Πολιτική

Siemens: Την ενοχή του Τάσου Μαντέλη πρότεινε ο εισαγγελέας του Πενταμελούς Εφετείου Κακουργημάτων της Αθήνας

Να κριθεί ένοχος ο πρώην υπουργος Μεταφορών του ΠΑΣΟΚ, Τάσος Μαντέλης για ξέπλυμα βρώμικου χρήματοςπρότεινε ο εισαγγελέας της έδρας του Πενταμελούς Εφετείου Κακουργημάτων της Αθήνας, όσον αφορά στα 450.000 γερμανικά μάρκα που κατηγορείται ότι έλαβε από τη Siemens το 1998 και το 2000.

Ο εισαγγελέας δεν έκανε δεκτό τον ισχυρισμό του πρώην υπουργό πως πρόκειται για προεκλογική χορηγία αλλά αντίθετα συμφώνησε με τα μεχρι σήμερα πορίσματα της Δικαιοσύνης πως πρόκειται για μίζα προκειμένου να υπογραφεί η σύμβαση 8002/1997 για την προμήθεια ψηφιακών κέντρων του ΟΤΕ.

«Και οι δύο καταθέσεις έγιναν εκτός προεκλογικού αγώνα. Και οι δύο ήταν παράνομες, γιατί απαγορεύεται η χρηματοδότηση από εταιρείες που συμμετέχουν σε διαγωνισμούς με το δημόσιο. Ήταν επίσης παράνομες γιατί η χρηματοδότηση από ένα νομικό πρόσωπο δεν επιτρέπεται να υπερβαίνει τις 3.000 €. Τα χρήματα που βρέθηκαν στο λογαριασμό του υπουργού υπερέβαιναν κατά 2 φορές το προεκλογικο κονδυλι για έναν υποψήφιο της Β’ Αθηνών, σύμφωνα με την σχετική απόφαση του Υπουργείου Εσωτερικών» τόνισε ο εισαγγελέας της έδρας κατά τη διάρκεια της αγόρευσης του.

Ο εισαγγελικός λειτουργός στάθηκε ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια της αγόρευσης του στο γεγονός ότι τα χρήματα από τα «μαύρα ταμεία» του γερμανικού κολοσσού εμβάστηκαν σε λογιαριασμό του κουμπάρου του Τάσου Μαντέλη(ο οποίος πρωτόδικα αθωώθηκε) ο οποίος μάλιστα είχε ανοιχθεί με ψευδώνυμο (ROCCOS) ενώ πρόσθεσε ότι αποδείχτηκε από τη τραπεζική δραστηριότητα πως το επίμαχο ποσό δεν δαπανήθηκε προεκλογικά, παρά μόνο για οικογενειακά έξοδα σπουδών του γιου του πρώην υπουργού. «Γιατί ο λογαριασμός ήταν απόρρητος και όχι στο όνομα του; Γιατί να θέλει χρήματα από αγνώστους; Κι αν του έβαζε χρήματα ή Καμόρα και η μαφία; Τι θα έλεγαν οι πολιτικοί του αντίπαλοι; Η ενέργεια του δεν ήταν ούτε ηθική ούτε νόμιμη» επισήμανε επίσης ο εισαγγελέας.

Επίσης ο εισαγγελέας προτεινε την ενοχή του συγκατηγορουμένου του Τάσου Μαντέλη, πρώην στελέχους της Siemens Hellas, Ηλία Γεωργίου. Πρωτόδικα ο πρώην υπουργός καταδικαστηκε σε κάθειρξη οκτώ ετών ενώ ο Η. Γεωργίου σε 12ετή κάθειρξη. Και στους δύο κατηγορούμενους χορηγήθηκε αναστολή στην έφεση και παρέμειναν εκτός φυλακής μέχρι να κριθεί η υπόθεση τους από το δευτεροβάθμιο δικαστήριο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ