Πολιτική

Μητσοτάκης σε Τσίπρα: Σε μια μειοψηφία ΣΥΡΙΖΑ, με έξι βουλευτές τριγύριζα (βίντεο)


Δείτε live την ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη στη Βουλή.

«Ακούγοντας τον κ. Τσίπρα να διαβάζει την ομιλία για το Σύνταγμα σκέφτηκα πως ευτυχώς που το ατού σας είναι τα οικονομικά και όχι τα συνταγματικά. Διαπίστωσα μια άγνοια. Σας είχα καταθέσει πρόταση για τη Συνταγματική Αναθεώρηση: Τότε σας έλεγα να ψηφίσει η ΝΔ τα άρθρα του ΣΥΡΙΖΑ, ο ΣΥΡΙΖΑ τα άρθρα της ΝΔ και έτσι να προκύψει πλειοψηφία 180 βουλευτών από αυτή τη Βουλή και η επόμενη Βουλή να επικυρώσει» είπε στην αρχή της ομιλίας του ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Ο λαός όταν προσέλθει στις εκλογές θα ψηφίσει και για το περιεχόμενο των συνταγματικών διατάξεων» επεσήμανε ο πρόεδρος της ΝΔ.

«Με ρωτήσατε γιατί δεν ψηφίζουμε τα άρθρα, σας επαναλαμβάνω την πρόταση: Ψηφίστε όλα τα άρθρα που θεωρούμε αναθεωρητέα να ψηφίσουμε και εμείς. Όχι μισές δουλειές κ. Τσίπρα. Αν πιστεύετε στη δύναμη της λαϊκής εντολής δεν έχετε φόβο να φοβηθείτε την πρότασή μας. Οι ερχόμενες εκλογές έχουν να κάνουν και με το Σύνταγμα», τόνισε.

«Το Σύνταγμα ρυθμίζει τα ζητήματα που άπτονται του πολιτικού και πολιτειακού χάρτη. Πράγματι το Σύνταγμα είναι η πυξίδα της Δημοκρατίας μας, ορίζει τις πτυχές της ζωής στη χώρα. Πρέπει να ανταποκρίνεται στο σήμερα και το αύριο. Η Συνταγματική Αναθεώρηση αποτελεί ώρα ευθύνης για τον καθένα και δεν πρέπει να αποτελέσει μία χαμένη ευκαιρία λόγω αδυναμίας πολιτικών δυνάμεων να συνεννοηθούν» επεσήμανε ο πρόεδρος της ΝΔ.

«Η Αναθεώρηση είναι ο καθρέφτης του πολιτικού συστήματος σε αυτή τη χρονική συγκυρία. Εδώ και μία δεκαετία η πατρίδα μαστίζεται από βαθιά κρίση, η συνοχή της κοινωνίας απειλείται, ο λαϊκισμός έγινε εργαλείο εξουσίας, παραβιάστηκαν βάναυσα οι γραμμές ανάμεσα στις εξουσίες. Η Ελλάδα έχει ανάγκη για μια αναγέννηση. Οι Θεσμοί χρειάζονται ανασυγκρότηση και κύρος. Μια νέα Ελλάδα χρειάζεται ένα νέο Σύνταγμα. Το πρόβλημα της χώρας είναι πολιτικό, αλλά ένα Σύνταγμα μπορεί να θεραπεύσει πολλές από τις παθογένειες. Θα προχωρήσουμε μπροστά με μια νέα, τολμηρή αναθεώρηση» είπε και συνέχισε:

«Έχουμε καταθέσει πρόταση αναθεώρησης σε 59 άρθρα. Περιμένουμε από την κυβέρνηση να αντιμετωπίσει κάποιες από τις προτάσεις με ανοιχτό πνεύμα. Να βάλει το καλό της χώρας πάνω από το πρόσκαιρο του κόμματος. Στην Αναθεώρηση κάθε βουλευτής είναι ελεύθερος. Στη ΝΔ δεν έχουμε πολιτική πειθαρχία στη Συνταγματική Αναθεώρηση. Η χώρα έχει ανάγκη από συναινέσεις».

«Στις δύο προτάσεις, που συγκέντρωσαν 50 υπογραφές, αναδεικνύονται, κάποιες, λίγες, καλοδεχούμενες συγκλήσεις. Αποδεικνύονται όμως και οι μεγάλες διαφορές μας. Άλλωστε στον καθρέφτη της Αναθεωρητικής διαδικασίας φαίνονται οι διαθέσεις κάθε κόμματος. Ποιος θέλει να πάει την πατρίδα μπροστά, ποιος κοιτάει το μέλλον. Δείχνει ποιος είναι πραγματικά προοδευτικός».

«Είχα πει πως ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα διστάσει να χρησιμοποιήσει το Σύνταγμα για το πολιτικό του συμφέρον και δυστυχώς επιβεβαιώνομαι. Ο πρωθυπουργός ενοχλείται όταν χρησιμοποιούμε τον όρο πλειοψηφία-κουρελού. Ας μας απαντήσει πως ορίζεται όταν βουλευτές ανήκουν σε δύο κοινοβουλευτικές ομάδες, ανταλλάζουν τις συνειδήσεις του με καρέκλες. Πως ορίζει κανείς μια πραγματικότητα με βουλευτές που δηλώνουν ανεξάρτητοι αλλά έχουν δώσει προκαταρκτικά την ψήφο τους στον κ. Τσίπρα; Οι βουλευτές επιστρατεύονται για να μετατρέψουν την μειοψηφία σε πλειοψηφία ΣΥΡΙΖΑ. Σε μια μειοψηφία ΣΥΡΙΖΑ, με έξι βουλευτές τριγύριζα. Η Αναθεώρηση είναι αρμοδιότητα των βουλευτών και μόνο, θέλει καθαρές θέσεις. Πρέπει όλοι να κάνουμε μα υπέρβαση» τόνισε ο πρόεδρος της ΝΔ.

«Πριν τρία χρόνια είχατε προαναγγείλει τη Συνταγματική Αναθεώρηση, με πρόσωπα που δεν είχαν γνώσεις και δημιούργησαν Επιτροπή. Αλλά και το πόρισμα δεν λήφθηκε υπόψιν», είπε ο κ. Μητσοτάκης.

«Σε καιρούς πολιτικής ομαλότητας η αναθεωρητική διαδικασία παίρνει χρόνο για να συζητηθούν σε βάθος οι αλλαγές. Όμως η κυβέρνηση άφησε την Αναθεώρηση στο ράφι. Κύριε Τσίπρα την θυμηθήκατε 31 μήνες μετά αφότου πήρατε την εξουσία. Επιβεβαιώσατε πως δεν ενδιαφέρεστε για το Σύνταγμα. Η Αναθεώρηση θα εξελιχτεί σε ακόμα μία χαμένη ευκαιρία. Σε δύο συνεδριάσεις εξετάστηκαν όλα τα θέματα», είπε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ