Πολιτική

Η σολομώντεια λύση ΣΥΡΙΖΑ για ΠτΔ: Μία ψηφοφορία κάθε μήνα επί εξάμηνο και στο τέλος εκλογή από το λαό

Εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας από το λαό μετά από εξάμηνη αναζήτηση της διευρυμένης πλειοψηφίας των 180 ψήφων, είναι η σολομώντεια λύση που προκρίνει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Σύμφωνα με την πρόταση αυτή, στην περίπτωση που το Κοινοβούλιο δεν θα μπορέσει να εκλέξει ΠτΔ με την πλειοψηφία των απαιτούμενων σήμερα 3/5, ο ΣΥΡΙΖΑ προκρίνει εκλογή από το λαό, αποσυνδέοντας το θέμα από την ολοκλήρωση της κυβερνητικής θητείας.

Ειδικότερα, μετά την αδυναμία εκλογής κατά την τρίτη και τελευταία ψηφοφορία, αποφασίστηκε να διεξάγεται μια ψηφοφορία ανά μήνα και για ένα εξάμηνο μέχρι να καταστεί εφικτή η εν λόγω πλειοψηφία των 180 βουλευτών. Στο κρίσιμο αυτό εξάμηνο, πρόεδρος θα παραμένει ο ίδιος.

Αν και μετά το εξάμηνο δεν καταστεί εφικτή η επίτευξη πλειοψηφίας, τότε θα αποφασίζει ο λαός μέσω απ’ ευθείας εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας.

Νωρίτερα, μιλώντας στην ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ ο Αλέξης Τσίπρας είχε πει ότι υπάρχουν δύο λύσεις: Η μία, είναι να περιοριστεί η αναγκαία πλειοψηφία κατά την τρίτη και τελευταία ψηφοφορία από του 180, στους 151 βουλευτές, ώστε να μην προκληθούν πρόωρες εκλογές και η δεύτερη η απευθείας εκλογή του Υπατου Πολιτειακού άρχοντα, από τον λαό.

ΧΡΗΣΤΟΣ ΤΣΙΓΟΥΡΗΣ
iefimerida

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ