Καύσιμα
Οικονομία

Αυξήσεις στα καύσιμα: Νέα άνοδος της βενζίνης στα 2,15 ευρώ

Η παρατεταμένη γεωπολιτική αβεβαιότητα στη Μέση Ανατολή μεταφράζεται πλέον σε ένα δυσβάσταχτο, καθημερινό κόστος για την πραγματική οικονομία.

Το διπλωματικό χάσμα δεν προκαλεί απλώς ρητορικές εντάσεις στις διεθνείς αγορές, αλλά επιβάλλει έναν βαρύ άτυπο φόρο σε κάθε μετακίνηση, με τις τιμές των καυσίμων να σπάνε διαδοχικά το ένα ψυχολογικό φράγμα μετά το άλλο.

Το διεθνές αδιέξοδο και το ράλι του Brent

Η πλήρης απουσία κοινού τόπου στις διαπραγματεύσεις μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και του Ιράν λειτουργεί ως ο απόλυτος καταλύτης για τη ραγδαία άνοδο του μαύρου χρυσού. Το τελευταίο 24ωρο, η τιμή του πετρελαίου Brent εδραιώθηκε σε μια νέα, επιθετική τροχιά, προσεγγίζοντας σταθερά τα 110 δολάρια το βαρέλι, ενώ κατά τη διάρκεια της Δευτέρας άγγιξε ακόμη και τα 112 δολάρια.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Όσο η εμπόλεμη κατάσταση δεν δείχνει σημάδια αποκλιμάκωσης, οι διεθνείς αγορές ενσωματώνουν τον γεωπολιτικό κίνδυνο στην τιμολόγηση. Οι παρενέργειες αυτού του ράλι μεταφέρονται ακαριαία στην εγχώρια αγορά, χωρίς να αφήνουν κανένα περιθώριο απορρόφησης των αυξήσεων.

Η μαθηματική της αντλίας: Η επιβάρυνση σε αριθμούς

Η σύγκριση των τιμών από την έναρξη της κρίσης μέχρι σήμερα αποτυπώνει ανάγλυφα την οικονομική αιμορραγία καταναλωτών και επιχειρήσεων. Σύμφωνα με τα επίσημα δεδομένα του Παρατηρητηρίου Τιμών της ΔΙΜΕΑ, η εικόνα στα ελληνικά πρατήρια διαμορφώνεται ως εξής:

  • Αμόλυβδη βενζίνη: Από το 1,75 ευρώ το λίτρο (πριν το ξέσπασμα του πολέμου), η μέση τιμή έχει σκαρφαλώσει στα 2,11 ευρώ. Πρόκειται για μια καθαρή αύξηση της τάξης των 36 λεπτών ανά λίτρο. Οι τάσεις των επόμενων ημερών προεξοφλούν περαιτέρω άνοδο, με την τιμή να οδεύει ολοταχώς προς τα 2,15 ευρώ.

  • Πετρέλαιο κίνησης (Diesel): Η αφετηρία του περασμένου Μαρτίου βρισκόταν στο 1,57 ευρώ το λίτρο. Σήμερα, η μέση εθνική τιμή αγγίζει το 1,81 ευρώ, καταγράφοντας επιβάρυνση 24 λεπτών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ακόμη και στις περιοχές με την πιο συγκρατημένη τιμολογιακή πολιτική στη χώρα, τα νούμερα παραμένουν σε ιστορικά υψηλά. Η φθηνότερη αμόλυβδη καταγράφεται στη Βέροια με μέση τιμή 2,08 ευρώ, ενώ το πιο φθηνό πετρέλαιο κίνησης εντοπίζεται στη Δράμα και την Καβάλα με 1,79 ευρώ ανά λίτρο.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο πυροκροτητής του πληθωρισμού

Η ανατίμηση των καυσίμων δεν συνιστά ένα μεμονωμένο φαινόμενο, αλλά τον πυροκροτητή μιας γενικευμένης ακρίβειας. Το κόστος της ενέργειας και των μεταφορών διαπερνούν οριζόντια ολόκληρη την εφοδιαστική αλυσίδα και τον πρωτογενή τομέα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Αυτή η αλυσιδωτή αντίδραση έβαλε «φωτιά» στον εθνικό πληθωρισμό, ο οποίος για τον μήνα Απρίλιο εκτοξεύτηκε στο 5,4%. Η ελληνική αγορά καλείται πλέον να διαχειριστεί ένα εισαγόμενο, διαρκές ενεργειακό σοκ, πληρώνοντας ακριβά τον λογαριασμό μιας διπλωματίας που αδυνατεί να επιβάλει τη σταθερότητα.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ