Πολιτική

Μετωπική επίθεση Καμμένου σε Κουντουρά: «Απόκλιση 19,5 εκατ. ευρώ στα ποσά για δράσεις προβολής του ΕΟΤ»

Στο μικροσκόπιο έχει θέσει ο Πάνος Καμμένος την άλλοτε βουλευτή του κόμματός του και νυν υποψήφια ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Έλενα Κουντουρά. Ο κ. Καμμένος, με επερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή προς τον υπουργό Τουρισμού Θανάση Θεοχαρόπουλο κάνει λόγο για απόκλιση ύψους 19.505.638 ευρώ ανάμεσα στα στοιχεία που έδωσε η κυρία Κουντουρά για τις δαπάνες του ΕΟΤ για δράσεις προβολής στο εξωτερικό και στους επίσημους ισολογισμούς του ΕΟΤ.  

Μάλιστα, στην επερώτηση, ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ και οι άλλοι βουλευτές του κόμματός του αφήνουν αιχμές για την επιλογή προσώπων στο πλευρό της κυρίας Κουντουρά και ειδικότερα για τον Γενικό Γραμματέα του ΕΟΤ και τη διευθύντρια του πολιτικού της γραφείου. Συμπληρωματικά, κατέθεσε Αίτηση Κατάθεσης Εγγράφων προς τους κ.κ. Θεοχαρόπουλο και Τσακαλώτο για ζητήματα απόδοσης ΦΠΑ από τον ΕΟΤ προς το Δημόσιο.

Παράλληλα, οι βουλευτές των ΑΝΕΛ ρωτούν εάν ευσταθούν οι καταγγελίες ανώτατων υπηρεσιακών παραγόντων του υπουργείου Τουρισμού ότι «η πρώην Υπουργός, μετά την παραίτηση της, προσήλθε στο Υπουργείο και παρέλαβε το σύνολο των αρχείων που είχαν εμπιστευτικό πρωτόκολλο».

Αναλυτικά, τα κείμενα της Επερώτησης και της Αίτησης Κατάθεσης Εγγράφων αναφέρουν: 

ΕΠΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ κ. Αθανάσιο Θεοχαρόπουλο

(ΔΙΑΦΟΡΟΠΟΙΗΣΗ ΣΤΑ ΠΟΣΑ ΓΙΑ ΔΑΠΑΝΕΣ ΠΟΥ ΥΛΟΠΟΙΟΥΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΟΤ ΓΙΑ ΔΡΑΣΕΙΣ ΠΡΟΒΟΛΗΣ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ)

Κύριε Υπουργέ,

Σε συνέχεια της με αρ. πρ. 4954/531/21.01.2019 Ερώτησης και Αίτησης Κατάθεσης Εγγράφων (ΑΚΕ) προς την προκάτοχο σας, Έλενα Κουντουρά, επανερχόμαστε στο ζήτημα των δαπανών, στις οποίες έχει προβεί ο ΕΟΤ για την υλοποίηση δράσεων προβολής στο εξωτερικό. Επειδή στην υπ' αριθμόν 418/12.02.2019 απάντηση της προκατόχου σας, αναφέρεται, ότι ο ΕΟΤ έχει επενδύσει για την υλοποίηση δράσεων προβολής στο εξωτερικό για το έτος 2015 το ποσό των 7.739.279 ευρώ, για το έτος 2016 το ποσό των 9.909.633 ευρώ, για το έτος 2017 το ποσό των 8.444.968 ευρώ και το έτος 2018 το ποσό των 12.938.726 ευρώ και συνολικά το ποσό των 39.032.603 ευρώ. Επειδή στην απάντησή της, η προκάτοχος σας, μας παραπέμπει στις σχετικές αποφάσεις, που είναι αναρτημένες στο πρόγραμμα ΔΙΑΥΓΕΙΑ γενικά και αόριστα. 

Επειδή σύμφωνα με τα επίσημα ισοζύγια λογαριασμών του ΕΟΤ, τα ποσά εμφανίζουν μεγάλη απόκλιση και συγκεκριμένα για το έτος 2015 το ποσό που δαπανήθηκε ανέρχεται σε 13.185.558,20 ευρώ, για το 2016 σε 15.356.095,39 ευρώ, για το 2017 σε 14.223.313,14 ευρώ και για το 2018 σε 15.773.274,64 και συνολικά 58.538.241,37 ευρώ 

1. Πού οφείλεται αυτή η τεράστια απόκλιση των 19.505.638 ευρώ;
2. Πού διατέθηκε η διαφορά των 19.505.638 ευρώ και να καταθέσετε τα σχετικά παραστατικά;
3. Έχει γίνει υποβολή και απόδοση των σχετικών δαπανών από τα γραφεία ΕΟΤ εξωτερικού για τα έτη 2015, 2016, 2017 και 2018; 
4. Ο Γενικός Γραμματέας του ΕΟΤ, εκ του Νόμου, αποκλειστικά αρμόδιος για την υπογραφή αποφάσεων που αφορούν στο σύνολο των κονδυλίων του ΕΟΤ, κ. Κωνσταντίνος Τσέγας, δικηγόρος στο επάγγελμα, τον οποίο διόρισε η προκάτοχος σας, κ. Έλενα Κουντουρά, αληθεύει ότι τελούσε σε στενή φιλική και επαγγελματική σχέση, τουλάχιστον από το έτος 2003 με τον σύζυγο της κ. Κουντουρά, κ. Σαράντη Ηλ. Παπαχριστόπουλο και μάλιστα μετείχαν από κοινού ως μέλη του Δ.Σ. της εταιρίας του συζύγου της κ. Κουντουρά, Άλφα Σίγμα Μι ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΚΑΙ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗΣ ΠΕΡΙΟΔΙΚΩΝ, ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ ΚΑΙ ΡΑΔΙΟΦΩΝΟΥ» και αν ο ανωτέρω Γενικός Γραμματέας του ΕΟΤ, υπήρξε, από πότε και μέχρι πότε, διορισμένος αντίκλητος και πληρεξούσιος δικηγόρος του συζύγου της κ. Ελενας Κουντουρά, κ. Σαράντη Παπαχριστόπουλου, σε σχέση με υποθέσεις οφειλών του τελευταίου, της προαναφερόμενης εταιρίας και της κ. Κουντουρά Ελενας, προς Τράπεζες, οι οποίες κατά δήλωση της τελευταίας οφείλονται μέχρι σήμερα;
5. Αληθεύει ότι η κ. Αγγελική Χονδροματίδου, Διευθύντρια του Πολιτικού Γραφείου της κ. Ελενας Κουντουρά, αν και έχει μόνο απολυτήριο Λυκείου και όχι πτυχίο ΑΕΙ και το όνομα της οποίας έχει εμπλακεί, σύμφωνα με σωρεία δημοσιευμάτων, σε σκάνδαλο της Μ.Κ.Ο, «Ανάσα», έχοντας επιδοτηθεί με το ποσό των 550.000 ευρώ από το Πρόγραμμα ΕΣΠΑ, το οποίο (ποσό) ουδείς γνωρίζει που έχει διατεθεί και η οποία είναι στενή προσωπική φίλη της κ. Κουντουρά, μετέχει δε μαζί της σε άλλη Μ.Κ.Ο και έχει διορισθεί από την κ. Έλενα Κουντουρά και μέχρι σήμερα παραμένει, Αντιπρόεδρος του ΕΟΤ, ασκώντας διαχείριση υποθέσεων που εμπίπτουν στις Αρμοδιότητες των υπηρεσιών του Υπουργείου Τουρισμού, γεγονός που αποδεικνύεται από το σύνολο των εγγράφων που η ίδια έχει υπογράψει καθ’ όλο το διάστημα άσκησης των καθηκόντων της, αλλά και εκ του γεγονότος ότι συμμετείχε ενεργά, συνοδεύοντας την πρώην Υπουργό, σε όλα σχεδόν τα ταξίδια της, με δαπάνες του Υπουργείου, αν και τούτο απαγορεύεται από τις διατάξεις του ΠΔ 63/2005;
6. Αληθεύει ότι σύμφωνα με καταγγελίες ανωτάτων Υπηρεσιακών παραγόντων του Υπουργείου Τουρισμού, η πρώην Υπουργός, μετά την παραίτηση της, προσήλθε στο Υπουργείο και παρέλαβε το σύνολο των αρχείων που είχαν εμπιστευτικό πρωτόκολλο; Και εάν αυτή η καταγγελία δεν ευσταθεί, ερωτάσθε κ. Υπουργέ, εάν τα ανωτέρω εμπιστευτικά πρωτόκολλα που είχαν υπογραφεί από την τέως Υπουργό, βρίσκονται στην κατοχή σας;
7. Έχουν υπογραφεί προγραμματικές συμβάσεις, ή άλλο Μνημόνιο Συνεργασίας μεταγενέστερο της 11/5/2018, μεταξύ της τέως Υπουργού Τουρισμού και του Υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, με τί αντικείμενο, και ποιού ποσού; Αν ναι, να κατατεθούν αντίγραφά τους. 

Οι επερωτώντες Βουλευτές 

Πάνος Καμμένος
Κωνσταντίνος Κατσίκης
Μαρία Κόλλια Τσαρουχά
Αριστείδης Φωκάς

ΕΡΩΤΗΣΗ ΜΕ ΑΙΤΗΣΗ ΚΑΤΑΘΕΣΗΣ ΕΓΓΡΑΦΩΝ (ΑΚΕ)

Προς τους Υπουργούς:

Τουρισμού κ. Αθανάσιο Θεοχαρόπουλο
Οικονομικών κ. Ευκλείδη Τσακαλώτο

Κύριε Υπουργέ, 

Ο Ελληνικός Οργανισμός Τουρισμού (ΕΟΤ), ΝΠΔΔ και εποπτευόμενος φορέας του Υπουργείου Τουρισμού, είναι αρμόδιος για την τουριστική προβολή και προώθηση της Ελλάδας. Προς αυτήν την κατεύθυνση, ως αναθέτουσα αρχή, συνάπτει συμβάσεις με επιχειρήσεις του εξωτερικού, στις οποίες αναθέτει την τουριστική προβολή της χώρας. Τις συμβάσεις αυτές εκτελούν υπηρεσίες εξωτερικού που διαθέτει ο ΕΟΤ, εντός και εκτός ευρωπαϊκής ένωσης. 

Ο τόπος παροχής των συγκεκριμένων υπηρεσιών είναι ο τόπος που ο ΕΟΤ έχει την έδρα της οικονομικής του δραστηριότητας, ήτοι η κεντρική υπηρεσία του ΕΟΤ, η οποία βρίσκεται στο εσωτερικό της χώρας μας, καθώς οι υπηρεσίες Εξωτερικού που διαθέτει ο ΕΟΤ δεν συνιστούν ανεξάρτητες οργανικές μονάδες. Σύμφωνα με το άρθρο 35 παρ. 1 περ. στ ́ του Κώδικα ΦΠΑ (ν. 2859/2000) για τις υπηρεσίες διαφήμισης που λαμβάνει ο ΕΟΤ στην Ελλάδα από πρόσωπα μη εγκαταστημένα στο εσωτερικό της χώρας, υπόχρεος για την απόδοση στο ελληνικό δημόσιο του ΦΠΑ που αναλογεί στις υπηρεσίες αυτές είναι ο ΕΟΤ. 

Ο ΕΟΤ υποχρεούται στην υποβολή δήλωσης ΦΠΑ για τις φορολογικές περιόδους στις οποίες ανάγονται υπηρεσίες που λαμβάνει, καθώς και στην απόδοση στο ελληνικό δημόσιο του ΦΠΑ σύμφωνα με το άρθρο 38 παρ. 8 του κώδικα ΦΠΑ. Επίσης υποχρεούται σε υποβολή κεφαλαιωτικού πίνακα για τις λήψεις υπηρεσιών, βάσει του άρθρου 36 παρ. 5β του κώδικα ΦΠΑ. Κατόπιν όλων αυτών ερωτάται ο κ. Υπουργός: 

1. Έχουν υποβληθεί δηλώσεις ΦΠΑ για τα έτη 2015, 2016, 2017, 2018 και 2019, καθώς και ανακεφαλαιωτικός πίνακας για τις λήψεις των ανωτέρω υπηρεσιών; Να κατατεθούν οι δηλώσεις ΦΠΑ και ο ανακεφαλαιωτικός πίνακας. 
2. Τι ποσό ΦΠΑ έχει αποδοθεί στο ελληνικό δημόσιο από τον ΕΟΤ για τα εν λόγω έτη (2015-2019) για τις συγκεκριμένες συμβάσεις και υπηρεσίες που αφορούν την τουριστική προβολή της χώρας στο εξωτερικό. Να κατατεθούν οι εκκαθαριστικές δηλώσεις, καθώς και τα αποδεικτικά πληρωμών. 
3. Αν το ποσό ΦΠΑ δεν έχει αποδοθεί στο ελληνικό δημόσιο, τι μεγέθους είναι αυτό και που βρίσκεται κατατεθειμένο; Να κατατεθούν τα σχετικά παραστατικά. 

Οι ερωτώντες Βουλευτές 

Πάνος Καμμένος
Κωνσταντίνος Κατσίκης
Μαρία Κόλλια Τσαρουχά
Αριστείδης Φωκάς

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ