Πολιτική

Η υποκρισία του Ν.Φίλη στο έπακρο: Έγινε νονός και διάβασε το «πιστεύω» σαν να μην συμβαίνει τίποτα

Ο υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης που έχει ανοίξει "μέτωπο" με την Εκκλησία για το θέμα των θρησκευτικών και όχι μόνο, αναγκάζοντας τον Αρχιεπίσκοπο κ. Ιερώνυμο να στείλει επιστολή στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και τους πολιτικούς αρχηγούς, εμφανίστηκε σε Ιερό Ναό να βαπτίζει μωρό και να διαβάζει το "πιστεύω".

«Πιστεύω εις έναν Θεόν, Πατέρα, Παντοκράτορα, Ποιητήν ουρανού και γης, ορατών τε και πάντων και αοράτων...», διάβασε ο κ. Φίλης. Το «Πιστεύω» πέρα από το Σύμβολο της Ορθόδοξης Πίστεως αποτελεί και αναπόσπαστο κομμάτι του Μυστηρίου της βάπτισης.

Ο νονός στέκεται στον νάρθηκα του ναού με το παιδί στην αγκαλιά του και επαναλαμβάνει μετά τον ιερέα που τελεί το Μυστήριο. Στη συνέχεια, λέει το καθιερωμένο «Απεταξάμην τον σατανά» και φτύνει συμβολικά τρεις φορές.

Αυτό ακριβώς έπραξε και ο νονός Νίκος Φίλης σαν να μήν συμβαίνει τίποτα. Ο υπουργός, που βρίσκεται στο επίκεντρο της κριτικής της Εκκλησίας, και οι ιερείς που τελούν το Μυστήριο, δύο μητροπολίτες που του έχουν ασκήσει σκληρή κριτική.

Το μυστήριο τελέστηκε στο γραφικό εκκλησάκι του Αγίου Δημητρίου του Λουμπαρδιάρη, στον λόφο του Φιλοπάππου, και απαθανάτισε τον Νίκο Φίλη να κρατάει στην αγκαλιά του τον μικρό Ιωνα, γιο ενός φιλικού του ζευγαριού.

Το Μυστήριο τέλεσαν δύο μητροπολίτες οι οποίοι έχουν πρωτοστατήσει στις αντιδράσεις εναντίον του κ. Φίλη. Πρόκειται για τον μητροπολίτη Πατρών, κ. Χρυσόστομο (είναι συγγενής της βουλευτού του ΣΥΡΙΖΑ στην Α’ Πειραιώς, Γεννιά Γεωργίας), ο οποίος είχε στείλει επιστολή στον Αλέξη Τσίπρα στις 23 Σεπτεμβρίου, ασκώντας δριμύτατη κριτική στον Νίκο Φίλη, και τον μητροπολίτη Κηφισίας, Αμαρουσίου και Ωρωπού, κ. Κύριλλο.

Την ώρα, μάλιστα, που ο Νίκος Φίλης κρατούσε στην αγκαλιά του τον νεωφότιστο Ιωνα, ο μητροπολίτης Χρυσόστομος με ένα μειδίαμα παρακολουθούσε το υπουργό Παιδείας να βεβαιώνει την πίστη του, λέγοντας από στήθους το «Πιστεύω».

Η υποκρισία στο έπακρο...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ