Πολιτική

Α.Μητρόπουλος: Η κυβέρνηση έχει ήδη ψηφίσει προληπτικά μέτρα για μετά το 2018 από το 2015

Για περισσή υποκρισία, αν και δεν αποκλείει την άγνοια για μέρος του πολιτικού προσωπικού, κατηγορεί την κυβέρνηση ο Αλέξης Μητρόπουλος σχετικά με το ενδεχόμενο να ψηφίσει η ελληνική Βουλή προληπτικά μέτρα για μετά το 2018, όπως φέρονται να ζητούν οι δανειστές.

Ο πρώην αντιπρόεδρος της Βουλής αποκαλύπτει ότι  «το τραγικό για την πολύπαθη χώρα μας είναι ότι το σύνολο του πολιτικού προσωπικού δείχνει να μην γνωρίζει τί έχει ψηφίσει και σε τί έχει δεσμεύσει την πατρίδα!», καθώς σχετική διάταξη και πρόβλεψη υπάρχει ήδη στο ψηφισθέν από το 2015 τρίτο μνημόνιο!

Ο κ. Μητρόπουλος, ως επικεφαλής της Ένωσης για την Υπεράσπιση της Εργασίας και του Κοινωνικού Κράτους (ΕΝΥΠΕΚΚ), δίνει στη δημοσιότητα τη  διάταξη του τρίτου Μνημονίου (ν. 4336/2015) που προβλέπει τη λήψη προληπτικών (εμπροσθοβαρών) μέτρων για την επίτευξη του πλεονάσματος 3,5% επί του ΑΕΠ για το 2018 και τα επόμενα έτη. Εκεί περιέχεται και η περιγραφή των σχετικών μέτρων που πρέπει να ληφθούν (ΦΠΑ, συντάξεις, φορολογία).
«Η ΕΝΥΠΕΚΚ γνωρίζει ότι θα στενοχωρήσει για άλλη μια φορά το πολιτικό προσωπικό των πέντε μνημονιακών κομμάτων, τη συντριπτική πλειοψηφία των βουλευτών, που ψήφισε τις σκληρές για τον λαό μας διατάξεις του τρίτου Μνημονίου και συνεχίζει να τον εμπαίζει και να του αποκρύπτει συστηματικά την αλήθεια» σημειώνει σκωπτικά ο κ. Μητρόπουλος.

Η διάταξη έχει ως εξής:
Ν. 4336/2015, ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ Γ. ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΩΝ ΣΤΟΧΩΝ ΚΑΙ ΔΙΑΡΘΡΩΤΙΚΩΝ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΕΩΝ, σελ. 1014 επ:
«Η Ελλάδα θα θέσει ως στόχο την επίτευξη ΜΕΣΟΠΡΟΘΕΣΜΟΥ δημοσιονομικού πλεονάσματος ύψους 3,5% του ΑΕΠ, μέσω ενός συνδυασμού ΕΜΠΡΟΣΘΟΒΑΡΩΝ παραμετρικών δημοσιονομικών μεταρρυθμίσεων, συμπεριλαμβανομένων ΤΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΦΠΑ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΤΗΣ, υποστηριζόμενου από ένα φιλόδοξο πρόγραμμα για την ενίσχυση της φορολογικής συμμόρφωσης και της διαχείρισης των δημόσιων οικονομικών, καθώς και για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, ενώ παράλληλα θα διασφαλίζεται η επαρκής προστασία των ευπαθών ομάδων. (….) Για την επιτυχία ΘΑ ΑΠΑΙΤΗΘΕΙ Η ΣΥΝΕΧΗΣ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΩΝ ΣΥΜΦΩΝΗΜΕΝΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΕΠΙ ΠΟΛΛΑ ΕΤΗ».

Και από το αγγλικό κείμενο:
«Greece will target a medium-term primary surplus of 3.5% of GDP to be achieved through a combination of upfront parametric fiscal reforms, including to its VAT and pension system, supported by an ambitious programme to strengthen tax compliance and public financial management, and fight tax evasion, while ensuring adequate protection of vulnerable groups. (…) Success will require the sustained implementation of agreed policies over many years.».

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ