Πολιτική

Κωνσταντίνος Χολέβας: Το ατυχές πείραμα των ισλαμικών σπουδών

Η αδιαφορία των μουσουλμάνων να στείλουν τα παιδιά τους στο τμήμα του ΑΠΘ

Κακώς πανηγυρίζει το υπουργείο Παιδείας για τη δήθεν επιτυχή έναρξη του Τμήματος Ισλαμικών Σπουδών στη Θεολογική Σχολή Θεσσαλονίκης. Το τμήμα αυτό, η Εισαγωγική Κατεύθυνση Μουσουλμανικών Σπουδών, σχεδιάσθηκε για να εκπαιδεύει υποψήφιους θρησκευτικούς λειτουργούς και δασκάλους για τη μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης. Ομως, από τους 26 εισαχθέντες μέσω των πανελλήνιων εξετάσεων μόνο ένας είναι μουσουλμάνος της Θράκης! Αρα, το τμήμα απέτυχε να προσελκύσει αυτούς για τους οποίους δημιουργήθηκε!

Θυμίζω τα προηγηθέντα: από το 1968 έως το 2010 λειτουργούσε με ικανοποιητικά αποτελέσματα η Ειδική Παιδαγωγική Ακαδημία Θεσσαλονίκης (ΕΠΑΘ), τριετούς φοιτήσεως. Εκπαίδευσε μουσουλμάνους δασκάλους και στελέχη για τα τζαμιά και τα θρησκευτικά καθιδρύματα της μειονότητας. Η κυβέρνηση του Γιώργου Α. Παπανδρέου έκλεισε την ΕΠΑΘ με διάφορες δικαιολογίες. Θα μπορούσαν κάλλιστα να τη μετατρέψουν σε σχολή τετραετούς φοιτήσεως και να την εντάξουν σε ένα πανεπιστήμιο, όπως απαιτεί πλέον ο νόμος.

Κάποιοι πρότειναν την αναπλήρωση του κενού με την ίδρυση ενός Τμήματος Ισλαμικών Σπουδών μέσα στο Τμήμα Ορθοδόξου Θεολογίας της Θεολογικής Σχολής του ΑΠΘ. Η σημερινή ηγεσία του υπουργείου Παιδείας υπό τον κ. Φίλη προώθησε με ενθουσιασμό αυτό το σχέδιο. Και συνέβη το αναμενόμενο: η μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης αδιαφόρησε για το νέο τμήμα και δεν έστειλε τα παιδιά της να εκπαιδευθούν ως υποψήφιοι ιμάμηδες και δάσκαλοι. Και αν ακόμη βρεθεί κίνητρο για να εισαχθούν μερικοί μουσουλμάνοι, είναι βέβαιο ότι δεν θα γίνουν αποδεκτοί από την κοινότητά τους, διότι θα έχουν πτυχίο από μια ορθόδοξη θεολογική σχολή.

Είναι οφθαλμοφανές σφάλμα η ένταξη ενός τέτοιου τμήματος στη Θεολογική Σχολή. Ούτε οι χριστιανοί ούτε οι μουσουλμάνοι αισθάνονται ευτυχείς με αυτή την εξέλιξη. Ηδη, ο μητροπολίτης Θεσσαλονίκης κ. Ανθιμος και το Τμήμα Ποιμαντικής και Κοινωνικής Θεολογίας του ΑΠΘ έχουν εκφράσει σοβαρές αντιρρήσεις. Και μη μας πουν οι υπεύθυνοι ότι το τμήμα σχεδιάσθηκε για να μαθαίνουν οι χριστιανοί περί Ισλάμ. Η πρόβλεψη για υποχρεωτική διδασκαλία της Νέας Ελληνικής σε τέσσερα εξάμηνα δείχνει σαφώς ότι το τμήμα σχεδιάστηκε για στελέχη της μειονότητας που ίσως έχουν δυσκολίες στη χρήση της ελληνικής.

Οι υποστηρικτές του τμήματος ας αναρωτηθούν: γιατί η μειονότητα επί 42 έτη εμπιστευόταν την ΕΠΑΘ και τώρα δεν εμπιστεύεται το νέο τμήμα; Προφανώς λόγω της εντάξεώς του στη Θεολογική Σχολή. Ας ληφθούν, λοιπόν, το συντομότερο οι απαραίτητες αποφάσεις και ας μεταφερθούν οι Ισλαμικές Σπουδές σε μια άλλη σχολή, π.χ. στη Φιλοσοφική ή στην Επιστημών της Αγωγής, με πλήρη απεξάρτηση από τη Θεολογική Σχολή.
Ουσιαστικά, προτείνω να δημιουργηθεί μια νέα ΕΠΑΘ, υψηλότερου επιπέδου, για να εκπαιδεύονται οι μουσουλμάνοι συμπολίτες μας και να μη στρέφονται προς τα ΑΕΙ της Τουρκίας ή άλλων χωρών.

Κωνσταντίνος Χολέβας
*Πολιτικός επιστήμων

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ