Μια ζοφερή κρίση πλήττει τα ελληνικά νοικοκυριά, καθώς η αγορά κρέατος βυθίζεται σε ένα πρωτοφανές κύμα ανατιμήσεων, που απειλεί να σαρώσει την καθημερινότητα των καταναλωτών. Η ευλογιά, οι καταστροφικές φωτιές που αποδεκάτισαν χιλιάδες ζώα και οι νέες κυρώσεις που προωθεί ο Τραμπ στις διεθνείς αγορές δημιουργούν ένα εκρηκτικό μείγμα, το οποίο εκτοξεύει τις τιμές του κρέατος σε δυσθεώρητα ύψη.
Οι ελλείψεις είναι πλέον πραγματικότητα, και οι πολίτες καλούνται να αντιμετωπίσουν έναν εφιάλτη όπου το κρέας γίνεται είδος πολυτελείας.
Η ευλογιά, που εξαπλώνεται ραγδαία στον κτηνοτροφικό τομέα, έχει οδηγήσει σε αυστηρά περιοριστικά μέτρα, με αποτέλεσμα το κλείσιμο σφαγείων και την απαγόρευση μετακίνησης ζώων. «Τα σφαγεία έχουν σταματήσει να λειτουργούν», δηλώνει με ανησυχία ο Νίκος Παλάσκας, γραμματέας της Πανελλήνιας Ένωσης Κτηνοτρόφων. «Το πρόβειο και το αρνίσιο κρέας εξαφανίζονται από τα ράφια, και οι ελάχιστες ποσότητες που φτάνουν από γειτονικές περιφέρειες πωλούνται σε τιμές που κόβουν την ανάσα».
Οι πρόσφατες φωτιές στην Ελλάδα, που κατέστρεψαν τεράστιες εκτάσεις βοσκοτόπων και αποδεκάτισαν χιλιάδες ζώα, επιδείνωσαν την κατάσταση. Η μείωση του ζωικού κεφαλαίου έχει περιορίσει δραματικά την προσφορά, ενώ οι διεθνείς κυρώσεις που προωθεί η διοίκηση Τραμπ, επηρεάζοντας τις εισαγωγές και τις τιμές πρώτων υλών, προσθέτουν νέες πιέσεις στις αγορές. Το αποτέλεσμα; Ένα τρομακτικό κύμα ανατιμήσεων που απειλεί να καταστήσει το κρέας απρόσιτο για τον μέσο πολίτη
Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, τον Ιούλιο του 2025 οι τιμές των κρεάτων αυξήθηκαν κατά 6,2% σε ετήσια βάση, αλλά οι κτηνοτρόφοι προειδοποιούν ότι η κατάσταση θα επιδεινωθεί. Η τιμή παραγωγού για το πρόβειο κρέας, από 4-4,5 ευρώ το κιλό σήμερα, αναμένεται να εκτοξευθεί στα 6 ευρώ, με τη λιανική να ακολουθεί: το μπούτι, από 9,5-11 ευρώ, μπορεί να φτάσει τα 12,5 ευρώ το κιλό, ενώ τα παϊδάκια από 10-12 ευρώ ίσως αγγίξουν τα 13,5 ευρώ.
Το αρνί, που ήδη πωλείται στα κρεοπωλεία έως και 17 ευρώ το κιλό, παραμένει δυσεύρετο, με τη ζήτηση να μειώνεται λόγω της απαγορευτικής τιμής.«Δεν μπορούμε να προμηθευτούμε κρέας», λέει με απόγνωση ο Βαγγέλης Ρίζος, πρόεδρος των κρεοπωλών Λάρισας. «Τα σφαγεία δεν μας εξυπηρετούν, και η μεταφορά από άλλους νομούς ανεβάζει το κόστος σε δυσθεώρητα επίπεδα».
Η κατάσταση επιδεινώνεται και για το μοσχαρίσιο κρέας, με τις τιμές να έχουν αυξηθεί έως και 25% σε σχέση με πέρσι. Η χονδρική τιμή της μπάλας εκτοξεύτηκε από 12,5 ευρώ το κιλό το 2024 στα 15,8 ευρώ σήμερα, ενώ η ευρωπαϊκή «πράσινη μετάβαση» και η εξάρτηση της Ελλάδας από εισαγωγές (80% του βοείου κρέατος) εντείνουν την κρίση.
Η συνδυαστική επίδραση της ευλογιάς, των φωτιών και των διεθνών κυρώσεων δημιουργεί έναν φαύλο κύκλο που απειλεί να συντρίψει τα ελληνικά νοικοκυριά. Οι καταναλωτές, ήδη εξουθενωμένοι από την ακρίβεια, καλούνται να πληρώσουν υπέρογκα ποσά για βασικά προϊόντα, ενώ η διαθεσιμότητα κρέατος συρρικνώνεται δραματικά. «Ο κόσμος ζητά πρόβειο κρέας, αλλά φοβάται τις ζωονόσους και τις τιμές», παραδέχεται ο κρεοπώλης Νίκος Καρατζιώλης. «Παρ’ όλα αυτά, το 70% συνεχίζει να το αναζητά, έστω και σε αυτές τις τιμές».
Η πραγματικότητα όμως είναι αμείλικτη γιατί το κρέας μετατρέπεται σε είδος πολυτελείας, απρόσιτο για πολλούς. Οι ελλείψεις, οι ανατιμήσεις και η αβεβαιότητα δημιουργούν ένα σκηνικό τρόμου, όπου οι πολίτες αναγκάζονται να επαναπροσδιορίσουν τη διατροφή τους υπό το βάρος μιας κρίσης που δεν δείχνει σημάδια υποχώρησης. Πόσο ακόμα μπορεί να αντέξει η ελληνική οικογένεια, όταν ακόμα και τα βασικά γίνονται δυσθεώρητα ακριβά;