Πολιτική

«Ντόμινο» εξελίξεων απ’ το Brexit οραματίζεται η Λεπέν στο συνέδριο της ευρωπαϊκής σκληρής δεξιάς (εικόνες)«Αλυσιδωτές αντιδράσεις σ' ολόκληρη την Ευρώπη θα προκέαλσει η αποχώρηση της Βρετανίας απ' την ΕυρωπαΪκή Ένωση» υποστήριξε η επικεφαλής της γαλλικής σκληρής δεξιάς Μαρίν Λεπέν.

Οι δημοσκοπήσεις στη Γαλλία δείχνουν ότι η ηγέτιδα του αντιμεταναστευτικού Εθνικού Μετώπου, θα περάσει πιθανότατα στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών της ερχόμενης άνοιξης.

«Βιώνουμε το τέλος ενός κόσμου και τη γέννηση ενός άλλου», είπε η Λεπέν στο συνέδριο των πατριωτικών κομμάτων της Γερμανίας, της Γαλλίας, της Ιταλίας και της Ολλανδίας, που ξεκίνησε στη γερμανική πόλη Κόμπλεντς μία ημέρα μετά την ορκωμοσία του νέου προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ.

Η επικεφαλής του γερμανικού Afd Φράουκε Πέτρι, με την Μαρίν Λεπέν και τον Γκερτ Βίλντερς φθάνουν στο συνέδριο των ευρωπαϊκών πατριωτικών κομμάτων στο Κομπλέντς

«Δεν λέω ότι όλες οι χώρες θα πρέπει να εγκαταλείψουν το ευρώ... Αλλά θα πρέπει να αφήσουμε ανοιχτή τη δυνατότητα αν μια χώρα θέλει να φύγει», είπε η Λεπέν καταχειροκροτούμενη.

Σε άλλα σχόλιά της, για τον Ντόναλντ Τραμπ, είπε ότι ο νέος Αμερικανός πρόεδρος εκπροσωπεί τον νεοφιλελευθερισμό.

Σε άλλο σημείο της πόλης Κόμπλεντς εκατοντάδες διαδηλωτές –ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα των κομμάτων της αριστεράς και των συνδικάτων– διοργανώνουν αντιδιαδήλωση. Ο αντικαγκελάριος της Γερμανίας και πρόεδρος του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος Ζίγκμαρ Γκάμπριελ καθώς και ο υπουργός Εξωτερικών του Λουξεμβούργου Ζαν Άσελμπορν έχουν ανακοινώσει ότι θα δώσουν το παρών. Στην πόλη έχουν αναπτυχθεί περισσότεροι από 1.000 αστυνομικοί για να αποφευχθούν τυχόν επεισόδια.

Νωρίτερα, με μήνυμά της στο Twitter, η Λεπέν έγραψε ότι «πηγαίνει στη Γερμανία για να συναντήσει το μέλλον της, το AfD (“Εναλλακτική για τη Γερμανία”), όχι το παρελθόν της, το CDU» (το Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα της καγκελαρίου Άγγελα Μέρκελ).

Το συνέδριο άνοιξε ο Μάρκους Πρέτσελ, ο σύζυγος της Φράουκε Πίτρι, της συμπροέδρου της AfD, χαρακτηρίζοντας «τιμή» την παρουσία της Λεπέν στο Κόμπλεντς. Ο Πρέτσελ υποσχέθηκε «μια νέα Ευρώπη», κατήγγειλε «το πολιτικό Ισλάμ» και έπλεξε το εγκώμιο του Τραμπ, η νίκη του οποίου στις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ έχει γίνει το πρότυπο για την ευρωπαϊκή ακροδεξιά.

Η Λεπέν, η Πίτρι και ο Ολλανδός βουλευτής Γκέερτ Βίλντερς δείπνησαν μαζί το βράδυ της Παρασκευής. Ο τελευταίος ανάρτησε στο Twitter μια φωτογραφία των τριών, με τη λεζάντα «Υπερήφανος που βρίσκομαι με τους ηγέτες της νέας Ευρώπης».

Το συνέδριο οργανώνεται από την Ευρώπη των Εθνών και των Ελευθεριών (ENL), της ομάδας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που ιδρύθηκε το 2015 από ευρωβουλευτές εννέα χωρών-μελών της ΕΕ. Η Λεπέν είναι συμπρόεδρος της ENL.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ