Πολιτική

Μητσοτάκης προς Τίρανα: Σεβαστείτε τα δικαιώματα της ελληνικής μειονότητας

Η ένταξη της Αλβανίας στην ΕΕ εξαρτάται από το σεβασμό των δικαιωμάτων της ελληνικής μειονότητας διεμήνυσε ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη συνάντησή του με εκπροσώπους της μειονότητας με τους οποίους συναντήθηκε την Παρασκευή.

Ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης συζήτησε εκτενώς τα ζητήματα που απασχολούν τη μειονότητα, επαναλαμβάνοντας το έντονο ενδιαφέρον του και την αμέριστη συμπαράσταση του στα δίκαια αιτήματα των ομογενών μας.

Όσον αφορά την πρόοδο στις διμερείς σχέσεις Ελλάδος-Αλβανίας κατέστησε ακόμη μία φορά σαφές ότι η έναρξη διαπραγματεύσεων για την ένταξη της γείτονος στην Ένωση, εξαρτώνται άμεσα από τον σεβασμό των δικαιωμάτων της ελληνικής εθνικής μειονότητας και ιδιαίτερα από την προστασία των περιουσιακών δικαιωμάτων των μελών της και την κατάργηση των λεγόμενων «μειονοτικών ζωνών». Αυτά άλλωστε αποτελούν και ρητές δεσμεύσεις της Αλβανίας έναντι της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο πρόεδρος της ΝΔ δεσμεύτηκε επίσης πώς στο νέο νόμο που θα φέρει η επόμενη κυβέρνηση της ΝΔ, σε αντικατάσταση του Νόμου Κατρούγκαλου, θα διορθώσει τις άδικες για τους ομογενείς μας στην Αλβανία πρόνοιες της σημερινής νομοθεσίας που δημιουργούν προσκόμματα στη θεμελίωση πλήρους δικαιώματος εθνικής σύνταξης.

Επίσης, ο κ. Μητσοτάκης εξέφρασε την επιθυμία να επισκεφθεί τις περιοχές που διαβιεί η μειονότητα στην Αλβανία το αμέσως προσεχές διάστημα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ