Πολιτική

Εικόνα διάλυσης στο Κίνημα Αλλαγής - Σοβαρότης μηδέν στη Νέα Δημοκρατία - Κάνουν τα πάντα να κρατήσουν ΣΥΡΙΖΑ και Τσίπρα στην εξουσία

Εικόνα διάλυσης επικρατεί στο Κίνημα Αλλαγής, αλλά και εικόνα αποσύνθεσης, για να μην πούμε «σκορποχώρι» στη Νέα Δημοκρατία. Σοβαρότητα δεν υπάρχει. Και καλά στο Κίνημα Αλλαγής, που προσπαθούν να μαζέψουν τα συντρίμμια πολλών κομμάτων και τάσεων προκειμένου να διατηρήσουν ένα ποσοστό της τάξεως του 10%, αλλά στη ΝΔ που υποτίθεται ότι είναι κόμμα που πηγαίνει για την εξουσία; Έτσι όπως το πάνε μπορούν να κρατήσουν τον ΣΥΡΙΖΑ και τον Α. Τσίπρα στην εξουσία.

Η εικόνα που εμφανίζει η Πειραιώς είναι στην καλύτερη ανεκδιήγητη. Δεν είναι δυνατόν σε ένα τόσο σημαντικό θέμα για την συντηρητική παράταξη, όπως είναι το νομοσχέδιο για την αναδοχή από ομόφυλα ζευγάρια να βάζει ο Κυριάκος Μητσοτάκης εισηγήτρια την Κατερίνα Μάρκου που προέρχεται από το Ποτάμι και ενώ στηρίζει το «όχι» της παράταξης τελικώς αυτή να ψηφίσει «ναι». 

Δεν είναι δυνατόν η γραμμή της ΝΔ να είναι αρχικά «όχι» στο νομοσχέδιο και επειδή η Ντόρα Μπακογιάννη, αδελφή του προέδρου του κόμματος βγήκε και στήριξε την αναδοχή μαζί με τον Ευάγγελο Βενιζέλο να αλλάζει ρότα το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης και να μιλά για «ψήφο κατά συνείδηση».

Με αυτή την πολιτική, των πολλών και διαφορετικών γραμμών δηλαδή, η ΝΔ δεν μπορεί να διεκδικήσει να γίνει κυβέρνηση. Ο κόσμος αντιλαμβάνεται πώς ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει πολλές αδυναμίες, βαρίδια και πιθανώς και δεσμεύσεις. Δεν μπορεί τη μια να λέει πώς δεν θα απολύσει κανέναν Δημόσιο Υπάλληλο και την άλλη να δηλώνει υπερ των ιδιωτικοποιήσεων Δημοσίων Υπηρεσιών, όπως η Καθαριότητα στους Δήμους. Ανεξάρτητα αν το ένα ή το άλλο είναι σωστό, και τα δύο πάντως δεν συνδυάζονται.

Από την άλλη, στο Κίνημα Αλλαγής τι να πεί κανείς. Εκεί και αν η κατάσταση μοιάζει με πλήρης διάλυση. Ο νέος φορέας της Κεντροαριστεράς δείχνει να έχει μετατραπεί σε Βαβέλ. Η Φώφη Γεννηματά με δήλωση της χθες ξεκαθάρισε τους όρους του παιχνιδιού: «Θα αφήσουμε πίσω όσους είτε δεν θέλουν, είτε δεν μπορούν να στηρίξουν το εγχείρημά μας». Στο πλαίσιο αυτό, έκανε λόγο για προσωπικές στρατηγικές και για στελέχη που αναζητούν μόνο την επόμενη εκλογική ή... κυβερνητική του θέση! 

Η κυρία Γεννηματά προχώρησε σε αυτή την παρέμβαση γιατί είχε προηγηθεί μία μεγάλη περίοδος στην οποία το Κίνημα Αλλαγής έδειχνε να κινείται χωρίς ενιαία στρατηγική, με τα κόμματα που το συνέθεσαν να συνεχίζουν αυτόνομα την πορεία τους. Αποτέλεσμα ήταν ο πλουραλισμός από πλεονέκτημα να γίνεται όπλο στα χέρια των αντιπάλων του νέου φορέα, σύμφωνα με την επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής. 

Είναι χαρακτηριστικό ότι ώρες πριν το ιδρυτικό συνέδριο ο Αλέξης Τσίπρας κάλεσε τον Σταύρο Θεοδωράκη στο Μαξίμου για το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας (αξιοποίησε επικοινωνιακά την πρόταση του προέδρου του Ποταμιού και την ξέχασε) και προχθές δέχθηκε για μιάμιση ώρα τον Γιώργο Παπανδρέου κάνοντας θεωρία συναίνεσης την ώρα που συνεχίζει την πρακτική της σκανδαλολογίας. 

Αλλά, η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι ήταν η καθαρή αποστασιοποίηση του Ποταμιού και της ΔΗΜΑΡ από το αίτημα για «εκλογές εδώ και τώρα», αλλά και η συνάντηση του Γιώργου Παπανδρέου με τον Αλέξη Τσίπρα. Είναι χαρακτηριστικό πως ελάχιστα λεπτά μετά την σκληρή δήλωση της κ. Γεννηματά εξέδωσαν ανακοινώσεις και τα δύο κόμματα. Ταυτόχρονα... άναψαν τα τηλέφωνα και κλείστηκαν τα απαραίτητα ραντεβού. 

Η ουσία είναι πως η δήλωση της Φώφης Γεννηματά προκάλεσε αντιδράσεις, ταυτόχρονα όμως έθεσε και τους όρους για να ξεκινήσει το ξεκαθάρισμα των σχέσεων. Φιλοδοξία της είναι να γίνει η αρχή της πορείας προς την πραγματική ενότητα. Να βάλουν όλοι τα όριά τους, καθώς οι πολίτες που συμμετείχαν στην ανάδειξη του νέου αρχηγού ψήφισαν για τη δημιουργία ενός νέου και ενιαίου φορέα και όχι για ένα διακομματικό μόρφωμα. 

Η δήλωση της κυρίας Γεννηματά:

«Ο ΣΥΡΙΖΑ και η ΝΔ έχουν κάθε συμφέρον, να υπονομεύσουν την προσπάθειά μας. Και αυτό κάνουν. Εμείς είμαστε το εμπόδιο στα σχέδιά τους, τη διπλή όψη του συντηρητισμού τους. Το γνωρίζουμε, το αντιμετωπίζουμε. Έχουν γνώση οι φύλακες. Είμαστε αποφασισμένοι να γίνουμε πρωταγωνιστές, για να είμαστε χρήσιμοι στην πατρίδα και στον λαό. Προϋπόθεση όμως είναι η διασφάλιση της πολιτικής μας ενότητας.

Γι’ αυτό η κοινωνική βάση της παράταξής μας που αγωνιά κι αγωνίζεται, δεν έχει καμία περαιτέρω ανοχή σε προσωπικές στρατηγικές και διχόνοια στο εσωτερικό μας. Γιατί αλλοιώνουν την εικόνα μας, θολώνουν το πολιτικό μας στίγμα και αντικειμενικά εξυπηρετούν τα σχέδια των πολιτικών μας αντιπάλων. Μετατρέπουν τον πλουραλισμό από πλεονέκτημα, σε όπλο όσων θέλουν να μας πλήξουν. Έως εδώ. Αυτό δεν θα το επιτρέψω. 

Θα αφήσουμε πίσω όσους είτε δεν θέλουν, είτε δεν μπορούν να στηρίξουν το εγχείρημά μας. Και πολύ περισσότερο όσους αναζητούν είτε μόνο την επόμενη εκλογική στέγη, είτε την επόμενη Κυβερνητική τους θέση. Οι προοδευτικοί πολίτες που αγκαλιάζουν το εγχείρημα είναι η δύναμή μας.

Θα φανούμε αντάξιοι των προσδοκιών όλων αυτών, των πολλών, που πιστεύουν και ελπίζουν σε εμάς. Το Κίνημα Αλλαγής προχωρεί σταθερά σε ανοδική πορεία. Αυτή τη βλέπουμε καθημερινά, καταγράφεται τόσο στις δημοσκοπήσεις, όσο και στα αποτελέσματα των αρχαιρεσιών στις μεγάλες κοινωνικές και επαγγελματικές οργανώσεις.

Οι πρωτοβουλίες μας για τα μεγάλα εθνικά, οικονομικά και κοινωνικά ζητήματα και η δράση μας στην Βουλή, μας φέρνουν στο επίκεντρο της πολιτικής ζωής του τόπου. Συναντούν την όλο και μεγαλύτερη επιδοκιμασία των πολιτών. Προχωράμε με το δικό μας αυτόνομο και διακριτό ρόλο και λόγο, σύμφωνα με τις ομόφωνες αποφάσεις του Συνεδρίου μας.

Είμαστε δύναμη σταθερότητας και εγγυητές της προοδευτικής πολιτικής ατζέντας για την πορεία του τόπου. Ζητάμε εκλογές για να μη βρεθεί μπροστά σε νέα αδιέξοδα τετελεσμένα ο Ελληνικός λαός, να εκφραστεί πάνω στην Εθνική Γραμμή εξόδου από την κρίση και να αποφασίσει ποιον θα επιλέξει για να οδηγήσει την Ελλάδα σε αυτή την κρίσιμη περίοδο. 

Έχω προσωπικά την ευθύνη και την υποχρέωση να πετύχουμε. Να έχουμε καθοριστικό ρόλο στις πολιτικές εξελίξεις σε αυτή την κρίσιμη καμπή για την πατρίδα μας. Αυτή είναι η εντολή που έχω από τους 212.000 πολίτες που αποτέλεσαν τους συνιδρυτές του Κινήματος μας. Και θα την τιμήσω».

Η αντίδραση του Ποταμιού

«Το Ποτάμι και ο Σταύρος Θεοδωράκης δεν δέχονται εντολές από κανέναν. Οι αγώνες μας απέναντι στη λαϊκίστικη διακυβέρνηση και στον συντηρητισμό κάθε είδους, είναι σταθεροί και διαχρονικοί. Αυτές τις μάχες δίναμε πριν από τη δημιουργία του Κινήματος Αλλαγής, αυτές τις μάχες δίνουμε και τώρα. Και αυτή τη σημαία δεν θα την υποστείλουμε. Με οδηγό μας, πάντα και μόνο, τις προοδευτικές μας αξίες και τις ξεκάθαρες θέσεις μας».

Το σχόλιο της ΔΗΜΑΡ

«Οι διαφορετικές προσεγγίσεις αντιμετωπίζονται με συλλογικές διαδικασίες και τακτικές συνεδριάσεις των οργάνων του Κινήματος Αλλαγής. Τα όποια προβλήματα δεν λύνονται με δημόσιες αντιπαραθέσεις».

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ