Χρυσός
Οικονομία

Χρυσός: Πτώση άνω του 2% μετά τις δηλώσεις Τραμπ και την αποκλιμάκωση των ανησυχιών

Έντονη διόρθωση κατέγραψαν την Παρασκευή οι τιμές του χρυσού, μετά τα συνεχή ρεκόρ των προηγούμενων ημερών. Το πολύτιμο μέταλλο, που είχε φτάσει σε νέο ιστορικό υψηλό ξεπερνώντας τα 4.300 δολάρια ανά ουγγιά, υποχώρησε πάνω από 2%, καθώς οι δηλώσεις του Αμερικανού προέδρου μετρίασαν τις ανησυχίες γύρω από την εμπορική διαμάχη ΗΠΑ - Κίνας, απομακρύνοντας προσωρινά τους επενδυτές από τα «ασφαλή καταφύγια».

Ιστορικά υψηλά και γρήγορη διόρθωση

Σύμφωνα με το Capital.gr, η τιμή spot του χρυσού κατέγραψε απώλειες 2,6%, διαμορφούμενη στα 4.211,48 δολάρια ανά ουγγιά, αφού νωρίτερα είχε αγγίξει το ιστορικό υψηλό των 4.378,69 δολαρίων. Τα futures Δεκεμβρίου υποχώρησαν κατά 2,1%, στα 4.213,30 δολάρια.

Ο χρυσός είχε σημειώσει συνεχόμενα ρεκόρ καθ’ όλη τη διάρκεια της εβδομάδας, ωστόσο η ήπια στάση του Ντόναλντ Τραμπ απέναντι στο Πεκίνο επηρέασε άμεσα το επενδυτικό κλίμα. Ο Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε ότι τα επίπεδα δασμών στην Κίνα «δεν είναι βιώσιμα» και προανήγγειλε συνάντηση με τον Κινέζο πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ στη Νότια Κορέα.

Οι λόγοι της πτώσης

Ο ανεξάρτητος trader μετάλλων Tai Wong σχολίασε ότι «ο πιο συμφιλιωτικός τόνος του Τραμπ μετά την αρχική ανακοίνωση για δασμούς 100% μείωσε την ένταση στο εμπόριο πολύτιμων νομισμάτων».

Παρά την πτώση, ο χρυσός έχει ενισχυθεί περισσότερο από 64% μέσα στο 2025, λόγω γεωπολιτικών εντάσεων, μαζικών αγορών από τις κεντρικές τράπεζες και της στροφής των επενδυτών μακριά από το δολάριο. Ταυτόχρονα, τα στοιχήματα για μελλοντικές μειώσεις επιτοκίων από τη Fed λειτουργούν ενισχυτικά στην τιμή του πολύτιμου μετάλλου.

Απώλειες και στα υπόλοιπα μέταλλα

Αντίστοιχη εικόνα καταγράφηκε και στα άλλα πολύτιμα μέταλλα. Η τιμή spot του ασημιού υποχώρησε κατά 5,6% στα 51,20 δολάρια ανά ουγγιά, αφού νωρίτερα είχε αγγίξει τα 54,47 δολάρια. Η πλατίνα σημείωσε πτώση 6,1% στα 1.607,85 δολάρια, ενώ το παλλάδιο έχασε 7,9%, στα 1.485,50 δολάρια.

Ο δείκτης του δολαρίου ενισχύθηκε κατά 0,1%, εντείνοντας τις πιέσεις στις τιμές των μετάλλων.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

sirski-ukrania
Ένοπλες Συρράξεις 0

Όσο οι Ρώσοι προελαύνουν σε Ντονιέτσκ-Ντνιπροπετρόφσκ ο Ουκρανός αρχιστράτηγος Σίρσκι πήρε μία μεγάλη απόφαση για το Κουπιάνσκ

Τι αποφάσισε η ανώτατη στρατιωτική ηγεσία της Ουκρανίας για την στρατηγική πόλη του Κουπιάνσκ στην βορειοανατολική...