Πολιτική

Eυρωσκεπτικιστές οι Έλληνες - Αποκαλυπτική δημοσκόπηση

Οι Τσέχοι, οι Ιταλοί, οι Ούγγροι, οι Έλληνες, και οι Βρετανοί είναι κατά σειρά οι πλέον ευρωσκεπτικιστές στην Ευρώπη, σύμφωνα με τα αποτελέσματα δημοσκόπησης που δημοσιοποίησε σήμερα το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Απαντώντας στο ερώτημα «γενικά μιλώντας, θεωρείτε καλό πράγμα τη συμμετοχή της χώρας σας στην ΕΕ;» το ποσοστό αυτών που απαντούν θετικά είναι μικρότερο του 50%, ενώ στην ΕΕ, κατά μέσο όρο, είναι στο 62%. Στο υποθετικό, ωστόσο, ερώτημα «τι θα ψηφίζατε εάν είχατε αύριο δημοψήφισμα στη χώρα σας για την παραμονή στην ΕΕ;», αναμφιβόλως «ναι» απαντά μόνο το 44% των Ιταλών. Στην Ελλάδα, το αντίστοιχο ποσοστό είναι 61%, στην ΕΕ 66%, ενώ ακόμη και στο Ηνωμένο Βασιλειο εμφανίζεται να επικρατεί το «ναι» με 53%.

Σε γενικές γραμμές, πάντως, το 62% των Ευρωπαίων που θεωρεί «καλό πράγμα» τη συμμετοχή της χώρας του στην ΕΕ είναι το υψηλότερο ποσοστό των τελευταίων 25 ετών και αν μη τι άλλο υποδηλώνει πως η αμφισβήτηση της ευρωπαϊκής ενοποίησης, κυρίως μετά το ξέσπασμα της οικονομικης κρίσης, δείχνει να αποκλιμακώνεται.

Ειδικότερα, η θετική γνώμη των Ελλήνων πολιτών για τη συμμετοχή της χώρας στην ΕΕ αυξήθηκε σε 45%, από 38% στην αντίστοιχη έρευνα πριν έναν χρόνο. Μειωμένο κατά μία μονάδα είναι, επίσης, το ποσοστό εκείνων που θεωρούν τη συμμετοχή της Ελλάδας στην ΕΕ αρνητικό γεγονός (20%).

Περισσότεροι από τους μισούς Έλληνες θεωρούν, εξάλλου, ότι η χώρα έχει ωφεληθεί από τη συμμετοχή της στην ΕΕ (54%), ποσοστό αισθητά αυξημένο από το 2017 (46%).

Συγκρίνοντας, πάντως, τα αποτελέσματα με αυτά του Ευρωβαρόμετρου του 2013 -έναν χρόνο πριν τις ευρωεκλογές του 2014- παρουσιάζεται σημαντική άνοδος στο ποσοστό των Ελλήνων πολιτών που θεωρεί θετική τη συμμετοχή της Ελλάδας στην ΕΕ.

Ως προς τα γενικότερα πολιτικά ζητήματα στην ΕΕ, τα ευρήματα της έρευνας εμφανίζουν το 49% των Ευρωπαίων να δηλώνει ικανοποιημένος από

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ