Σε συμφωνία κατέληξαν οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ευρωπαϊκή Ένωση στις 27 Ιουλίου 2025, τερματίζοντας μια τετράμηνη δασμολογική διαμάχη που απειλούσε να κλιμακωθεί επικίνδυνα. Η συμφωνία ανακοινώθηκε από τον Πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, και την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, σε κοινή συνέντευξη Τύπου στο Τέρνμπερι της Σκωτίας.
Σύμφωνα με τους όρους της συμφωνίας, οι ΗΠΑ θα επιβάλουν ενιαίο δασμό 15% στις περισσότερες εισαγωγές από την ΕΕ, συμπεριλαμβανομένων των αυτοκινήτων, των φαρμακευτικών προϊόντων και των ημιαγωγών. Παράλληλα, οι δύο πλευρές συμφώνησαν στην πλήρη κατάργηση δασμών σε στρατηγικούς τομείς όπως τα αεροσκάφη, τα γεωργικά προϊόντα, ορισμένα χημικά και εξοπλισμός ημιαγωγών.
Η φον ντερ Λάιεν χαρακτήρισε τη συμφωνία ως «πηγή βεβαιότητας σε αβέβαιους καιρούς», ενώ ο Τραμπ την αποκάλεσε «τη μεγαλύτερη από όλες». Ωστόσο, οι δηλώσεις των δύο ηγετών παρουσίασαν αποκλίσεις, καθώς ο Αμερικανός πρόεδρος ανακοίνωσε την πρόθεση επιβολής νέων δασμών στα φαρμακευτικά προϊόντα, ενώ διατήρησε τους υφιστάμενους δασμούς 50% στον χάλυβα και το αλουμίνιο. Η ΕΕ, από την πλευρά της, ανακοίνωσε ότι οι δασμοί αυτοί θα περιοριστούν και θα αντικατασταθούν από ποσοστώσεις.
Η συμφωνία προβλέπει επίσης την άρση εμποδίων για τις εξαγωγές αμερικανικών οχημάτων και γεωργικών προϊόντων στην ευρωπαϊκή αγορά. Οι Βρυξέλλες δεσμεύτηκαν για εισαγωγές ενέργειας από τις ΗΠΑ ύψους 750 δισ. δολαρίων και επενδύσεις 600 δισ. δολαρίων στην αμερικανική οικονομία. Η ΕΕ θα αντικαθιστά σταδιακά το ρωσικό φυσικό αέριο με αμερικανικό LNG, με τις ετήσιες εισαγωγές να αναμένεται να φτάσουν τα 250 δισ. δολάρια από το 2026.
Η συμφωνία είχε άμεσο αντίκτυπο στις αγορές, με το ευρώ να ενισχύεται κατά 0,27% έναντι του δολαρίου. Ο Γερμανός καγκελάριος Φρίντριχ Μερτς χαιρέτισε τη συμφωνία, επισημαίνοντας τη μείωση των δασμών στα αυτοκίνητα από 27,5% σε 15% ως κρίσιμο παράγοντα για τη γερμανική εξαγωγική οικονομία.
Ωστόσο, η αντίδραση της γερμανικής βιομηχανίας ήταν επιφυλακτική. Η Ένωση Βιομηχανιών BDI και η Ένωση Χημικών Βιομηχανιών VCI εξέφρασαν ανησυχίες για τις επιπτώσεις των νέων δασμών, χαρακτηρίζοντάς τους επιζήμιους για την ανταγωνιστικότητα. Η Ένωση Αυτοκινητοβιομηχανίας (VDA) αναγνώρισε την αποτροπή της κλιμάκωσης, αλλά προειδοποίησε για σημαντικές οικονομικές επιβαρύνσεις, με τις εταιρείες να αναμένουν δισεκατομμύρια σε πρόσθετο κόστος.
Από τον Απρίλιο, οι ευρωπαϊκές αυτοκινητοβιομηχανίες αντιμετώπιζαν επιπλέον δασμούς 25% στις εξαγωγές προς τις ΗΠΑ, ενώ από τον Μάιο επιβλήθηκαν δασμοί και στα ανταλλακτικά. Η Volkswagen ανέφερε δασμολογικές δαπάνες 1,3 δισ. ευρώ, ενώ η Stellantis εκτίμησε το κόστος στα 300 εκατ. ευρώ.
Η συμφωνία ΗΠΑ–ΕΕ παρουσιάζει ομοιότητες με την πρόσφατη συμφωνία ΗΠΑ–Ιαπωνίας, η οποία προβλέπει σταθερό δασμό 15% σε ιαπωνικά βιομηχανικά προϊόντα και άνοιγμα της ιαπωνικής αγοράς σε αμερικανικά γεωργικά προϊόντα. Παράλληλα, η Ιαπωνία δεσμεύτηκε για επενδύσεις 550 δισ. δολαρίων στις ΗΠΑ.
Οι διαπραγματεύσεις μεταξύ ΗΠΑ και ΕΕ συνεχίζονται για τις λεπτομέρειες εφαρμογής της συμφωνίας, με στόχο τη διατήρηση της εμπορικής ισορροπίας και την αποφυγή νέων εντάσεων.