιχειρηματίες της χώρας. Μάλιστα πηγές του ΣΕΒ σημείωναν οτι η συμμετοχή του κόσμου στις ομιλίες των πολιτικών είναι και ένα βαρόμετρο για τις εκλογές, υπενθυμίζοντας για παράδειγμα ότι το 2014, η μεν ομιλία Σαμαρά είχε λίγο κόσμο, σε αντίθεση με την ομιλία του Αλέξη Τσίπρα, που θεωρείτο τότε εν αναμονή πρωθυπουργός, με αποτέλεσμα τότε να μιλήσει στην πρωινή συνεδρίαση, σε ένα κατάμεστο από ανθρώπους των επιχειρήσεων και της αγοράς Μέγαρο Μουσικής.

Η ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη
Στην σημερινή πρωινή συνεδρίαση, θα μιλήσει ο αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος και θα παρουσιάσει το σχέδιό του για την μείωση των φόρων, την προσέλκυση επενδύσεων και την δημιουργία θέσεων εργασίας. Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα δεσμευτεί για τη δημιουργία ενός ασφαλούς φιλοεπενδυτικού περιβάλλοντος με μειωμένη φορολογία και κίνητρα για επενδύσεις, ζητώντας παράλληλα από τους επιχειρηματίες να στηρίξουν την ελληνική οικονομία με επενδύσεις, να δείχνουν σεβασμό στους εργαζόμενους και να τους κάνουν συμμέτοχους της επιχειρηματικής τους επιτυχίας.

Σημειώνεται ότι η τελευταία φορά που εν ενέργεια πρωθυπουργός δεν συμμετείχε στη ΓΣ του ΣΕΒ ήταν το Μάιο του 2009, όταν ο τότε πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής ήταν στην στη Σουηδία, αφού η Ελλάδα ανελάμβανε την προεδρία της Ε.Ε.

Για πρώτη φορά θα μιλήσει μια νεαρή φοιτήτρια
Στην φετινή ΓΣ του ΣΕΒ κεντρικός ομιλητής θα είναι ο πρόεδρος της BUSINESSEUROPE κ. Pierre Gattaz. Στην απογευματινή σημερινή εκδήλωση, θα παραστεί ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Π. Παυλόπουλος, ενώ θα ακολουθήσει συζήτηση, με θέμα "Να φέρουμε το αύριο σήμερα. Για την Ελλάδα των άξιων και των αξιών", στην οποία θα συμμετάσχουν, ο πρόεδρος του ΣΕΒ Θ. Φέσσας, ο ομότιμος καθηγητής του ΕΜΠ Θεοδόσης Π. Τάσιος και η τελειόφοιτος λυκείου και υπότροφος του Σωματείου Επιχειρηματικότητας Νέων (ΣΕΝ) Μαρία Κοκάλα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ