Η Ελλάδα εισέρχεται σε μια νέα εποχή ελέγχου, με τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων (Γ.Γ.Π.Σ.) να στήνει ένα υπερσύγχρονο ψηφιακό «μάτι» που θα παρακολουθεί κάθε όχημα στη χώρα, νόμιμο ή παράνομο.
Η νέα πλατφόρμα, που θα χαρτογραφήσει τα πάντα ,από ανασφάλιστα αυτοκίνητα μέχρι απλήρωτα τέλη κυκλοφορίας, φέρνει στο φως μια ζοφερή πραγματικότητα: περίπου 1,05 εκατομμύρια οχήματα είναι προβληματικά, απειλώντας την οδική ασφάλεια και το δημόσιο ταμείο.Η κρατική μηχανή κηρύσσει τον πόλεμο στους παραβάτες.
Μέχρι σήμερα, τα δεδομένα για τα οχήματα παραμένουν σκορπισμένα ανάμεσα σε Υπουργείο Μεταφορών, ΑΑΔΕ, ΚΤΕΟ και ασφαλιστικές, χωρίς διαλειτουργικότητα . Αυτή η αναρχία επιτρέπει σε εκατοντάδες χιλιάδες οχήματα να κυκλοφορούν παράνομα. 700.000 δεν έχουν περάσει ΚΤΕΟ, 243.904 είναι ανασφάλιστα, και 113.382 δεν έχουν πληρώσει τέλη κυκλοφορίας . Η νέα πλατφόρμα, που αναπτύσσεται με ταχείς ρυθμούς, θα ενώσει όλα τα δεδομένα ,άδειες, ασφάλειες, τεχνικούς ελέγχους, οφειλές σε ένα ψηφιακό δίχτυ, επιτρέποντας διασταυρώσεις σε πραγματικό χρόνο και άμεση τιμωρία των παραβατών.
Από την 1η Ιουνίου 2025, η ασφάλιση οχημάτων έγινε πιο αυστηρή, με υποχρεωτική κάλυψη για φυσικές καταστροφές, ακόμα και για ακινητοποιημένα οχήματα . Οι παραβάτες θα βρεθούν αντιμέτωποι με βαριά πρόστιμα, από 250 έως 1.000 ευρώ για ανασφάλιστα οχήματα (1.000 ευρώ για λεωφορεία και φορτηγά, 500 ευρώ για ΙΧ, 250 ευρώ για δίκυκλα), ισόποσα των τελών κυκλοφορίας για απλήρωτες οφειλές, και 400 ευρώ για έλλειψη ΚΤΕΟ . Σε περίπτωση υποτροπής, τα πρόστιμα διπλασιάζονται, ενώ οι πινακίδες και οι άδειες κυκλοφορίας αφαιρούνται . Μέχρι τέλος Οκτωβρίου, οι παραβάτες θα λάβουν ηλεκτρονικές ειδοποιήσεις, με χρονικό περιθώριο συμμόρφωσης πριν επιβληθούν οι «καμπάνες».
Η πλατφόρμα θα ενισχύσει τους ελέγχους για ανασφάλιστα οχήματα, απλήρωτα τέλη, και παράνομες αρσεις ακινησίας, ενώ θα εντοπίζει αυτοκίνητα με ξένες πινακίδες που κυκλοφορούν παράνομα .
Οι διασταυρώσεις της ΑΑΔΕ, που ήδη αποκάλυψαν το μέγεθος του προβλήματος, θα κλιμακωθούν, με δεύτερους ελέγχους τρεις μήνες μετά την πρώτη ειδοποίηση . Όσοι δεν συμμορφωθούν θα χάσουν πινακίδες και άδειες, με την επιστροφή τους να απαιτεί αποδεικτικά ασφάλισης, ΚΤΕΟ ή πληρωμής.
Η νέα πλατφόρμα δεν είναι απλώς ένα εργαλείο είναι μια κραυγή για τάξη σε έναν δρόμο γεμάτο παρανομίες. Με 1,05 εκατομμύρια οχήματα να απειλούν την ασφάλεια και το δημόσιο ταμείο, η Ελλάδα δεν έχει περιθώριο για καθυστερήσεις.