Σήμα κινδύνου εκπέμπουν οι κτηνοτρόφοι εξαιτίας της μείωσης της παραγωγής, λόγω ασθενειών (ευλογιά, πανώλη). Την ίδια ώρα η έλλειψη στήριξης της εγχώριας κτηνοτροφίας (η ντόπια παραγωγή καλύπτει μόλις το 10% των αναγκών), οδηγούν τους κτηνοτρόφους σε μείωση της παραγωγής, ενώ το κρέας απο εδώ και στα εξής συγκαταλέγεται στα είδη delicatessen για τα ελληνικά νοικοκυριά αφού πλέον η τιμή του είναι απαγορευτική!
Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, η τιμή του αιγοπρόβειου έχει αυξηθεί περίπου 20% σε σχέση με πέρσι, καθώς η μαζική θανάτωση 350.000 αιγοπροβάτων λόγω πανώλης (πέρυσι) και ευλογιάς (φέτος) έχει περιορίσει σημαντικά την προσφορά.
Ωστόσο και η παραγωγή στην ΕΕ λόγω των αλλαγών στην «Πράσινη Μετάβαση» και την ΚΑΠ (Κοινή Αγροτική Πολιτική) μειώνονται με αποτέλεσμα να καταγράφονται διεθνείς αυξήσεις στις εισαγωγές. Το ίδιο φαινόμενο αυξημένης ζήτησης όμως παρατηρούμε και στις τρίτες χώρες καθώς έχουν και σε αυτές τσιμπήσει τις τιμές με αποτέλεσμα οι εισαγωγές απο εκεί να επηρεάζονται προς τα πάνω .
Έτσι λοιπόν, τα φρέσκα κρέατα παρουσιάζουν αύξηση των τιμών τους τον τελευταίο μηνα κατα 10,08%. Ειδικότερα το αρνί, το κατσίκι και το μοσχάρι παρουσιάζουν τις σημαντικότερες αυξήσεις, ενώ το χοιρινό επηρεάζεται λιγότερο από την κρίση προσφοράς αφού πωλείται προς 8 ευρώ/κιλό.
Συγκεκριμένα αυτή τη στιγμή, το κόστος για αρνί ή κατσίκι κυμαίνεται από 15 έως 17 ευρώ το κιλό. Η κατάσταση αναμένεται να επιβαρυνθεί περαιτέρω, αφού σφαγεία στη Θεσσαλία και τον Έβρο παραμένουν κλειστά λόγω της ευλογιάς.
Το τελευταίο μηνα, το μοσχαρίσιο κρέας έχει αυξηθεί κατά 10% – 15% και περίπου 20% σε σύγκριση με πέρσι. Οι τιμές στα κρεοπωλεία και τα σούπερ μάρκετ κυμαίνονται πλέον από 17 έως 20 ευρώ το κιλό. Το μοσχαράκι γάλακτος… φθάνει και τα 25€ το κιλό! Οι ειδικές «κοπές» τώρα πωλούνται πάνω από 30ευρώ/ κιλό , το ίδιο και οι γιαπωνέζικες μπριζόλες wagyu, με περιεκτικότητα λίπους 70%. Μάλιστα σύμφωνα με εκτιμήσεις των παραγόντων της αγοράς τους επόμενους μήνες για το απλό μοσχάρι δεν αποκλείεται η τιμη να πετάξει στα 25 ευρώ / κιλό.
Όσο για το κοτόπουλο η αύξηση της τιμής του το τελευταίο μήνα φθάνει 35%!
Δηλαδή ένα ολόκληρο κοτόπουλο, κοστίζει 2,89 -2,99 ευρώ/κιλό, όταν πριν τρία χρόνια η τιμή του ήταν κάτω από τα 2 ευρώ/κιλό.