Πολιτική

Μητσοτάκης: Η παρατεταμένη προεκλογική περίοδος πλήττει την οικονομία

Το σχέδιό του για την επίτευξη υψηλών ρυθμών ανάπτυξης, της τάξεως του 3,5-4% του ΑΕΠ, έπειτα από 4 χαμένα χρόνια για την Ελλάδα, ανέλυσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνέντευξη στην εφημερίδα Merkur.

«Η παρατεταμένη προεκλογική περίοδος πλήττει την οικονομία καθώς δεν στέλνει ξεκάθαρα μηνύματα προς τους ξένους και τους εγχώριους επενδυτές», τόνισε ο πρόεδρος της ΝΔ, μιλώντας στην εφημερίδα του Μονάχου, ενώ υπογράμμισε ότι σε αντίθεση με άλλες χώρες που μπήκαν σε μνημόνιο- όπως η Πορτογαλία ή η Κύπρος- η Ελλάδα δεν κατόρθωσε να επιτύχει υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης και να αποκαταστήσει την πρόσβασή της στις αγορές.

«Μπορεί η χώρα να βρίσκεται ακόμη σε κρίση αλλά έχει τη δυνατότητα να την ξεπεράσει γρήγορα αν υλοποιήσει τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις», σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης και κάλεσε τις γερμανικές επιχειρήσεις να επενδύσουν στην Ελλάδα. Ο πρόεδρος της ΝΔ περιέγραψε μια νέα δημοσιονομική πολιτική, με δραστική μείωση των φόρων και στέκεται ιδιαίτερα στην ανάγκη επιστροφής των 500.000 νέων Ελλήνων που έφυγαν από τη χώρα τα χρόνια της κρίσης. «Πρέπει να τους προσφέρουμε τις προοπτικές που χρειάζονται για να επιστρέψουν στην πατρίδα», τόνισε.

Αναφορικά με τη μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων, αναφέρθηκε στη δυνατότητα δίκαιης συμφωνίας με τους εταίρους της χώρας. «Θα αξιοποιήσω τα δημοσιονομικά περιθώρια για τη μείωση των φόρων που επιβαρύνουν τους πολίτες και τις επιχειρήσεις ώστε να δοθεί ώθηση στην ανάπτυξη και να βελτιωθεί το επενδυτικό κλίμα», ανέφερε και συμπλήρωσε ότι έπειτα από τα σαφή δείγματα γραφής της νέας κυβέρνησης, θα αναμένει από την πλευρά των Ευρωπαίων τη μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων του 2021 και του 2022.

Σε ερώτηση για τη Συμφωνία των Πρεσπών, τη χαρακτήρισε κακή και επισήμανε ότι το 70% είναι κάθετα αντίθετοι με αυτή. Το ζήτημα είναι εξαιρετικά ευαίσθητο για τους Έλληνες, σημείωσε, ενώ αναφορικά με το τι θα κάνει ως πρωθυπουργός, σημείωσε ότι παρ’ ότι οι διεθνείς συμφωνίες δεσμεύουν μια χώρα ο ίδιος θα επιμείνει «ώστε τα Σκόπια να μην εκμεταλλευτούν τις αρνητικές συνέπειες της συμφωνίας για την Ελλάδα».

Ο κ. Μητσοτάκης έκανε λόγο για αποτυχία της κυβέρνησης που οδήγησε σε ανθρωπιστική κρίση σε ό,τι αφορά το προσφυγικό, σημειώνοντας ιδιαίτερα την κατάσταση που επικρατεί στα κέντρα υποδοχής. Μιλώντας για την προστασία των συνόρων, επισήμανε ότι «η αποτυχία έχει πολιτικά χαρακτηριστικά διότι ο κ. Τσίπρας, υπό τον φόβο της ριζοσπαστικής πτέρυγας του κόμματός του, δεν επιδεικνύει καμία δέσμευση για τη διασφάλιση των συνόρων της Ελλάδας που είναι ταυτόχρονα και σύνορα της Ευρώπης».

Ερωτηθείς για το αν η Ελλάδα θα επιλέξει την πολιτική ασύλου που ακολουθούν χώρες όπως η Ισπανία ή η Ιταλία ο κ. Μητσοτάκης απάντησε αρνητικά, αναφέροντας ότι ο πιο σημαντικός εταίρος της Ελλάδας στο ζήτημα αυτό είναι Γερμανία. «Στη διάρκεια των συζητήσεων που είχα με τη νέα Πρόεδρο της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης (CDU) Άνεγκρετ Κραμπ - Καρενμπάουερ εδώ στο Μόναχο, διαπίστωσα απόλυτη συμφωνία» σημείωσε.

 

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ