Πολιτική

Ο Καναδάς λέει ΟΧΙ σε μουσουλμανικό νεκροταφείο αλλά εδώ οι Συριζαίοι κόπτονται για τα...δικαιώματα των μεταναστών

Την στιγμή που οι δικοί μας ¨φωστήρες” της “πρώτης φοράς Αριστεράς” κόπτονται για τα δικαιώματα των μουσουλμάνων ζητώντας πρόσφατα και μουσουλμανικό νεκροταφείο, στον πραγματικό προοδευτικό Καναδά λένε ξεκάθαρο ΟΧΙ σε τέτοια ζητήματα.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος στο Κεμπέκ η μουσουλμανική κοινότητα δεν έχει το δικαίωμα να ανοίξει το δικό της νεκροταφείο.

Συγκεκριμένα, την Κυριακή, οι κάτοικοι της πόλης του Saint-Apollinaire, σε απόσταση 30 χλμ από την Πόλη του Κεμπέκ, καταψήφισαν τη χορήγηση άδειας στο τοπικό Ισλαμικό Πολιτιστικό Κέντρο (που είναι υπεύθυνο και για το τοπικό τζαμί όπου συνέβη περιστατικό με νεκρούς μετά από πυροβολισμούς πρόσφατα)για την εγκατάσταση μουσουλμανικού νεκροταφείου.

Σύμφωνα με την καθηγήτρια Ανθρωπολογίας, του Πανεπιστημίου του Μόντρεαλ Yannika Bushe, τα 2/3 των Μουσουλμάνων που έχασαν τη ζωή τους στο Κεμπέκ, θάφτηκαν στην πατρίδα τους, κυρίως στη Βόρεια Αφρική και γενικά οι Καναδοί αντιτίθενται σε άνοιγμα μουσουλμανικών νεκροταφείων στη χώρα τους.

Την ίδια στιγμή στην χώρα μας όπου ανθεί η φαιδρά πορτοκαλέα 34 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσαν πρόσφατα ερώτηση με την οποία ζητούν να ενημερωθούν αν είναι στους σχεδιασμούς των συναρμόδιων υπουργείων η δημιουργία μουσουλμανικού νεκροταφείου στην Αττική ή εναλλακτικά η ίδρυση ειδικού μουσουλμανικού τομέα εντός των νεκροταφείων.

Οι βουλευτές ζητούν επίσης να πληροφορηθούν εάν «είναι ενήμερα τα συναρμόδια υπουργεία για ποιο λόγο καρκινοβατεί η αξιοποίηση της πρότασης της Ιεράς Συνόδου για την παραχώρηση της έκτασης των 20 στρεμμάτων στο κοιμητήριο Σχιστού; Ποια είναι, επίσης, η τύχη παρόμοιας πρότασης της Πολιτείας προς την Ιερά Σύνοδο για την παραχώρηση έκτασης στο νεκροταφείο Ευόσμου Θεσσαλονίκης;», και αν υπάρχει πρόθεση να προχωρήσει η κυβέρνηση σε έναν εκσυγχρονισμό των ρυθμίσεων που διέπουν τη διαχείριση και λειτουργία των κοιμητηρίων, ώστε να αντιμετωπιστεί -μεταξύ άλλων- το ζήτημα της μεταχείρισης σορών μη ορθοδόξων νεκρών.

«Τη στιγμή που στο λεκανοπέδιο της Αττικής διαβιούν σήμερα σημαντικός αριθμός μουσουλμάνων διαφόρων υπηκοοτήτων, η Αθήνα αποτελεί τη μοναδική ευρωπαϊκή πρωτεύουσα που δεν έχει μεριμνήσει για την ανέγερση μουσουλμανικού νεκροταφείου, ενώ -ενδεικτικά και μόνον αναφέρουμε- στη Σουηδία λειτουργούν 10 μουσουλμανικά νεκροταφεία», επισημαίνουν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και περιγράφουν ότι «στην περίπτωση των νεκρών μουσουλμάνων, παρατηρείται το φαινόμενο, σε πολλές περιπτώσεις, να αποστέλλεται η σορός για ταφή στη Θράκη, στην Ξάνθη ή στην Κομοτηνή, όπου υπάρχουν μουσουλμανικά νεκροταφεία, εκατοντάδες χιλιόμετρα μακριά από τους οικείους του νεκρού και με κόστος που ξεπερνά τα 2.000 ευρώ. Η άλλη λύση είναι η σορός του νεκρού να ταξιδέψει αεροπορικώς στην πατρίδα του, στο χώρο των εμπορευμάτων, με το κόστος να αγγίζει ή και να υπερβαίνει, στην περίπτωση των μακρινών χωρών, τα 2.000 ευρώ».

«Η κατάσταση γίνεται ακόμη πιο επαχθής στις περιπτώσεις προσφύγων που κατέφθασαν πρόσφατα στην Ελλάδα ζητώντας προσωρινό καταφύγιο από τις εμπόλεμες ζώνες της Μέσης Ανατολής. Για τη μεταφορά της σορού, η γραφειοκρατία που απαιτείται σε συνεννόηση με τα προξενεία των χωρών (εφόσον υπάρχουν) είναι εξαντλητική, ενώ από οικονομικής απόψεως το κόστος είναι δυσβάσταχτο είτε βαραίνει συγγενείς (εφόσον υπάρχουν) είτε εθελοντές που συνδράμουν στην ανακούφιση του προσφυγικού ζητήματος», αναφέρουν οι υπογράφοντες βουλευτές.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ