Πολιτική

Μη αναστρέψιμη η κατάσταση: Η Ελλάδα θα μειωθεί κατά 2,5 εκατ. έως το 2050 - Εκθεση - σοκ - Σε εξέλιξη μουσουλμανική δημογραφική «βόμβα»

Δυσοίωνες είναι οι προβλέψεις για τη δημογραφική εξέλιξη του ελληνικού πληθυσμού. Την ίδια ώρα, οι νέοι της πατρίδας μας φεύγουν οριστικά από τη χώρα, η οποία μετατρέπεται σε κοινωνία γερόντων και ο πληθυσμός της μιξάρεται με εκατοντάδες χιλιάδες ξένους.

Για να διατηρηθεί ένα έθνος πληθυσμιακά θα πρέπει ο δείκτης γεννήσεων να είναι 2,1. Στην Ελλάδα δυστυχώς είναι 1,3 και εάν αφαιρεθεί το 0,2 που είναι παιδιά μεταναστών, απομένει 1,1, που καταδεικνύει πορεία εξαφάνισης. Επίσης η σύγκριση των γεννήσεων και των θανάτων της πρόσφατης πενταετίας είναι αποκαρδιωτική.

Και ενώ κάποιος θα περίμενε ότι με τη μείωση του ηλικιακά ενεργού πληθυσμού της χώρας, ίσως να αυξάνονταν οι ευκαιρίες απασχόλησης, τα στοιχεία της ανεργίας αποτυπώνουν το δράμα των σύγχρονων Ελλήνων.

Το δημογραφικό επιδεινώνεται με τη μεγάλη μεταναστευτική ροή, με αποτέλεσμα ακόμα και ο πιο δύσπιστος αναγνώστης, που αρνείται να απαλλαγεί από τις μικροκομματικές ιδεοληπτικές παρωπίδες, να αντιλαμβάνεται τον άμεσο κίνδυνο πληθυσμιακής αλλοίωσης της Ελλάδας.

H ερευνα φωτιά

Συρρίκνωση του πληθυσμού στην Ελλάδα καταδεικνύει η έκθεση των ειδικών επιστημόνων που όρισε η επιτροπή της Βουλής για το δημογραφικό.

Τα βασικά σημεία της έκθεσης που θα παρουσιαστούν σήμερα είναι τα ακόλουθα.

Το 2017 οι γεννήσεις προσεγγίζουν τις 88.500 ενώ οι θάνατοι τις 124.500. Κατά συνέπεια το ισοζύγιο με αποτέλεσμα το φυσικό ισοζύγιο να είναι αρνητικό.

Αυξάνονται οι ηλικιωμένοι μειώνονται οι νέοι ειδικότερα, η μέση ηλικία του πληθυσμού αναμένεται να φτάσει ή να ξεπεράσει τα 50 έτη έως το 2050 από 43,45 που ήταν το 2015.

Η μείωσή του μόνιμου πληθυσμού μέχρι το 2050 δεν αναμένεται - ανεξαρτήτως σεναρίων- να ανακοπεί. Αυτό προκύπτει από όλες τις διαθέσιμες προβολές σήμερα τόσο από διεθνείς οργανισμούς (EUROSTAT/2017, Ην. Έθνη, μέσο σενάριο/2015, Vienna Institute of Demography-IIASA-OAW-WU/2016, Population reference Bureau/2018), όσο και από τις εξειδικευμένες προβολές που δημιουργήσαμε πρόσφατα (2017) για την Ελλάδα με έξι σενάρια στο πλαίσιο της μελέτης που ανατέθηκε στο Εργαστήριο Δημογραφικών και Κοινωνικών Αναλύσεων (ΕΔΚΑ) του Παν. Θεσσαλίας από την ΔιανεΟσι.

Τα σενάριά μας δίδουν μειούμενο (και με διαφοροποιημένους ανά σενάριο/περίοδο ρυθμούς) πληθυσμό για την χώρα μας (Πίνακες 8 και 9). Ειδικότερα:

Στο τέλος της επόμενης εικοσαετίας (2035) 10,4 έως 9,5 εκατ. έναντι 10,9 εκατ. το 2015, ήτοι μειώσεις από 0,45 έως και 1,4 εκατ. σε απόλυτες τιμές (4,1 -12,4% σε σχέση με το 2015).

Στο τέλος της προβολικής περιόδου (2050) που κυμαίνονται από 10,0 έως 8,3 εκατ. έναντι 10,9 εκατομ. το 2015, ήτοι μειώσεις σε απόλυτες τιμές από 0,8 έως και 2,5 εκατ. (7,3 έως 23,4 % σε σχέση πάντα με το 2015 ).

Αποτελεί τέλος κοινή παραδοχή ότι η δημογραφική γήρανση είναι μια μη αναστρέψιμη διαδικασία. Ο μόνος τρόπος αντιμετώπισης του φαινομένου είναι ο μετριασμός των συνεπειών του και η εφαρμογή μέτρων, ώστε να σταθεροποιηθεί το ποσοστό εργαζομένων προς συνταξιούχους και να τονωθεί η παραγωγικότητα και ανταγωνιστικότητα της οικονομίας μας.

Δείτε τους πίνακες:

 

Οι ανωτέρω κρισιμότατες στατιστικές παρατηρήσεις καταδεικνύουν το κολοσσιαίο δημογραφικό πρόβλημα της χώρας. Μια Ελλάδα που μετά το 2008 είναι βυθισμένη στη φάση της παρατεταμένης κοινωνικοοικονομικής κρίσης. Kαι όλα αυτά, ενώ οι μουσουλμάνοι γενούν συνεχώς.

Η μουσουλμανοποίηση της ελληνικής κοινωνίας είναι πασιφανής και αδιαμφισβήτητη. Η δραματική συρρίκνωση του ελληνικού πληθυσμού που παρατηρείται μετά το 2011 και το φαινόμενο της ισλαμοποίησης του ελληνικής κοινωνίας, δημιουργούν ένα εκρηκτικό μείγμα που με μαθηματική βεβαιότητα οδηγεί στον μουσουλμανικό μετασχηματισμό της χώρας.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ